Hypotheek zonder vast contract: wat is een perspectiefverklaring

Je zou graag willen investeren in een koopwoning, maar je twijfelt of dat mogelijk is. Je bent namelijk flexwerker. Geeft een geldverstrekker jou wel een hypotheek zonder vast contract? Het is wel mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je flexibel werkt. Omdat dit proces vaak maar moeizaam verloopt, is eind 2013 de perspectiefverklaring geïntroduceerd. Wellicht kom jij hiervoor wel in aanmerking.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
9 juni 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 9 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten
Je zou graag willen investeren in een koopwoning, maar je twijfelt of dat mogelijk is. Je bent namelijk flexwerker. Geeft een geldverstrekker jou wel een hypotheek zonder vast contract? Het is wel mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je flexibel werkt. Omdat dit proces vaak maar moeizaam verloopt, is eind 2013 de perspectiefverklaring geïntroduceerd. Wellicht kom jij hiervoor wel in aanmerking.Hypotheek-zonder-vast-contract-513040-edited.jpg

Hypotheek zonder vast contract regelen met een perspectiefverklaring

Goed, als jij als flexwerker een hypotheek wilt regelen, bestaat er dus zoiets als de perspectiefverklaring. Maar wat houdt dit document precies in? En wie kan hier gebruik van maken? In dit artikel vind je antwoord op deze vragen.

Wat is een perspectiefverklaring?

De perspectiefverklaring is een officieel document waarmee je een hypotheek kunt afsluiten. Hiermee kunnen mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst makkelijker de financiering rondkrijgen voor een koophuis. Deze verklaring is een bewijs waarbij niet alleen het arbeidscontract van belang is. Ook de achtergrond van de aanvrager telt mee, denk hierbij aan zaken als je opleiding, werkervaring en je functie. Bovendien wordt er gekeken naar de arbeidsmarkt. Op basis van deze gegevens wordt beoordeeld of jouw inkomen in de toekomst stabiel blijft. Kortom, in plaats van baanzekerheid telt inkomensperspectief.

Let op: een perspectiefverklaring is anders dan de inkomensverklaring die door de Belastingdienst wordt verstrekt voor het kopen van een huis. 

Waarom is deze verklaring geïntroduceerd?

Als flexwerker moet je bij een hypotheekaanvraag bewijzen dat je minimaal drie jaar een tamelijk stabiel inkomen hebt gehad. Steeds meer mensen werken echter met een flexibel contract. Vereniging Eigen Huis, Randstad en Obvion vonden deze manier van een hypotheek aanvragen achterhaald en hebben dan ook de perspectiefverklaring op de markt gebracht. Zij vinden dat mensen met een tijdelijk contract ook recht hebben op een hypotheek.

Hypotheekverstrekkers moeten volgens deze drie partijen het toekomstperspectief meenemen in de beoordeling. Welke kansen op de arbeidsmarkt heb je? Met dit document wordt naar het actuele inkomen gekeken en niet naar het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

Wat staat er in?

Stel: jij wilt een verklaring aanvragen. Wat staat daar dan in? Jouw uitzendbureau verklaart aan de hand van dit document dat jij, met een flexibel contract, op basis van je werkzaamheden tenminste het huidige inkomensniveau zult houden. Oftewel: jouw inkomen blijft stabiel. Deze verwachting baseren ze op jouw achtergrond en de omstandigheden in de arbeidsmarkt.

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Om een perspectiefverklaring te krijgen moet je een flexibel contract hebben bij één van de aangesloten uitzendbureau's die in het register staan van de Stichting Perspectiefverklaring.

In juli 2017 is de perspectiefverklaring de marktstandaard geworden. Dit betekent dat alle partijen die aan de eisen voldoen, zo'n verklaring kunnen afgeven. De Stichting Perspectiefverklaring is opgericht om de certificering te regelen voor uitzendbureau's en de kwaliteit ervan te waarborgen. Zij houden een actueel overzicht bij van alle deelnemende partijen.

Andere voorwaarden van de verklaring

Maar aangesloten zijn bij een deelnemende partij is niet het enige. Zo moet je:

  • Minstens één jaar beoordeelde werkervaring hebben bij het uitzendbureau;
  • Serieus op zoek zijn naar een woning;
  • Twee referenties kunnen voorleggen;
  • Open staan voor een persoonlijkheidstest.
Let op: ben jij zzp’er? Dan kom je niet in aanmerking voor dit document. Je kunt dan wel in aanmerking komen voor een inkomensverklaring

Wat is het verschil met de werkgeversverklaring of intentieverklaring?

Bij de werkgevers- en intentieverklaring wordt gekeken of je een vast contract hebt of krijgt. Dit bepaalt of je in staat bent je hypotheeklasten te kunnen betalen. Zonder vast contract telt het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar, met een maximum van jouw huidige loon. Hierbij kijkt men dus naar het verleden in plaats van wat er in het vooruitzicht ligt. Bij de perspectiefverklaring is dit laatste wel het geval. Jouw toekomstige welvaart wordt bepaald door te kijken naar de arbeidsmarkt en jouw achtergrond.

De perspectiefverklaring is geen vervanging van de werkgeversverklaring of een intentieverklaring. Als je je hypotheek aanvraagt, moet je naast de perspectiefverklaring ook nog een werkgeversverklaring inleveren. Het invullen en ondertekenen daarvan doet het uitzendbureau voor jou.

Hoe zit het met Nationale Hypotheek Garantie?

Je kunt een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je gebruikt maakt van de perspectiefverklaring. NHG biedt jou extra zekerheid. Kun jij in de toekomst onverwachts je hypotheeklasten niet meer betalen, bijvoorbeeld door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Dan neemt NHG misschien wel je restschuld over als je het huis moet verkopen.

> Lees ook ons artikel over hoe je tegenwoordig na een jaar al een zzp hypotheek kunt aanvragen met NHG. 

Hoe werkt de aanvraag?

De perspectiefverklaring vraag je aan bij het uitzendbureau. Jij moet zorgen dat jouw profiel op hun website helemaal compleet is. Vervolgens vul je een online vragenlijst in, inclusief een persoonlijkheidstest. Daarna heb je een persoonlijk gesprek met jouw contactpersoon bij het uitzendbureau. Uiteindelijk doet het uitzendbureau de definitieve evaluatie. Als alles in orde is krijg jij vervolgens het bewijs binnen. Daarmee kan jij aan de slag gaan met de hypotheekaanvraag.

Bij welke geldverstrekkers kan ik terecht?

Perspectiefverklaring in the pocket? Dan wil je natuurlijk wel weten bij welke partijen je hiermee aan kunt kloppen. Bij Stichting Perspectiefverklaring kunnen ook hypotheekverstrekkers zich registreren en aangeven of ze de verklaring accepteren. Op dit moment kun je bij elf verstrekkers een hypotheek afsluiten met dit bewijs. Dit zijn: Obvion, Aegon, ABN AMRO, Nationale-Nederlanden, BLG Wonen, Florius, ING, Rabobank, RegioBank, SNS en De Volksbank.

Hoe lang is een perspectiefverklaring geldig?

Nadat je de perspectiefverklaring ontvangt, is deze nog zes maanden geldig. Het is dus verstandig om dit bewijs pas aan te vragen op het moment dat je concrete plannen hebt een huis te kopen. Let erop dat je nog wel in dienst moet zijn bij het uitzendbureau op het moment dat je de verklaring bij de hypotheekaanvraag gebruikt.

Zo, nu weet je hoe het zit met de perspectiefverklaring. Maar bij het afsluiten van je hypotheek komen ook nog andere dingen kijken. Wil je hier meer over weten? Download dan ons gratis e-book 'Hypotheek afsluiten'. Hierin vind je een handig stappenplan, zodat jij precies weet wat je te wachten staat. 



Annika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek