Offerte maken: waar moet deze aan voldoen

Een potentiële opdrachtgever heeft een leuke klus en vraagt om een offerte. Maar wat zet je daar nou precies in? En hoe zorg je ervoor dat een offerte rechtsgeldig is? Je leest het in dit artikel.
Gepubliceerd
14 januari 2019
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 14 januari 2019
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 2 minuten

Een potentiële opdrachtgever heeft een leuke klus en vraagt om een offerte. Maar wat zet je daar nou precies in? En hoe zorg je ervoor dat een offerte rechtsgeldig is? Je leest het in dit artikel.

offerte-maken

Wat is een offerte?

Een offerte is een officieel voorstel aan een potentiële klant of opdrachtgever waarin staat wat je precies gaat leveren en tegen welke prijs. Met een offerte kun je de afspraken tussen jou en de klant officieel vastleggen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Wanneer maak je een offerte?

Ga je voor een langere tijd een klus doen bij een opdrachtgever? Dan is het goed om van tevoren de kosten vast te leggen in een offerte. De afspraken zijn dan voor beide partijen duidelijk en hoeven niet tussentijds weer ter discussie gesteld te worden. Een offerte is zeker niet verplicht, en voor kleine klussen ook zeker niet noodzakelijk. Soms wil een opdrachtgever toch een offerte vooraf. Zorg dan dat je een duidelijk overzicht van het te leveren werk bij de klant indient.

Wat zet je in een offerte?

Er zijn verschillende zaken waar je aan kunt denken bij het maken van een goede offerte, maar je vermeldt in ieder geval de volgende zaken:

  • De gegevens van de klant
  • Jouw bedrijfsgegevens
  • Datum
  • Offertenummer
  • Omschrijving van de werkzaamheden
  • Tarief of prijs
  • De geldigheidsduur van de offerte
  • Verwijzing naar de algemene voorwaarden
  • Ruimte voor ondertekening 

Wees concreet

Wees duidelijk en concreet in je offerte. Is een bedrag exclusief of inclusief btw? Bereken je ook reiskosten? Geef ook aan welke werkzaamheden je exact onder de offerte laat vallen, ook eventueel voorbereidend werk. Specificeer alle werkzaamheden. Bepaal ook wanneer bepaalde werkzaamheden onder ‘meerwerk’ vallen.

Geldigheid van een offerte

Een offerte is geldig wanneer zowel jij als de klant akkoord geven op de offerte. Dit kan mondeling, maar dat is achteraf lastig te bewijzen. De beste werkwijze is om voor het einde van de geldigheidsduur de offerte te laten ondertekenen door klant, inclusief datum en plaatsnaam.

Overtuig je klant

Soms vraagt een klant bij meerdere bedrijven offertes op om het beste aanbod te kunnen selecteren. Jouw offerte moet niet alleen inhoudelijk overtuigen, het is ook je visitekaartje richting de klant. Het is een van de manieren om jezelf neer te zetten als merk. Laat je offerte eruit uitspringen met een duidelijke opmaak en huisstijl.

Altijd het beste aanbod: de zakelijke rekening van Knab

Met Knab Zakelijk bankier je niet alleen heel voordelig, je krijgt een compleet bankpakket met tot wel 5 betaalrekeningen mét bankpas, zoveel spaarrekeningen als je wil en 500 gratis transacties per jaar. Zo geregeld, in 5 minuten online geopend. 



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers