Woning met bedrijfsruimte kopen: wat komt erbij kijken?

Je overweegt om een woning te kopen waar een bedrijfsruimte bij zit. Bijvoorbeeld een winkel met daarboven een appartement, of een woning met een eigen kantoor. Ideaal als je van plan bent om vanuit huis te werken! Maar hoe vraag je een hypotheek aan als je een woning met bedrijfsruimte wilt kopen? En hoe zit het met belasting?
Gepubliceerd
13 juli 2018
Laatst geüpdatet
13 maart 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 13 juli 2018
- Laatst geüpdate: 13 maart 2024
- Leestijd: 3 minuten

Je overweegt om een woning te kopen waar een bedrijfsruimte bij zit. Bijvoorbeeld een winkel met daarboven een appartement, of een woning met een eigen kantoor. Ideaal als je van plan bent om vanuit huis te werken! Maar hoe vraag je een hypotheek aan als je een woning met bedrijfsruimte wilt kopen? En hoe zit het met belasting?

Hoe moet je een woning met bedrijfsruimte kopen?

Woning met bedrijfsruimte kopen: hoe is de woning verdeeld?

Wanneer je een woning met bedrijfsruimte wilt kopen, is het noodzakelijk dat de grond van de woning de bestemming ‘wonen’ heeft. Is dat niet het geval, dan kun je per definitie geen hypotheek afsluiten. Je zult dan een zakelijke lening aan moeten gaan.

Daarnaast moet je altijd goed kijken naar hoe het pand is opgesplitst. Dit bepaalt namelijk of je de woning kunt financieren vanuit het privévermogen, vanuit het ondernemingsvermogen, of een combinatie van beiden. De verdeling van de woning bepaalt bijvoorbeeld of je recht hebt op belastingaftrek.

Bouwkundig splitsbaar

Hebben het woongedeelte en het bedrijfsgedeelte ieder een eigen ingang en eigen voorzieningen? In dat geval spreken we van een bouwkundige splitsing. Belastingtechnisch wordt de woning dan gezien als bestaande uit twee aparte delen. Bij de koop van een woning zul je het bedrijfsgedeelte moeten financieren uit ondernemingsvermogen en het woongedeelte uit privévermogen.

Een taxateur kan vaststellen welk percentage van de woning behoort tot het woongedeelte en het bedrijfsgedeelte. Wanneer je de woning eenmaal gekocht hebt, kan bijvoorbeeld 35% van de woning vallen onder je ondernemingsvermogen en 65% onder je privévermogen. Het bedrijfsgedeelte komt dan op de balans van de onderneming te staan en het woongedeelte valt in box 1 of box 3.

Niet bouwkundig splitsbaar

Hebben het woon- en bedrijfsgedeelte niet ieder hun eigen ingang en faciliteiten? Dan is er geen sprake van een bouwkundige splitsing. De woning wordt in dat geval belastingtechnisch gezien als één geheel. Je hebt dan de optie om de woning te financieren vanuit je ondernemingsvermogen of vanuit je privévermogen.

Financiering bedrijfspand met woning

Wanneer je de woning financiert vanuit privévermogen, heb je geen recht op belastingaftrek. Je hoeft daarentegen geen omzetbelasting te betalen bij doorverkoop. Financier je de woning vanuit ondernemingsvermogen, dan heb je het voordeel dat de voorbelasting aftrekbaar is. Hiervoor geldt echter de voorwaarde dat je minimaal 30% van je inkomen in de bedrijfsruimte moet verdienen. Wanneer je nog een andere werkruimte hebt, moet je zelfs 70% van je inkomen in de bedrijfsruimte verdienen. Via een tool van de Belastingdienst kun je zien of je recht hebt op kostenaftrek

Financieringsvoorwaarden zakelijke hypotheek

Hou er bij het aanvragen van een zakelijke hypotheek rekening mee dat veel hypotheekverstrekkers niet altijd bereid zijn om 100% van de woningwaarde te financieren. Vaak geldt er een verstrekkingsnorm van 70% tot maximaal 100%. Het overige bedrag moet je zelf inbrengen. Deze normen verschillen echter per hypotheekverstrekker. Het is dan ook heel belangrijk dat je hier goed in verdiept. 

Bereken je hypotheek

Of je jouw hypotheek nu wilt financieren met ondernemings- of privévermogen: je moet het huis wel kunnen betalen. Bereken daarom je maximale hypotheek, voordat je überhaupt op zoek gaat naar een woning of ruimte. Zo weet je direct wat je budget is. Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek