Meewerkaftrek en arbeidsbeloning, hoe werkt het precies?

Ben je ondernemer en werkt jouw partner mee in het bedrijf? Dat kan financieel gezien erg aantrekkelijk zijn. Speciaal voor ondernemers die door hun partner worden geholpen in een eenmanszaak, maatschap of vennootschap, heeft de fiscus namelijk twee regelingen: de meewerkaftrek en arbeidsbeloning. Wat ze precies inhouden en welke optie het meest gunstig is, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
25 augustus 2017
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 16 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Ben je ondernemer en werkt jouw partner mee in het bedrijf? Dat kan financieel gezien erg aantrekkelijk zijn. Speciaal voor ondernemers die door hun partner worden geholpen in een eenmanszaak, maatschap of vennootschap, heeft de fiscus namelijk twee regelingen: de meewerkaftrek en arbeidsbeloning. Wat ze precies inhouden en welke optie het meest gunstig is, lees je in dit artikel.

Meewerkaftrek-of-arbeidsbeloning-489927-edited.jpg

Meewerkaftrek en arbeidsbeloning één voor één uitgelegd

Als je partner onbetaald of tegen een vergoeding van minder dan €5.000 meewerkt in jouw bedrijf, kun je profiteren van meewerkaftrek. Simpel gezegd is dat een aftrekpost die in mindering kan worden gebracht op de winst van de onderneming. Hierdoor betaal je dus minder winstbelasting.

Het bedrag van de meewerkaftrek is voor je partner geen inkomen. Hij of zij hoeft hier dus geen belasting over te betalen. Ook de eventuele vergoeding tot € 5.000 is onbelast. Win-win!

Wat is het voordeel?

De meewerkaftrek hangt af van de winst en het aantal uren dat je partner meewerkt in het bedrijf. Als je nog geen winst maakt, zoals bijvoorbeeld in de startfase van de onderneming, kun je de meewerkaftrek daarom niet gebruiken.

Heb jij wel voldoende winst? Check in onderstaande tabel welk percentage je van de winst af mag trekken als meewerkaftrek:

Aantal gewerkte uren % Aftrek

  • 0 tot 525 uur: geen aftrek
  • 525 tot 875 uur: 1,25%
  • 875 tot 1.225 uur: 2%
  • 1.225 tot 1.750 uur: 3%
  • 1.750 tot meer uur: 4%

Lastige tabel? Geen zorgen, ter verduidelijking geven we een voorbeeld:

Voorbeeld
Stel, jouw man werkt 1.300 uur per jaar mee in het bedrijf en krijgt daarvoor een vergoeding voor van € 2.500 per jaar. Je mag dan 3% aftrekken van de brutowinst van de onderneming. Omdat de vergoeding lager is dan € 5.000 heeft het geen betekenis. De belastingdienst ziet het geld als privé-vermogen dat je aan je partner uitleent. Scheelt toch weer!

Urenregistratie bijhouden

De Belastingdienst controleert streng op het naleven van de regels van meewerkaftrek. Om aan te kunnen tonen hoeveel uur je partner mee hebt gewerkt in het bedrijf, wordt daarom aangeraden om een urenadministratie bij te houden. Uit deze administratie moet duidelijk blijken hoe de uren zijn uitbetaald.

Niet alle uren kun je daar zomaar in meenemen. Het gaat alleen om de uren die worden beschouwd als meer dan de gebruikelijke hulp in een huwelijk of relatie. Ondersteunende werkzaamheden, zoals huishoudelijke taken, het beantwoorden van de telefoon en het schoonmaken van het kantoor, tellen niet mee. Daarnaast moeten de werkzaamheden specifiek zijn voor de onderneming.

Hoe werkt een arbeidsbeloning?

Het kan natuurlijk ook dat jij je partner voor zijn of haar werkzaamheden beloont met een vergoeding van meer dan € 5.000. Als hij of zij de boekhouding voor je bijhoudt bijvoorbeeld, of de administratie. In dat geval kan de arbeidsbeloning een gunstige optie zijn.

De arbeidsbeloning is aftrekbaar van de winst van de onderneming, maar wordt wel bij je partner belast als inkomen uit overige werkzaamheden. Hij of zij betaalt dus inkomstenbelasting, premie zorgverzekeringen en premie zorgverzekeringswet.

Wil jij weten hoe arbeidsbeloning werkt? Bekijk dit voorbeeld maar eens.

Voorbeeld
Stel, je partner werkt voor 400 uur per jaar mee in de onderneming. Hij krijgt daar een vergoeding voor van € 6.500 per jaar. De € 6.500 kun je aftrekken van de winst. Het feit dat je partner minder dan 525 uur werkt is geen probleem: het urencriterium geldt namelijk alleen voor meewerkaftrek.

Voorwaarden

Beide regelingen kunnen fiscaal interessant zijn en leiden tot een lagere belastingheffing. Ben jij van plan om één van deze regelingen te benutten? Dan zijn daar wel wat voorwaarden aan verbonden. Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Uren meewerken
Voor een meewerkaftrek geldt dat je partner minstens 525 uur per jaar mee moet werken in het bedrijf. Als je uitgaat van 45 werkweken per jaar, moet je partner dus gemiddeld 12 uur per week werken. Bij de arbeidsbeloning is dat anders: daar is hoeft je partner niet te voldoen aan een minimaal aantal uren.

Niet in dienstverband

In beide gevallen mogen de werkzaamheden niet in dienstverband verricht worden. Maar hoe weet je of iemand die bij je werkt, bij je in dienstbetrekking is? Volgens de Belastingdienst is dat het geval als hij of zij verplicht is om een bepaalde tijd werk uit te voeren en daarvoor loon krijgt. Ook mag er tussen jou en je partner geen gezagsverhouding zijn, waarbij jij de lakens uitdeelt en hem of haar aanwijzingen en opdrachten geeft over het werk.

Uitbetaling

Wil je in aanmerking komen voor meewerkaftrek? Dan ontvangt je partner een vergoeding die lager is dan € 5.000. Bij de arbeidsbeloning is de vergoeding minimaal €5.000. De uitbetaling hiervan hoeft niet daadwerkelijk plaats te vinden, maar het moet wel zwart-op-wit staan door middel van een schulderkenning.

Realistische beloning

De beloning moet marktconform en reëel zijn voor het aantal uur dat je partner werkt. Is de beloning hoger dan € 5.000? Dan beoordeelt de belasting of het wel realistisch is. 

Jouw voorwaarden

Niet alleen jouw partner, maar ook jij moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor één van deze twee regelingen. Het is van belang dat je zelf wordt aangemerkt als ondernemer en minimaal 1.225 uur werkzaam bent in het bedrijf.

Keuze tussen meewerkaftrek of meewerkbeloning

De meewerkaftrek en arbeidsbeloning zijn in het leven geroepen om het kleine en middelgrote ondernemingen makkelijker te maken. Welke optie het meest gunstig is voor jou, hangt af van de winst en het aantal uur dat je partner meewerkt in het bedrijf. Een financieel expert kan het voor jouw situatie precies uitrekenen. Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.Deel via:

De voordelige zakelijke rekening van Knab  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën