Buitenlandhypotheek afsluiten: waar kan dat?

Wil jij een huis kopen in het buitenland? Dan ben je vast benieuwd hoe je zo'n project financiert. Hoe krijg je een passende hypotheek en waar sluit je die af? Bij een bank in Nederland of in het land waar je wilt gaan wonen? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Wil jij een huis kopen in het buitenland? Dan ben je vast benieuwd hoe je zo'n project financiert. Hoe krijg je een passende hypotheek en waar sluit je die af? Bij een bank in Nederland of in het land waar je wilt gaan wonen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

buitenlandhypotheek afsluiten

Buitenlandhypotheek afsluiten: lenen van een Nederlandse bank
?

Elk land hanteert weer een eigen regelgeving. Daardoor is het heel lastig om een hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank voor een huis dat je in het buitenland wilt kopen.  Momenteel zijn er alleen concrete mogelijkheden voor een hypotheek bij woningen in Frankrijk, Duitsland en België. En zelfs die mogelijkheden zijn beperkt.

Daarbij komt ook dat Nederlandse banken alleen aan je lenen als zij een groot financieel vertrouwen in je hebben. Dat vertrouwen heb je eerder bij een hoog salaris of wanneer je jouw eerste huis al bijna hebt afbetaald. Ook speelt je leeftijd mee: ben je een dertiger, dan is een bank eerder bereid een hypotheek te verstrekken dan wanneer je tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zit.

Vertrouwen van de bank
Een bank kan nog zoveel vertrouwen in je hebben, maar als de bank geen goed zicht op je geld heeft, kun je naar een hypotheek fluiten. Een buitenlandhypotheek afsluiten is per definitie al lastig, want de bank heeft geen tot nauwelijks zicht op het onderpand van de lening. Dat staat namelijk in het buitenland.

Mocht je toch aan lager wal komen te zitten en niet aan je betalingsverplichtingen kunnen voldoen, dan komen de rechtssystemen van twee landen erbij kijken. En dat betekent ingewikkelde procedures. 

Buitenlandhypotheek in deze landen
De Nederlandse hypotheekverstrekkers waar een speciale buitenlandhypotheek afsluiten mogelijk is, beperken zich vaak tot landen waar zij zelf vestigingen hebben. 

Een hypotheek in het buitenland afsluiten

Vaak is de kans nihil dat een Nederlandse bank een hypotheek wil verstrekken voor een huis in het buitenland. Koop je een huis off-plan, dus voordat de bouw is voltooid of zelfs begint, dan heeft de projectontwikkelaar vaak al een overeenkomst met een bank op de bestemming. Op die manier kun je de hypotheek dus lokaal regelen.

Gaat het om bestaande bouw? Dan wil een makelaar nog weleens extra zijn best doen om je aan een hypotheek te helpen. Bij beide soorten bouw krijg je te maken met de lokale regels en wetten, waardoor je er goed aan doet om onafhankelijke juridische hulp te zoeken. Je hebt iemand nodig die je wijst op jouw verplichtingen en vertelt welke constructies belastingtechnisch het gunstigst zijn. Ook helpt een juridisch adviseur je met het slechten van de taalbarrière, voor zover daar sprake van is.

Stappenplan hypotheek afsluiten

Wil jij weten hoe het afsluiten van een hypotheek in z'n werk gaat? Dan hebben wij wel dit handige stappenplan voor je. Wij hebben alles voor je op een rij gezet: van de stappen die je doorloopt tot de documenten die je moet aanleveren. Bij een buitenlandhypotheek kunnen deze stappen afwijken, maar het is altijd handig om de basis te kennen.  Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek