Intentieverklaring werkgever: hoe werkt het als je er geen krijgt?

  • 3 minuten
  • 5 april 2019

Sinds een jaar heb je een baan waar je erg blij mee bent. Een vast contract zit er nog niet in, maar je baas is wel erg tevreden over je. Stiekem had je gehoopt dat je een vast contract zou krijgen, want je wilt graag een huis kopen. Gelukkig kun je ook met een tijdelijk contract een hypotheek afsluiten. Dan moet je werkgever alleen wel een intentieverklaring afgeven. Maar wat is dat precies? En wat als je werkgever deze verklaring niet wilt invullen?

geen intentieverklaring

Wat is de intentieverklaring werkgever?

Ben je in loondienst, dan wordt jou altijd om een werkgeversverklaring gevraagd als je een hypotheek wilt afsluiten. Óók als je een vast contract hebt voor onbepaalde tijd. Op de werkgeversverklaring wordt je totale bruto jaarloon vermeld en dit vormt samen met je meest recente loonstrook een weergave van jouw inkomenssituatie.

Heb je een tijdelijk contract, dan moet op de werkgeversverklaring ook de 'Verklaring voortzetting dienstverband' worden ingevuld, dit is de intentieverklaring. Hierin geeft je werkgever aan dat hij van plan is om jou, na afloop van je tijdelijke contract en met ingang van een bepaalde datum, in vaste dienst te nemen. Tenminste, als je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven.

Wat moet worden ingevuld ? 
De verklaring wordt ingevuld door iemand die hiervoor bevoegd is bij je werkgever, bijvoorbeeld iemand van HR. Dit moet dezelfde persoon zijn als degene die de overige onderdelen van de werkgeversverklaring invult en ondertekent. Anders wordt het formulier niet goedgekeurd.

De verklaring bestaat eruit dat de werkgever aankruist dat hij of zij inderdaad de intentie heeft om je in vaste dienst te nemen als je hetzelfde blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven. Om deze verklaring officieel te maken is het een vereiste dat de werkgever er zijn of haar naam, een handtekening en de firmastempel bij plaatst.

Geen intentieverklaring, en nu? 

Het komt om wisselende redenen wel eens voor dat werkgevers geen intentieverklaring afgeven. Zonder intentieverklaring neemt de bank jouw tijdelijke inkomen helaas alleen mee voor de resterende periode van je dienstverband. Banken willen namelijk zoveel mogelijk zekerheid dat jij de hypotheeklasten kunt blijven betalen. Een tijdelijk contract zonder intentieverklaring van de werkgever geeft die zekerheid niet. Daarom is het van belang dat je aantoont dat jouw inkomen stabiel genoeg is. Dat kan eventueel wel zonder intentieverklaring.  

Jaaropgaven aanleveren 
Kan jouw werkgever je geen intentieverklaring afgeven? Overleg met je adviseur of je als flexwerker kan worden aangemerkt. Dit kan alleen als je een lopend arbeidscontract hebt. De bank kijkt dan naar het gemiddelde van jouw inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren, aan de hand van je jaaropgaven. Heb je het laatste kalenderjaar minder verdiend dan de voorgaande jaren? Dan wordt alleen met je inkomen van het laatste jaar berekend wat je hypotheek wordt.

Bespreek je situatie met een adviseur

Wil je met een tijdelijk contract een huis kopen, dan is dat dus wel mogelijk. Bekijk en bespreek jouw mogelijkheden goed door met de hypotheekadviseur. 

Als je geen intentieverklaring krijgt en er dus naar jouw gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar wordt gekeken, dan kan dat betekenen dat het inkomen waarmee je hypotheek berekend wordt lager uitvalt. Een gevolg hiervan zou kunnen zijn dat je extra moet aflossen of minder kunt lenen. De hypotheekadviseur kan dit precies voor je berekenen.

Model werkgeversverklaring

Wil jij je verder verdiepen in de werkgeversverklaring en de intentieverklaring? Check dan dit e-book, mét handig model van de werkgeversverklaring conform de regels van de Nationale Hypotheek Garantie. Als deze correct wordt ingevuld en ondertekend weet je zeker dat de verklaring wordt geaccepteerd door de hypotheekverstrekker.


Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt. Van je hypotheek tot aan je financiële planning.


Lever foutloos de werkgevers- en intentieverklaring aan  Download de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek