Grijs kenteken auto: het belastingvoordeel van een bestelbus

Ben jij voor je bedrijf regelmatig op pad en denk je eraan om een bestelbus te kopen of leasen? Dan kun je kiezen tussen een geel- of grijs kenteken. Een grijs kenteken auto biedt een aantal fiscale voordelen voor zzp’ers en ondernemers. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
12 augustus 2019
Laatst geüpdatet
9 januari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 12 augustus 2019
- Laatst geüpdate: 9 januari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij voor je bedrijf regelmatig op pad en denk je eraan om een bestelbus te kopen of leasen? Dan kun je kiezen tussen een geel- of grijs kenteken. Een grijs kenteken auto biedt een aantal fiscale voordelen voor zzp’ers en ondernemers. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Wat is een grijs kenteken auto?

Wat is een grijs kenteken auto?

Een auto met 'grijs kenteken' voldoet aan bepaalde eisen van de Belastingdienst en heeft daarom belastingvoordeel. Meestal gaat het om bestelauto’s, -busjes, terreinauto’s of auto’s met een open laadbak. Een auto met 'grijs kenteken' herken je aan de eerste letter op de kentekenplaat. Dit is namelijk altijd een B of V.

Waar komt ‘grijs kenteken’ vandaan?

Anders dan de naam doet vermoeden, heeft een grijs kenteken auto gewoon een gele kentekenplaat. Dat is altijd zo geweest. De benaming is afgeleid van het kentekenbewijs deel 1: deze had aanvankelijk een grijze kleur.

Voorheen konden particulieren ook een auto met grijs kenteken nemen, maar de regels zijn inmiddels aangescherpt. Op dit moment hebben alleen nog ondernemers of gehandicapten recht op een grijs kenteken en de bijbehorende voordelen.

Het belastingvoordeel van een bestelbus

Wanneer je zakelijk rijdt, profiteer je van een aantal belastingvoordelen. Een grijs kenteken auto heeft echter nog twee andere voordelen ten opzichte van een auto met een ‘normaal’ kenteken.

1. Lagere wegenbelasting

Met een grijs kenteken betaal je minder wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Voor bestelbusjes hanteert de Belastingdienst namelijk andere belastingtarieven. Hoeveel lager de wegenbelasting is, hangt af van de gewichtsklasse van de auto, je woonplaats en het type brandstof.

In sommige gevallen kun je zelfs een vrijstelling krijgen op de wegenbelasting. Als je een bestelbus hebt van 30 jaar of ouder bijvoorbeeld, of als je een elektrisch aangedreven auto hebt.

2. Geen Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM)

Voor een auto met geel kenteken betaal je BPM. Dit bedraagt vaak een derde van de aankoopwaarde. Kies je voor een grijs kenteken, dan betaal je deze belasting niet. Dat kan dus flink schelen.

3. Bijtelling

Voor een auto met grijs kenteken gelden in de basis dezelfde regels voor bijtelling als voor personenauto’s. Echter zijn de bijtellingspercentages net iets anders. In ons artikel over bijtelling berekenen, lees je hoe dat zit.

Heb je een verklaring ‘Uitsluitend zakelijk gebruik’ of blijkt uit de kilometerregistratie dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je bestelbus? Dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Wanneer kom je in aanmerking?

Je bestelbus moet aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. Welke dat zijn, hangt af van het type auto. In grote lijnen gaan de eisen over:
- de hoogte en breedte van de (open) laadruimte of -bak;
- de zijruiten;
- (wel of geen) vaste wand;
- de cabine.
Een overzicht van alle eisen vind je op de website van de Belastingdienst.

Voorwaarden voor jou als ondernemer

Voldoet jouw bestelbus aan de eisen? Mooi, maar je bent er nog niet. Ook als ondernemer of zzp’er zul je aan een paar voorwaarden moeten voldoen.

Zo moet je omzetbelasting betalen en een btw-nummer hebben. Daarnaast dien je de bestelbus voor minimaal 10% van de jaarlijks gereden kilometers zakelijk te gebruiken. Ook hoort hij op naam te staan van degene aan wie het btw-nummer verstrekt is.

Controle door de Belastingdienst

Let op: Vanaf het moment dat jouw bestelbus een grijs kenteken krijgt, controleert de Belastingdienst vijf jaar lang of je aan de gestelde eisen voldoet. Als dit in deze periode niet zo blijkt te zijn, moet je alsnog de BPM betalen.

Wil jij je bestelbus binnen vijf jaar verkopen? Dan zul je ook de BPM moeten betalen als je de auto aan een particulier doorverkoopt. Dit is niet het geval als je de auto aan een andere ondernemer verkoopt.

Auto leasen?

Klinkt goed, die belastingvoordelen. Maar kun je daar van profiteren als je een bestelbus gaat leasen? Jazeker. Wanneer jij en je leaseauto voldoen aan alle bovengenoemde eisen, heb je recht op de bijbehorende belastingvoordelen. Ook dan kan een grijs kenteken auto dus interessant zijn.

Automatiseer je boekhouding

Om te kunnen profiteren van aftrekposten, is het belangrijk dat je de kosten voor je bestelbus bijhoudt in je administratie. Dat gaat het makkelijkst met een online boekhoudpakket. Daarmee worden je af- en bijschrijvingen namelijk automatisch verwerkt en verklein je de kans op fouten. De zakelijke rekening van Knab koppel je eenvoudig aan twaalf verschillende boekhoudpakketten!


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Koppel je bank met je boekhoudpakket  Check het hier

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers