Energiezuinig rijden: hoe bespaar je in 2017?

  • Gepubliceerd: 16 augustus 2017
  • Laatst geüpdate: 8 juli 2019
  • 2 minuten

Een auto van de zaak? Fijn! Een energiezuinige auto van de zaak? Nog beter! De vraag naar milieuvriendelijke auto’s is flink toegenomen afgelopen jaren. Dat is niet verrassend: de overheid heeft flink wat fiscale voordelen verbonden aan energiezuinige auto’s. Deze maatregelen zijn nu iets versoberd, maar je kunt er zeker nog van profiteren in 2017.  

Energiezuinig-rijden

Energiezuinig rijden: Wat is een energiezuinige auto?

De milieuvriendelijke auto is een auto die, zoals de naam al doet vermoeden, minder slecht is voor het milieu. Het gaat om auto’s met heel weinig uitstoot van broeikasgassen, zoals (semi-)elektrische auto’s en plug-in hybrides. Deze ‘schone’ auto’s zijn beter voor het milieu, en beter voor de portemonnee.

Versoberde maatregelen per 2017

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, golden er afgelopen jaren diverse maatregelen om de verkoop van energiezuinige auto’s te stimuleren. En dat heeft gewerkt. Door een laag bijtellingstarief werden er veel hybride en (semi)-elektrische auto’s verkocht. Zo veel zelfs, dat de overheid heeft besloten om de fiscale voordelen de komende jaren iets te gaan inperken.

Hoe staat het ervoor in 2017? 

Vanaf 2017 zijn er een aantal regelingen omtrent milieuvriendelijke auto’s aangepast en hier en daar aangescherpt. Maar niet getreurd: het is nog altijd interessant om te kijken naar de huidige fiscale voordelen van energiezuinig rijden, want het scheelt zeker. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Bijtelling 
Gebruik jij je zakelijke (lease)auto ook privé? Dan betaal ook jij bijtelling. De lage bijtelling van 4 % voor semi-elektrische auto’s verdwijnt vanaf 2017 maar blijft wel gehandhaafd voor volledig elektrische auto’s. Plug-in hybrides betalen nog steeds een halftarief en dus is de bijtelling voor zuinige auto’s nog altijd lager dan voor ‘gewone’ auto’s.

De overheid treft deze maatregelen om het bijtellingssysteem eenvoudiger te maken. In plaats van 4 verschillende bijtellingspercentages is de bedoeling dat we de komende jaren geleidelijk overgaan naar slechts 2 percentages.

Lagere aanschafbelasting voor zuinige auto’s
Deze eenmalige Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) die auto-eigenaren moeten betalen bij aankoop van hun voertuig, is lager voor semi-elektrische en hybride auto’s, en zelfs nul voor elektrische auto’s. Best lekker, toch?

Motorrijtuigenbelasting
Deze wegenbelasting wordt geheven op het bezit van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar en geldt niet voor elektrische auto’s. Eigenaren van plug-in hybrides krijgen hier de komende 4 jaar 50 % korting op. Door dit soort lange termijn regelingen worden de auto’s ook interessant voor de tweedehandsmarkt, en het aanschaffen van een zuinige occasion  scheelt je nog meer geld.

Milieu-investeringsaftrek

Bij aanschaf van een zuinige auto kun je gebruikmaken van deze aftrek. Dit betekent dat je tot 36 % van het aankoopbedrag van de auto af mag halen van de fiscale winst van je bedrijf. Je moet deze subsidie wel binnen 3 maanden na aankoop van je auto aanvragen, anders ben je te laat. Goed opletten dus!

Rekenvoorbeeld: hoe bespaar ik geld met mijn zuinige auto?
Stel, je bent ondernemer en wil een auto van de zaak aanschaffen. Je hebt je oog laten vallen op een BMW. Op dit moment biedt BMW een volledig elektrische auto aan vanaf € 35.500. Allereerst krijg je als ondernemer de betaalde BTW terug.

De milieu-investeringsaftrek bedraagt 36%. Dat is ook een extra aftrek op je winst. Als je in het hoogste belastingtarief valt, is het netto voordeel € 5.492.

Verder heeft deze auto een lagere bijtelling voor privégebruik vanwege de lagere CO2-uitstoot. Hierdoor is de komende 5 jaar de bijtelling niet 25%, maar slechts 4%. Dat levert bij een belastingtarief van 52% ook nog een jaarlijkse besparing op van € 3.877.

Veel fiscale voordelen energiezuinige auto’s

Ondanks het feit dat sommige van de talrijke fiscale voordelen voor milieuvriendelijke auto’s wat aangescherpt zijn, is een energiezuinige auto nog altijd beter voor je portemonnee. Daarnaast zijn de zuinige auto’s uiteraard goed voor het milieu en kun je ook je energierekening nog drukken: als je zonnepanelen hebt, kun je je elektrische auto daarmee opladen. Dan rijd je pas echt voor (bijna) niks!

Nadelen

Ondanks de fiscale voordelen blijft de aanschaf van een elektrische auto duur. Ook zijn er in Nederland nog niet genoeg laadpalen, waardoor mensen vrezen stil te komen staan in een gebied zonder laadpaal. Om deze nadelen te ontwijken, kun je ook kiezen voor een semi-elektrische of hybride auto. Deze auto’s hebben dan wel weer iets minder fiscaal voordeel dan volledig elektrische voertuigen. Een zuinige occasion is ook nog een interessante optie.

Wil jij nog meer geld besparen in 2017? Dat kan, met ons Financieel Plan. Daarmee krijg je namelijk financiële tips die gaan over jouw financiële situatie. Zo laat jij geen geld liggen!Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Haal meer uit je geld met het Financieel Plan  Maak gratis aan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën