Hoe regel je een hypotheek zonder vast contract?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
9 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 9 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten
Tien jaar werken voor één en dezelfde baas is niks voor jou. Voor jezelf beginnen wordt the next step. Maar privé ben je ook wel toe aan een volgende stap: je wilt een huis kopen. Puntje: je hebt geen vaste aanstelling. Je vraagt je dus af of je überhaupt wel een huis kan kopen. Lees in dit artikel hoe het regelen van een hypotheek zonder vast contract in z’n werk gaat.
Een hypotheek zonder vast contract, kan dat?
Dat een huis kopen alleen weggelegd zou zijn voor mensen met een vaste aanstelling, is onzin. Ook als je in loondienst werkt met een tijdelijk contract of de kost verdient als flexwerker zijn er mogelijkheden voor een hypotheek. Hetzelfde geldt voor zzp’ers en ondernemers.
Toegegeven: een vast contract geeft de bank snel een duidelijk overzicht van jouw inkomen. Én de zekerheid dat jij dit de komende tijd ook nog verdient. Dat is voor de bank voldoende om te geloven dat jij de hypotheeklasten nu en in de toekomst kunt betalen. Maar ook zonder vast contract zijn er manieren om te bewijzen dat jij hiertoe in staat bent.
Hypotheek tijdelijk contract in loondienst
Wie voor een baas werkt en een contract heeft voor bepaalde tijd, kan een intentieverklaring laten invullen. Hiermee geeft je werkgever aan dat hij van plan is jou in vaste dienst te nemen. Dat moet dan wel direct aansluitend zijn op het aflopen van je huidige tijdelijke contract, dus je werkgever mag je daarna niet eerst nog een tijdelijk contract geven. Er staat ook in de verklaring dat dit natuurlijk alleen kan als de economische omstandigheden hetzelfde blijven en jij moet ook net zo goed blijven functioneren op je werk als nu.
Krijg je geen intentieverklaring van je baas? Dan behandelt de hypotheekadviseur jou als flexwerker.
Hypotheek voor een flexwerker
Werk jij op oproepbasis? Voor een uitzend- of detacheringsbureau? Of laat jij jezelf uitbetalen door een payrollbedrijf? Ook als flexwerker kun je een hypotheek afsluiten. Soms kan dat alleen niet voor de gehele woningwaarde, maar voor bijvoorbeeld 85%. Dan zul je de rest van je eigen geld moeten bekostigen.
Natuurlijk moet je de geldverstrekker wel bewijzen dat je genoeg verdient om de hypotheek terug te kunnen betalen. De meeste banken kijken naar jouw bruto jaarinkomen over de afgelopen drie jaar én je recente salarisstrookjes. Sommige geldverstrekkers gaan ook akkoord met een perspectiefverklaring.
Hypotheek voor ondernemers of zzp'ers
Wie zelfstandig ondernemer is en een huis wil kopen, wordt flink onder de loep gelegd door de hypotheekverstrekker. Maar als jij aan de juiste voorwaarden voldoet, kun je een hypotheek afsluiten. De meeste hypotheekverstrekkers bekijken de cijfers van de afgelopen drie jaar. Hieruit moet blijken dat jouw onderneming winst maakt én voldoende kapitaal heeft.
Voldoe jij niet aan deze criteria, bijvoorbeeld omdat je nog geen drie jaar voor jezelf werkt? Ook dan zijn er mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Een aantal hypotheekaanbieders is namelijk soepeler voor zzp'ers. Het is tegenwoordig bij veel aanbieders mogelijk om al na een jaar een hypotheek af te sluiten met NHG. Daarvoor heb je vaak wel een inkomensverklaring nodig.
Hypotheek zonder jaarcijfers
Kun je helemaal geen jaarcijfers overleggen? Dan wordt het lastiger, maar nog steeds niet onmogelijk om een hypotheek af te sluiten. Lees onze vier tips voor het afsluiten van een hypotheek zonder jaarcijfers.
Hypotheek aanvragen als zzp'er?
Wil jij als zzp'er een hypotheek aanvragen? Spannend! In ons gratis checklist 'Hypotheek aanvragen als zzp'er' lees je alles wat je moet weten, namelijk:
- waar de bank op let bij jouw hypotheekaanvraag;
- hoe je meer kans maakt op een hypotheek;
- wat voor documenten je nodig hebt.
Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.