Buitenlandhypotheek afsluiten: waar kan dat?

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 23 mei 2019
  • 3 minuten

Wil jij een huis kopen in het buitenland? Dan ben je vast benieuwd hoe je zo'n project financiert. Hoe krijg je een passende hypotheek en waar sluit je die af? Bij een bank in Nederland of in het land waar je wilt gaan wonen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

buitenlandhypotheek afsluiten

Buitenlandhypotheek afsluiten: lenen van een Nederlandse bank
?

Stel: je wilt een appartement kopen op de Kaapverdische Eilanden of in Bulgarije een boerderij renoveren. Waar moet je dan een hypotheek afsluiten? Nederlandse banken lenen alleen aan je als zij een groot financieel vertrouwen in je hebben. Dat vertrouwen heb je eerder bij een hoog salaris of wanneer je jouw eerste huis al bijna hebt afbetaald. Ook speelt je leeftijd mee: ben je een dertiger, dan is een bank eerder bereid een hypotheek te verstrekken dan wanneer je tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zit.

Vertrouwen van de bank
Een bank kan nog zoveel vertrouwen in je hebben, maar als de bank geen goed zicht op je geld heeft, kun je naar een hypotheek fluiten. Een buitenlandhypotheek afsluiten is per definitie al lastig, want de bank heeft geen tot nauwelijks zicht op het onderpand van de lening. Dat staat namenlijk in het buitenland! Mocht je toch aan lager wal komen te zitten en niet aan je betalingsverplichtingen kunnen voldoen, dan komen de rechtssystemen van twee landen erbij kijken. En dat betekent ingewikkelde procedures. 

Buitenlandhypotheek in deze landen
De Nederlandse hypotheekverstrekkers waar een speciale buitenlandhypotheek afsluiten mogelijk is, beperken zich daarom vaak tot landen waar zij zelf vestigingen hebben. Duitsland, België, Italië, Frankrijk, Spanje, Turkije, Verenigde Staten en Nederlandse Antillen zijn de landen die je het vaakst tegenkomt wanneer je een buitenlandhypotheek zoekt.

Een hypotheek in het buitenland afsluiten

Bij de voorbeelden die ik eerder noemde – de Kaapverdische Eilanden en Bulgarije, allebei toeristenbestemmingen in opkomst – is de kans klein dat een Nederlandse bank een hypotheek wil verstrekken. Koop je een huis off-plan, dus voordat de bouw is voltooid of zelfs begint, dan heeft de projectontwikkelaar vaak al een overeenkomst met een bank op de bestemming. Op die manier regel je de hypotheek relatief gemakkelijk.

Gaat het om bestaande bouw, dan wil een makelaar nog weleens extra zijn best doen om je aan een hypotheek te helpen. Bij beide soorten bouw krijg je te maken met de lokale regels en wetten, waardoor het eigenlijk waanzin is om géén onafhankelijke juridische hulp te zoeken, bijvoorbeeld een notaris. Die wijst je op jouw verplichtingen en vertelt je welke constructies belastingtechnisch het gunstigst zijn. Ook helpt een juridisch adviseur je met het slechten van de taalbarrière, voor zover daar sprake van is.

Hoe je een buitenlandhypotheek vindt

Hoe beperkt het bovenstaande lijstje met landen voor Nederlandse financiering ook lijkt, het loont altijd de moeite om jouw specifieke plan aan een hypotheekadviseur voor te leggen. 

Stappenplan hypotheek afsluiten

Wil jij weten hoe het afsluiten van een hypotheek in z'n werk gaat? Dan hebben wij wel dit handige stappenplan voor je. Wij hebben alles voor je op een rij gezet: van de stappen die je doorloopt tot de documenten die je moet aanleveren. Bij een buitenlandhypotheek kunnen deze stappen afwijken, maar het is altijd handig om de basis te kennen.  André Gussekloo
Dit artikel is geschreven door André. Knab is de financiële assistent die je helpt om altijd en overal alles uit je geld te halen.


Deze stappen doorloop je bij het afsluiten van je hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek