Wat is bijtelling en hoe kun je het berekenen als zzp'er?

Wanneer je een auto op naam van je bedrijf hebt, gebruik je deze misschien ook wel eens voor privézaken. Bijvoorbeeld een tripje naar een pretpark, bezoek aan familie of om boodschappen te doen. In dat geval krijg je misschien te maken met bijtelling. Maar wat is bijtelling en hoe kun je het berekenen als zzp’er?
Gepubliceerd
9 juli 2019
Laatst geüpdatet
27 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 juli 2019
- Laatst geüpdate: 27 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

Wanneer je een auto op naam van je bedrijf hebt, gebruik je deze misschien ook wel eens voor privézaken. Bijvoorbeeld een tripje naar een pretpark, bezoek aan familie of om boodschappen te doen. In dat geval krijg je misschien te maken met bijtelling. Maar wat is bijtelling en hoe kun je het berekenen als zzp’er?

Wat is bijtelling eigenlijk?

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het fiscale bedrag dat je betaalt wanneer je jouw bedrijfsauto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. Het wordt bijtelling genoemd, omdat de Belastingdienst als het ware een percentage van de waarde van de auto optelt bij de winst uit je onderneming. Dit zorgt ervoor dat je meer belasting betaalt bij de aangifte inkomstenbelasting.

Waarom betaal je bijtelling?

De overheid beschouwt het privégebruik van een zakelijke auto als ‘loon in natura’. Je betaalt hier belasting over, omdat het gezien wordt als een vorm van inkomsten.

Hoe hoog is de bijtelling?

De hoogte van het bijtellingspercentage hangt af van een aantal factoren:
- Het bouwjaar (voor elk jaar gelden andere bijtellingspercentages);
- De catalogusprijs;
- De CO2-uitstoot (hoe schoner, hoe beter);
- Je inkomen en de bijbehorende belastingschijf.

Bijtelling 2023

In 2023 zijn er twee bijtellingspercentages. Voor alle auto's die niet volledig elektrisch rijden, betaal je 22% bijtelling. Bij (volledig) elektrische auto's ligt dit percentage op 16% over de eerste € 30.000 van de cataloguswaarde. Daarboven geldt ook het reguliere tarief van 22%. Tot 2026 neemt het bijtellingspercentage voor elektrische auto's stapsgewijs toe. Dan is het percentage voor elektrische auto's hetzelfde als die van benzine- en dieselauto's.

Let op: Voor auto’s die voor 2017 gebouwd zijn gelden andere bijtellingspercentages.

Uitzonderingen: youngtimers en grijs kenteken auto’s

Heb je een youngtimer (een auto ouder dan 15 jaar) of een auto met een grijs kenteken (een bestelbus)? Dan zijn de bijtellingspercentages net even anders dan hierboven.

Youngtimers
Voor youngtimers geldt een percentage van 35% over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde. Als de youngtimer een CO2-uitstoot heeft van 0 gram is het bijtellingspercentage 17%. Het feit dat die bijtelling over de dagwaarde wordt gerekend, kan dus betekenen dat je een stuk minder bijtelling betaalt. 

Grijs kenteken
Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé met je bestelbus? Dan berekent de fiscus de bijtelling over de catalogusprijs, inclusief BPM en btw. Tenzij de auto voor 1 juli 2005 is aangeschaft. In dat geval wordt de bijtelling berekent over de catalogusprijs inclusief BPM en exclusief btw. Wanneer je bestelbus ouder is dan 15 jaar, gelden dezelfde regels als voor youngtimers.

> Lees meer over de belastingvoordelen van een grijs kenteken auto

Bijtelling berekenen als zzp’er

Als je weet welk bijtellingspercentage op jouw auto van toepassing is, kun je de bruto bijtelling berekenen. Dit bedrag wordt bovenop je winst geteld bij de aangifte inkomstenbelasting.

Rekenvoorbeeld

Stel: Je hebt in 2023 een auto gekocht voor € 45.000. Het is geen elektrische auto, dus de bijtelling is 22% van de catalogusprijs. De bijtelling is dan (0,22 x € 45.000 =) € 9.900 per jaar.

Netto bijtelling berekenen

Om de netto bijtelling te berekenen, tel je eerst de bijtelling op bij je jaarinkomen. Dit is je belastbaar jaarinkomen. Daarna kijk je in welke belastingschijf je valt.

Rekenvoorbeeld
Stel: Je hebt een belastbaar jaarinkomen van € 30.000. Wanneer je daar de bijtelling uit het vorige rekenvoorbeeld bij optelt, krijg je ( € 30.000 + € 9.900 =) € 39.900.

Met dit inkomen val je in de eerste belastingschijf, want deze loopt in 2023 tot en met € 73.071. Het belastingpercentage dat daarbij hoort is 36,93%. De netto bijtelling is dus (36,93% x € 9.900 =) € 3.656 per jaar en € 305 per maand.

Let op: Dit is een versimpeld rekenvoorbeeld. In werkelijkheid krijg je te maken met veel meer aftrekposten. Ook kan het zijn dat je met je jaarinkomen in een andere belastingschijf valt.

Geldigheid bijtelling

Het bijtellingspercentage blijft 60 maanden geldig. De periode gaat in vanaf de eerste dag van de maand dat de auto in gebruik is genomen. Het maakt daarbij niet uit of de auto in de tussentijd van eigenaar is gewisseld. Na de 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld op basis van de regels die dan gelden.

Geen bijtelling betalen

Rijd je op jaarbasis minder dan 500 kilometer per jaar privé met je bedrijfsauto? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Dit moet je dan wel aantonen met een sluitende kilometerregistratie.

Naast bijtelling moet je btw terugbetalen voor het privégebruik van de auto. In het artikel over de belastingregels van zakelijk rijden lees je hier alles over.

Koppel je boekhouding en bespaar tijd!

Omdat het gaat om privékosten, hoort de bijtelling niet thuis in je online administratie. Maar hoe fijn is het als alle andere zakelijke kosten die je maakt voor je auto automatisch worden ingeladen in je administratie? Bij Knab koppel je je zakelijke rekening eenvoudig aan twaalf verschillende boekhoudpakketten, waaronder Exact Online en Yuki. Bekijk de mogelijkheden.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Koppel je bank met je boekhoudpakket  Check het hier

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers