Zo kom je in aanmerking voor startersaftrek

Ben jij net aan de slag gegaan als ondernemer? Dan maak je misschien de eerste jaren nog iets minder winst. Om je daar een beetje bij te helpen, is er de startersaftrek bedacht. Een fijn belastingvoordeel dat je veel geld kan besparen. Maar wanneer kom je daarvoor in aanmerking?
Gepubliceerd
19 november 2019
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 15 november 2019
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 2 minuten

Ben jij net aan de slag gegaan als ondernemer? Dan maak je misschien de eerste jaren nog iets minder winst. Om je daar een beetje bij te helpen, is er de startersaftrek bedacht. Een fijn belastingvoordeel dat je veel geld kan besparen. Maar wanneer kom je daarvoor in aanmerking?

startersaftrek-1

Wat is startersaftrek?

Startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Ondernemers kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van deze aftrekpost. Als startende ondernemer komt daar nog een extra bedrag bovenop. Met de starters- en zelfstandigenaftrek verlaag je de winst van je onderneming en betaal je minder belasting. 

In 2024 bedraagt de startersaftrek € 2.123 en de zelfstandigenaftrek € 3.750. Als je voor beide in aanmerking komt, is dat dus een flinke aftrekpost van maar liefst € 5.873. Over dat deel van je winst hoef je dan dus geen inkomstenbelasting te betalen.

Let op: Sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs verlaagd

Wanneer kun je gebruikmaken van de startersaftrek?

Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  1. Je bent zelfstandig ondernemer.

  2. Je voldoet aan het urencriterium. Dit betekent dat je per kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteedt.

  3. Je was in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

  4. Je hebt nog geen drie keer gebruikgemaakt van de startersaftrek.

Je mag dus maximaal drie keer gebruikmaken van de startersaftrek. Deze kun je verdelen over vijf jaar. Als je het eerste jaar nog niet zoveel winst hebt gemaakt of maar een paar maanden ondernemer bent geweest, kun je dat jaar dus ook overslaan en later pas de startersaftrek toepassen.

Startersaftrek toepassen

Om startersaftrek aan te vragen, hoef je niets extra’s te doen. Je past deze aftrek gewoon toe bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Je beantwoordt bij het kopje “Ondernemersaftrek” een aantal vragen en wanneer blijkt dat je recht hebt op startersaftrek, wordt deze automatisch toegepast.

Andere aftrekposten

Naast de startersaftrek en zelfstandigenaftrek, kun je ook recht hebben op andere aftrekposten. Bijvoorbeeld de MKB-winstvrijstelling of een vorm van investeringsaftrek. Meer weten? Lees dan ons artikel over ondernemersaftrek.

Goed van start met hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers

Ben jij net begonnen als zzp’er? Dan is het handig om meteen je privé en zakelijke financiën te scheiden. Open bijvoorbeeld een zakelijke rekening bij Knab. Met € 7 per maand, 500 gratis transacties per jaar en meerdere rekeningen is Knab Zakelijk hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Starterscombi: het eerste jaar € 42 korting
Ga je meteen goed van start en kies je voor een zakelijke rekening mét boekhoudpakket? Op deze starterscombi krijg je het eerste jaar € 42 korting. Mooi meegenomen! 

Ontdek de starterscombi

Ook je andere geldzaken goed regelen?

Als startend zzp'er komt er veel op je af. Zeker op het gebied van financiën. Het internet staat vol met uitgebreide informatie en goedbedoelde adviezen, maar soms wil je gewoon even kort de belangrijkste informatie hebben. In onze Startersgids voor zzp'ers vind je alles wat je als startend zzp'er moet weten over je geldzaken.

Download de StartersgidsKarin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.Deel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers