Zakelijke autoverzekering afsluiten: ook nuttig voor zzp’ers

Heb je een (bestel)auto en staat deze op de balans van je bedrijf? Dan heb je een zakelijke auto en moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Maar als zzp’er heb je misschien de auto gewoon privé gekocht en gebruik je deze ook zakelijk. In sommige gevallen wil je verzekeraar dan dat je een zakelijke verzekering afsluit. Maar wat houdt dit in en wat verzeker je dan?
Gepubliceerd
20 augustus 2018
Laatst geüpdatet
19 augustus 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 16 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 19 augustus 2021
- Leestijd: 2 minuten

Heb je een (bestel)auto en staat deze op de balans van je bedrijf? Dan heb je een zakelijke auto en moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Maar als zzp’er heb je misschien de auto gewoon privé gekocht en gebruik je deze ook zakelijk. In sommige gevallen wil je verzekeraar dan dat je een zakelijke verzekering afsluit. Maar wat houdt dit in en wat verzeker je dan?

Zakelijke autoverzekering afsluiten

Waarom moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten?

Met deze verzekering, verzeker je jouw zakelijke auto. Dat kan je bedrijfsauto zijn of je privé auto die je ook gebruikt voor je werkzaamheden.

Voor je bedrijfsauto heb je een speciale verzekering nodig, omdat je zakelijk vaak veel meer kilometers maakt dan privé en er soms wisselende bestuurders zijn. Ook zijn zakelijke auto’s gevoelig voor inbraak, omdat er voor dieven vaak wel wat te vinden is. Denk aan gereedschap, materialen, voorraad etc. die je in je auto bewaart. De dekking van de zakelijke verzekering houdt hier rekening mee.

Naar zzp verzekeringen

Zakelijk gebruik van je auto

Wanneer gebruik je de auto nou precies zakelijk? Als je de auto op je balans hebt staan, moet je hem sowieso zakelijk verzekeren. Je kunt de auto op allerlei manieren zakelijk gebruiken, zoals met:

  • Goederenvervoer
  • Betaald personenvervoer
  • Rijschool
  • Koeriersdiensten
  • Reparatie van voertuigen

Ook als je jouw privé auto regelmatig gebruikt voor je werk, bijvoorbeeld voor klantbezoek, gebruik je de auto in de ogen van de verzekeraar zakelijk.

Voorwaarden verzekeraars voor zakelijk gebruik

Als je jouw privé auto zakelijk gebruikt, hoef je niet direct een zakelijke verzekering af te sluiten. Verzekeraars hebben hier voorwaarden voor. Om te bepalen of je een zakelijke autoverzekering nodig hebt, stelt de verzekeraar een limiet in voor het aantal kilometers die je zakelijk rijdt. Kom je boven dat limiet? Dan eist de verzekeraar dat je alsnog de auto zakelijk verzekerd.

De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Sommigen hebben meer voorwaarden, anderen juist heel weinig. Vraag dit dus altijd na, voordat je de auto zakelijk gebruikt. Zo voorkom je discussies als je wel schade hebt.

De verschillende dekkingen

Als je een zakelijke auto hebt, hoef je niet per se ook nog een particuliere verzekering af te sluiten. Met de zakelijke variant is privé gebruik gewoon gedekt. Daarnaast kun je bij zakelijk net als bij particulier kiezen uit verschillende dekkingen:

  • WA: verzekerd voor de schade die jij toebrengt aan anderen.
  • Beperkt casco: verzekerd voor schade door brand, storm, diefstal, ruitbreuk of aanrijding met dieren.
  • Allrisk: verzekerd voor bijna alle mogelijke schadeoorzaken. Ook als jij zelf de schuldige bent.

Bespaar op je premie met de btw

Bij het afsluiten van een autoverzekering voor je zakelijke auto kun je gebruik maken van de zogenoemde btw-aftrek. Je mag namelijk voor deze auto de btw aftrekken op de aanschafkosten.

Je kunt hierdoor bij het afsluiten van de verzekering de waarde van de auto excl. btw berekenen, waardoor je voor de Beperkt Casco of Allrisk verzekering een lagere premie betaalt. Bij WA krijg je geen schade aan je eigen auto vergoed, dus maakt de waarde van de auto niet uit. Het nadeel hiervan is dat een eventuele schadevergoeding ook exclusief btw wordt uitgekeerd.

Alles over verzekeringen voor zzp'ers

De zakelijke autoverzekering is natuurlijk niet de enige verzekering voor zzp'ers. Wil je weten welke risico's je loopt als zzp'er en welke verzekeringen nuttig kunnen zijn voor jou? Lees er alles over in onze handige verzekeringsgids.Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .Deel via:

Sluit je zakelijke verzekeringen af met korting  Ontdek al onze verzekeringen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers