Zuiniger rijden: 14 tips om jou hiermee te helpen 

Een auto kost geld. Dat is nou eenmaal zo. De verzekering, wegenbelasting, onderhoud, brandstof.. Gelukkig kun je op allerlei manieren besparen op de autokosten. Bijvoorbeeld door zuiniger te rijden. Door je rijgedrag aan te passen, verbruik je minder brandstof en ben je hoogstwaarschijnlijk ook minder geld kwijt. Hoe je dat doet, zuiniger rijden? Wij zetten 14 tips voor je op een rij!
Gepubliceerd
6 april 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 23 maart 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2020
- Leestijd: 3 minuten

Een auto kost geld. Dat is nou eenmaal zo. De verzekering, wegenbelasting, onderhoud, brandstof.. Gelukkig kun je op allerlei manieren besparen op de autokosten. Bijvoorbeeld door zuiniger te rijden. Door je rijgedrag aan te passen, verbruik je minder brandstof en ben je hoogstwaarschijnlijk ook minder geld kwijt. Hoe je dat doet, zuiniger rijden? Wij zetten 14 tips voor je op een rij!

Zuiniger rijden

Zuiniger rijden scheelt in de portemonnee

Zoals gezegd: je kunt geld besparen door zuiniger te rijden. Fijn voor je portemonnee en ook nog eens beter voor het milieu. Mooi meegenomen toch? Je merkt het verschil al als je een aantal kleine aanpassingen doet. Bijvoorbeeld in je rijgedrag of hoe je de auto onderhoudt.

 1.  Parkeer je auto achteruit in

Je auto rijdt met een warme motor zuiniger dan met een koude motor. Parkeer daarom als je ergens aankomt achteruit in. Zo kun je heel makkelijk, met je koude motor, weer wegrijden. Je bent rustiger op pad en je bent geen brandstof kwijt aan achterruit rijden en/of keren.

 1. Bandenspanning

Zorg voor de juiste bandenspanning. Slappe banden zorgen voor meer weerstand tijdens het rijden, waardoor je meer brandstof verliest.

 1. Maak de auto niet te zwaar

Is je auto zwaar beladen? Dan verbruikt hij tijdens het rijden meer brandstof, omdat hij meer gewicht moet verplaatsen. Check je kofferbak regelmatig en laat alleen spullen erin liggen die je echt nodig hebt.

 1. Zet je motor af als je stil staat

Moet je wachten voor een passerende trein of een openstaande brug? Zet dan je motor uit. Ook stationair draaiend verbruikt je auto brandstof. Daarnaast scheelt het uitlaatgas.

 1. Rijd zoveel mogelijk met de ramen dicht

Open ramen werken de stroomlijning van je auto tegen. Ze zorgen simpelweg voor meer weerstand. Probeer dus zo veel mogelijk met je ramen dicht te rijden. Of in ieder geval niet allemaal, helemaal open.

 1.       Beperk de airco en achterruitverwarming

De airco en achterruitverwarming van je auto zijn flinke energievreters. Zeker de airco kan je brandstofverbruik met 10% verhogen. Zet deze alleen aan, wanneer je het écht nodig hebt.

 1.       Houd je snelheid stabiel

Als je constant afremt en gas geeft, verbruik je veel meer brandstof dan bij een gelijkmatige snelheid. Gebruik je cruise control als je die hebt.

 1.       Anticipeer op wat er gebeurt

Houd je omgeving en het verkeerd goed in de gaten. Dit draagt bij aan de veiligheid, maar kan ook zorgen voor brandstofbesparing. Bijvoorbeeld bij een kruispunt of als auto’s voor je langzamer gaan rijden op de snelweg. Laat het gas los en laat de auto rustig doorrollen. Door minder te remmen en weer gas te geven, bespaar je brandstof en ben je vlotter weer op snelheid.

 1.       Houd je rijstijl rustig

Naast het anticiperen, is het belangrijk dat je rustig rijdt. Dus niet constant inhalen, bochten afsnijden, bumperkleven en gewoonweg te hard rijden. Niet heel netjes, maar vooral zonde van de brandstof die je daarbij verspilt.

 1.       Let op je versnelling

Met een laag toerental, verbruik je minder brandstof. Probeer dus altijd vlot te schakelen. Als ezelsbruggetje kun je aanhouden: in een benzineauto schakelen als het toerental op 2500 staat en in een dieselauto bij een toerental van 2000. Of je leer jezelf aan dit schakelmoment te horen aan de hand van het geluid van de motor.

 1.   Vermijd bochten in de tweede versnelling

In het verlengde van tip 9: neem bochten zo veel mogelijk in de derde versnelling. En niet in de tweede. Je auto gaat soepeler door de bocht en de motor hoeft minder hard te werken.

 1.   Rijd achter grote voertuigen

Achter een vrachtwagen of bus rijd je uit de wind. Daarnaast zuigt de grote wagen je als het ware mee tijdens het rijden. Daardoor hoeft jouw auto minder moeite te doen. Scheelt ook weer brandstof!

 1.   Was je auto regelmatig

Een schone auto is gestroomlijnder, waardoor je beter door kan rijden. Het scheelt een beetje, dus verwacht geen enorme verschillen in brandstofgebruik. Als je echter een excuus zoekt om je kinderen de auto te laten wassen, is dit er één ;).

 1.  Deel je auto als je deze niet vaak gebruikt

Als je weet dat je maar een klein stukje hoeft te rijden, kun je de auto beter laten staan. Als dat betekent dat hij veel stil staat, kun je overwegen om de auto te delen. Verdien je meteen je brandstofkosten mee terug.

(Zakelijke) autoverzekering regelen

Bij onze partner Deck sluit je je autoverzekering af in combinatie met je woonverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekering en eventueel ook je reisverzekering. Al je verzekeringen overzichtelijk onder een dak! Dat is niet alleen handig, maar ook een stuk voordeliger. Bereken of en hoeveel je kunt besparen op je premie door over te stappen naar Deck. 

Heb je een bedrijfsauto en rijd je zakelijk? Dan ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Vraag een offerte aan via Knab en profiteer van korting wanneer je meerdere zzp verzekeringen afsluit. 
Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Precies weten hoe je er financieel voor staat? Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën