Lening bij ouders: dit zijn de regels

Met de aangescherpte hypotheekregels en hoge huizenprijzen wil het nog weleens voorkomen dat je bij de bank niet genoeg kunt lenen voor de woning die je wilt kopen. Dan kan een aanvullende lening bij ouders heel welkom zijn. Voor zo’n lening is de rente ook gewoon fiscaal aftrekbaar, het is immers een lening die gebruikt wordt voor je eigen woning. Alleen, je moet je dan wel aan de regels houden. Lees vooral verder.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
7 april 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 7 april 2023
- Leestijd: 3 minuten

Met de aangescherpte hypotheekregels en hoge huizenprijzen wil het nog weleens voorkomen dat je bij de bank niet genoeg kunt lenen voor de woning die je wilt kopen. Dan kan een aanvullende lening bij ouders heel welkom zijn. Voor zo’n lening is de rente ook gewoon fiscaal aftrekbaar, het is immers een lening die gebruikt wordt voor je eigen woning. Alleen, je moet je dan wel aan de regels houden. Lees vooral verder.

lening bij ouders

Lening bij ouders net als lening van de bank

Qua aflossing geldt hetzelfde als voor een hypotheek van de bank. Om de rente te mogen aftrekken voor de inkomstenbelasting, moet de lening minimaal in 30 jaar annuïtair of lineair worden afgelost. Verder moet er een schriftelijke leningovereenkomst zijn. Voor de zekerheid van de ouders kan er een notariële akte worden opgesteld, maar dat is niet verplicht. Wel moet er een rente afgesproken worden die op hetzelfde niveau ligt als bij de bank.

Op tijd doorgeven aan fiscus

En dat is niet alles. Bij een hypotheek van de bank vul je de gegevens in bij je belastingaangifte. Die doe je meestal vóór 1 april van het volgende jaar. Heb je een lening van je ouders, dan geef je deze ook direct op bij je aangifte inkomstenbelasting. 

Wel echt betalen

Als je geld leent van de bank, is overduidelijk dat je gewoon moet betalen. Bij ouders kan dat nog weleens anders werken. Die vinden het soms eigenlijk ook wel prima als je niet aflost, of later dan afgesproken. Dat vindt de Belastingdienst dus niet goed. Je moet écht aflossen op de lening van je ouders.

Niet aflossen? Je lening verhuist!

De Belastingdienst controleert of je de aflossingen ook echt doet. Blijkt dat je in de praktijk niet aflost? Dan verhuist je lening. Natuurlijk is dat geen verhuizing van adres. Het is een fiscale verhuizing: van box 1 naar box 3. Dat houdt simpelweg in dat je de rente niet meer kunt aftrekken van je inkomen. Daarmee mis je een behoorlijk belastingvoordeel. En helaas: als je de achterstallige betalingen alsnog doet, verhuist je lening niet meer terug.

Schenking als oplossing?

Is dat op te lossen door te zeggen: pa en ma schenken mij het bedrag dat ik zou moeten betalen? Ja en nee. Ja, want ouders mogen geld schenken aan hun kinderen, tot op zekere hoogte belastingvrij. En nee, want de betaling en de schenking mogen niet met elkaar verrekend worden. Ze moeten dus echt allebei aan elkaar overgemaakt worden. Anders zal de fiscus stellen dat de rente ook een schenking is – en kun je die weer niet aftrekken.

Gevolgen voor belastingen

Doen jullie het goed, dan is de rente die je aan je ouders betaalt dus fiscaal aftrekbaar in box 1. Over die rente hoeven je ouders geen belasting te betalen. Daarom is het soms handig om een relatief hoog rentepercentage af te spreken. Wel betalen je ouders in box 3 belasting over het bedrag dat ze van jou tegoed hebben. Het is geld dat nog steeds van hen is, ook al hebben ze het aan jou uitgeleend. Dus valt het onder de belastingheffing in box 3.

Vraag advies over lening bij ouders!

Het klinkt misschien allemaal heel eenvoudig, zo’n constructie. Toch kan het op allerlei fronten misgaan in de uitvoering. Daarom is het verstandig om dit niet op eigen houtje te doen. Schakel dus wel een adviseur in als je met onderlinge leningen en schenkingen aan de slag wilt gaan. Of bereken eerst eens je maximale hypotheek. In 2 minuten gepiept.



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:
Dit staat er in een samenlevingscontract  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek