Starten als zzp'er in de bouw in 8 stappen
Gepubliceerd
13 maart 2019
Laatst geüpdatet
19 januari 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 13 maart 2019
- Laatst geüpdate: 19 januari 2024
- Leestijd: 2 minuten
Je hebt een aantal leuke klussen in gedachte of zelfs al een paar potentiële klanten. Maar hoe start je nu als zzp’er in de bouw? Een aantal zaken moet je sowieso regelen. Je vindt ze terug in dit stappenplan.
Stap 1: schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Je kunt pas starten als zzp’er als je officieel je bedrijf hebt ingeschreven in het Handelsregister van de KvK. Je krijgt dan meteen een btw-nummer. De inschrijving kost eenmalig € 50.
Stap 2: bereken het benodigde startkapitaal
Als zzp'er in de bouw heb je vaak geld nodig om te kunnen starten, bijvoorbeeld voor gereedschap of een bedrijfsbus. Maar denk ook aan kantoorartikelen of een boekhoudpakket. Zet dit alles op een rijtje. Hoeveel geld heb je nodig? Ga vervolgens op zoek naar de juiste manier voor jou om dit te financieren.
Stap 3: maak je administratie in orde
Als je nu jouw administratie in één keer goed inricht, kan je dit later veel tijd en geld besparen. Open allereerst een zakelijke rekening en richt direct je betaalrekeningen slim in door meerdere potjes te maken. Bijvoorbeeld een potje voor je pensioen, maar ook verschillende potjes voor je belastingen.
Als zzp'er moet je namelijk verschillende belastingen betalen, zoals omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan kun je gebruik maken van speciale aftrekposten. Je betaalt dan minder belasting. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je onder andere je urenregistratie goed op orde hebben.
Stap 4: bepaal je uurloon en stel papierwerk op
Wanneer je daadwerkelijk opdrachten binnen wilt halen, moet je weten wat je uurtarief wordt. Dit laat je in de regel afhangen van het type opdracht en opdrachtgever. Ook word je om een offerte gevraagd, dus zorg dat die alvast klaar ligt vóór je eerste opdracht. We geven je hier tips voor het opstellen van een winnende offerte.
Als de opdracht binnen is, kun je ook algemene voorwaarden gebruiken bij je contract. Dit kan helpen om problemen met klanten en leveranciers te voorkomen.
Voorkom schijnzelfstandigheid
Let er bij het aannemen van opdrachten ook op dat je schijnzelfstandigheid voorkomt. Wat dat is en hoe je dat voorkomt, lees je in ons artikel over de Wet DBA en schijnzelfstandigheid.
Stap 5: bouw je merk als zzp'er
Het binnenhalen van opdrachten gaat makkelijker als jij als zzp'er jezelf weet te 'vermarkten'. Aan de slag dus met jouw merk en marketing! Denk aan het maken van een eigen website, het inzetten van social media zoals linkedin en het bijwonen van netwerkbijeenkomsten. Je kunt ook gebruikmaken van zzp-platforms voor vakmannen, zoals Zoofy.
Stap 6: check of je moet deelnemen aan een pensioenfonds
In een groot aantal bedrijfstakken in de bouw bestaat een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Dit is sowieso het geval voor:
- Schilders, glaszet- en afwerkingsbedrijven
- Natuursteenbedrijven, terrazzo-/vloerenbedrijven en stukadoors- en afbouwbedrijven
Stap 7: zet iedere maand geld opzij
Als je niet hoeft deel te nemen aan een pensioenfonds, is het slim om zelf na te denken over geld voor na je pensionering. In dit artikel vind je 8 manieren om pensioen op te bouwen.
Maar ook voor de kortere termijn is het slim om geld opzij te zetten. Als je onverwacht geen of minder werk hebt, kun je dit opvangen met de buffer die je hebt opgebouwd.
Stap 8: dek risico’s af met verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als zzp’er in de bouw kun je je hiertegen verzekeren. Zo kun je ervoor kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Daarnaast kunnen een arbeidsongeschiktheidsverzekering of crowdsurance ook interessant zijn. Als je ziek wordt, kun je aanspraak maken op een alternatief inkomen. En heb je daarnaast aan een verzekering van je bedrijfsmiddelen gedacht?
Daarnaast kan een zogenoemde CAR verzekering relevant zijn voor zzp'ers in de bouw. Deze verzekering dekt de schade welke wordt veroorzaakt door (ver)bouwwerkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld schade aan het werk, eigendommen van anderen of je eigen eigendommen zijn.
Heb je een bestelbus? Dan kun je overwegen om spullen en gereedschap te verzekeren met een Eigen Vervoer Verzekering.
In dit artikel vind je een overzicht van alle verzekeringen voor zzp'ers.
Regel je zzp verzekeringen met korting
Heb je besloten welke verzekeringen voor jou relevant zijn? Als je een zakelijke rekening bij Knab hebt, kun je via je Knab App ook je verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een ongevallenverzekering. Je krijgt dan elke maand 5% korting op je premie. Ontdek de mogelijkheden van Knab Verzekeren!
Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.