Een hypotheek zzp zonder jaarcijfers? Wij geven 4 tips

  • Gepubliceerd: 19 oktober 2018
  • Laatst geüpdate: 5 juni 2019
  • 4 minuten

Wil jij als zzp’er je slag slaan op de woningmarkt? Dan hebben we goed nieuws: hypotheekaanbieders gaan steeds meer met hun tijd mee, waardoor het voor zzp’ers steeds makkelijker wordt om een hypotheek af te sluiten. Maar wat nu als je helemaal geen jaarcijfers hebt? Met deze 4 tips komt een hypotheek zzp zonder jaarcijfers iets dichterbij.

een hypotheek als zzp'er zonder jaarcijfers

Een hypotheek als zzp’er zonder jaarcijfers, kan dat?

Als je een hypotheek aanvraagt, wil de bank een duidelijk inzicht hebben in je financiële situatie. Nu en in de toekomst. Bij zzp’ers wordt het toetsinkomen vastgesteld op basis van de cijfers van de afgelopen drie jaar. Maar goed, die cijfers heb je dus niet. Is de situatie voor jou dan helemaal hopeloos? Nee hoor! Als je minstens één jaar eigen baas bent, is het goed mogelijk om een huis te kopen. Met onderstaande tips vergroot je je kansen.

Tip 1: zorg dat je je administratie op orde hebt

Veel zzp’ers vinden dit het saaiste klusje: de administratie. Toch is het van groot belang dat je dit op orde hebt. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook wanneer je een huis gaat kopen. In deze Knab University video legt onze expert Oskar uit hoe je dit zelf kunt doen. 

Als zzp’er moet je bij het afsluiten van je hypotheek net iets meer documenten aanleveren dan iemand in loondienst. Om je aanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het slim om deze documenten zo vroeg mogelijk in het proces op orde te hebben. Dit scheelt de bank een hoop tijd en bovendien komt het professioneel over.

Tip 2: laat een goede prognose opstellen

Een bank wil zeker weten dat jij jouw hypotheek kan (blijven) betalen. Ze vragen daarom vaak - naast de gebruikelijke documenten - om een prognose. Waar jouw jaarcijfers een feitelijk beeld geven over je resultaten van de afgelopen jaren, is de prognose een voorspelling van de toekomst van het bedrijf.

Ben je korter dan 3 jaar actief als zelfstandige, dan is een goede prognose extra belangrijk. Je kunt immers nog geen jaarcijfers aanleveren. Laat de prognose opstellen voor een accountant of een boekhouder, zodat je zeker weet dat alles goed wordt onderbouwd. Geldverstrekkers hechten hier veel waarde aan.

Tip 3: kijk verder dan je eigen bank

Als zzp’er hoor je vaak dat het afsluiten van een hypotheek lastig is. Daarom denk je misschien dat je hiervoor alleen bij je eigen bank terecht kunt. Die kent jou immers het best. Het tegendeel is echter waar. De ene bank is namelijk soepeler voor zzp’ers dan de ander. Het is dus slim om te kiezen voor een hypotheekadviseur die onafhankelijk meerdere geldverstrekkers vergelijkt. Zo weet je zeker dat je de beste deal krijgt voor jouw situatie.

Tip 4: sluit je hypotheek af met NHG

Wist je dat je als zzp’er eenvoudiger een hypotheek kunt afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit komt door de introductie van de inkomensverklaring. Jouw toetsinkomen wordt dan bepaald aan de hand van jouw inkomen van de afgelopen drie jaar. Dit mag een combinatie zijn van je inkomen dat je hebt verdiend in loondienst en je inkomsten als zzp’er.

Er zitten veel voordelen aan een hypotheek met NHG. Maar om ervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag jouw nieuwe woning niet meer kosten dan € 265.000. In 2019 is dit maximaal € 290.000. Houd hier dus rekening mee tijdens jouw huizenjacht!

Zo regel je je hypotheek als zzp’er

Wil jij nog eens rustig nalezen hoe je als zzp’er een hypotheek kunt aanvragen? In onze gratis checklist ‘Hypotheek aanvragen als zzp’er’ vind je een compleet stappenplan. 


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Zo regel jij als zzp'er je hypotheek  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek