Belastingaangifte zzp: hoe doe je dat? (met slimme tips!)

Als zzp’er belastingaangifte doen is niet altijd makkelijk. Want, welke posten mag je aftrekken? En welke belastingtips kunnen zelfstandige ondernemers toepassen? In deze Knab University leg ik uit hoe je jouw belastingaangifte correct invult. Ook geef ik je handige tips en slimme trucs om meer voordeel uit je belastingaangifte te halen.
Gepubliceerd
28 maart 2018
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 27 maart 2018
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 5 minuten

Als zzp’er belastingaangifte doen is niet altijd makkelijk. Want, welke posten mag je aftrekken? En welke belastingtips kunnen zelfstandige ondernemers toepassen? In deze Knab University leg ik uit hoe je jouw belastingaangifte correct invult. Ook geef ik je handige tips en slimme trucs om meer voordeel uit je belastingaangifte te halen.

zzper_gebruikt_online_boekhoudprogramma

Belastingaangifte zzp: Wanneer moet ik belastingaangifte doen als zzp'er?

De belastingaangifte moet je ieder jaar vóór 1 mei hebben ingevuld én hebben opgestuurd naar de Belastingdienst. Doe je de aangifte vóór 1 april? Dan belooft de Belastingdienst dat je voor 1 juli bericht krijgt. Je weet dan dus ook eerder of je in aanmerking komt voor belastingteruggave.

Let op: Ik heb het hier over de inkomstenbelasting. Wil je weten hoe het zit voor de omzetbelasting? Lees hier alles over de btw-aangifte en wanneer deze gedaan moet worden.

Uitstel aanvragen voor de belastingaangifte

Je kunt ook uitstel aanvragen om jouw belastingaangifte te doen. Doe dit dan vóór 1 mei. Je moet deze aangifte dan alsnog doen vóór 1 september. Zo heb je wat meer ademruimte om de aangifte te doen op een moment dat het je beter uitkomt.

Belastingaangifte uitbesteden

De belastingaangifte kun je ook uitbesteden aan een boekhouder. Dit heeft voordelen, maar ook ook nadelen.

De nadelen van uitbesteden:
Een boekhouder inhuren zorgt voor extra kosten. Daarnaast geef je jouw cijfers uit handen, waardoor je minder grip houdt op je eigen cijfers. Dat is niet handig als je onderneemt.

Daarom adviseer ik meestal om gewoon zelf online de aangifte van je belastingaangifte te doorlopen. Zo krijg je grip op de inkomsten en uitgaven van je onderneming.

De voordelen van uitbesteden:
Je hebt geen omkijken naar de belastingaangifte en je kan je focussen op je zaak en ondernemen. Ook al laat je de belastingaangifte doen of doe je het zelf, de volgende tips zijn super handig om je belastingaangifte goed te regelen.

Belastingaangifte tips voor zzp’ers

Een van mijn belangrijkste tips is het urencriterium van 1.225 uur. Heb je afgelopen jaar meer dan 1.225 uur besteed aan werkzaamheden voor jouw onderneming? Dan heb je recht op veel verschillende aftrekposten. Hierdoor wordt belastingaangifte doen voor jou een stuk aantrekkelijker, want je houdt meer geld over.

Voldoe ik aan het urencriterium?

Het urencriterium hebben zzp’ers vaak sneller gehaald dan gedacht. Alle zaken die je doet in het belang van je onderneming tellen mee. Besef dus dat reistijd, acquisitietijd en telefoontjes ook meetellen voor die 1.225 uur. Weet je niet zeker of je de 1.225 uur haalt? Maak dan gewoon een urenregistratie, zodat je dit in beeld hebt.

Welke aftrekposten mogen zzp’ers toepassen?

Als je voldoet aan het urencriterium, gaat er opeens een wereld aan aftrekposten voor je open. Denk aan:

  • een zelfstandigenaftrek van maximaal € 3.750 in 2024;
  • een startersaftrek (voor starters) van € 2.123 daarbovenop;
  • de MKB-winstvrijstelling van maximaal 13,31% van de winst die je mag aftrekken.

Welke zakelijke kosten mag je aftrekken bij je belastingaangifte?

Dat zijn er best wel wat. Je mag bijvoorbeeld de volgende zakelijke kosten aftrekken:

  • de jaarlijkse afschrijving van bedrijfsmiddelen;
  • inschrijving bij KvK;
  • huur van bedrijfsruimte;
  • abonnementen;
  • kantoorinrichting;
  • reiskosten met je privé auto van maximaal € 0,23 per kilometer (2024);

Belastingtip: zakelijke autokosten aftrekken

Zzp’ers vergeten vaak dat - als ze zakelijk autorijden - € 0,23 cent mogen declareren aan hun onderneming. Dat is toch wel een leuk extraatje, dus houd daar rekening mee.

Oudedagsreserve: wat is dat?

De oudedagsreserve is een aftrekpost op de winst van je onderneming. Je moet wel voldoen aan het urencriterium. Met het oudedagsreserve mag je een percentage van je winst in mindering brengen, op de voorwaarde dat je eigen vermogen in je onderneming hebt gestopt.

Let wel op: De oudedagreserve wordt afgeschaft. Vanaf 1 januari 2023 kun je niet meer doteren aan de oudedagreserve.

Meer slimme tips van Knab

We hopen dat je als ondernemer én als particulier meer grip hebt gekregen op je belastingaangifte. Wil je nog meer uit je geld halen? Check dan hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers van Nederland. Voor € 7 per maand krijg je een compleet zakelijk pakket.

Ontdek de zakelijke rekeningOskar Barendse
Oskar Barendse (FFP RPLP) is Financieel Expert bij Knab en is expert op het gebied van personal finance en financiële planning.Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers