Werkgeversverklaring en intentieverklaring: wat zijn de verschillen?

Misschien heb je van je hypotheekadviseur gehoord dat je een werkgeversverklaring nodig hebt om een hypotheek te krijgen. Heb je een tijdelijk contract of zit je nog in je proeftijd? Dan kun je ook niet zonder intentieverklaring. Wat zijn dit voor documenten en wat staat erin? De hoogste tijd om deze vragen te beantwoorden. En natuurlijk vind je hier ook een handig modeldocument om direct te downloaden.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Misschien heb je van je hypotheekadviseur gehoord dat je een werkgeversverklaring nodig hebt om een hypotheek te krijgen. Heb je een tijdelijk contract of zit je nog in je proeftijd? Dan kun je ook niet zonder intentieverklaring. Wat zijn dit voor documenten en wat staat erin? De hoogste tijd om deze vragen te beantwoorden. En natuurlijk vind je hier ook een handig modeldocument om direct te downloaden.

Werkgeversverklaring en intentieverklaring (1).png

Een werkgeversverklaring, wat is dat precies?

Een werkgeversverklaring is een document dat je werkgever moet invullen en waarin - in combinatie met een recente loonstrook - je inkomen wordt vastgesteld. Het is dus een weergave van je inkomenssituatie. De inkomens op de verklaring en op de loonstrook moeten overeenkomen. De bank vraagt de verklaring altijd als je een hypotheek wil afsluiten. 

Wanneer heb je een werkgeversverklaring nodig?

Je hebt een werkgeversverklaring nodig als je een hypotheek wil krijgen en je in loondienst bent. Zonder deze verklaring is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. De bank heeft dan namelijk geen inzicht in je inkomen en daardoor (te) weinig zekerheid of jij je hypotheeklasten wel kunt blijven betalen. Er bestaan allerlei misverstanden over het verkrijgen van een werkgeversverklaring, maar meestal is het vrij vlot geregeld. 

Wat is een intentieverklaring?

De intentieverklaring is een sectie op de werkgeversverklaring - geen apart document dus. Door de intentieverklaring in te vullen, geeft je werkgever aan het voornemen te hebben om jou in vaste dienst te nemen. Onder de voorwaarden dat je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven. De meeste werkgevers doen niet moeilijk over het invullen, maar houd er rekening mee dat je deze intentieverklaring misschien niet krijgt

Wanneer heb je een intentieverklaring nodig?

Als je een huis wil kopen en je hebt een tijdelijk contract of je zit in je proeftijd, dan heb je de intentieverklaring nodig. Zonder deze verklaring neemt de bank je tijdelijke inkomen niet mee in je hypotheekaanvraag. De intentieverklaring geeft de bank de zekerheid dat je - nu en in de toekomst - een inkomen hebt waarmee je je maandlasten kunt blijven betalen. Met deze verklaring toon je dit aan.

Hoe kom ik aan een werkgevers- en intentieverklaring?

Hoewel sommige werkgevers er eentje hebben liggen, hebben wij ook een recent model werkgeversverklaring voor je. Deze verklaring kun je gratis downloaden, het voldoet aan de wet- en regelgeving.  

Handige tips

Let op: Je hypotheekadviseur controleert de werkgevers- en intentieverklaringen altijd heel grondig tijdens het adviesgesprek. De geldverstrekker doet dit namelijk ook. Is deze niet correct en volledig ingevuld? Dan moet je een nieuwe verklaring invullen en dat kost natuurlijk tijd. Niet handig als je haast hebt om je hypotheek rond te krijgen voordat de ontbindende voorwaarden verlopen. 

Let daarom in elk geval op de volgende zaken:

  • De verklaring mag slechts door één persoon bij je werkgever worden ingevuld, met dezelfde kleur inkt.
  • In het geval van een intentieverklaring (en je dus een tijdelijk contract hebt of in je proeftijd zit): check de begin- en de einddatum van je contract.
  • Zorg dat de verklaringen compleet zijn. Wees er bijvoorbeeld zeker van dat het KVK-nummer van je werkgever is ingevuld en zorg voor een bedrijfsstempel. Is er geen bedrijfsstempel? Dan heb je een aanvullende verklaring nodig waarop dit staat.

Wist je dat 90% van de werkgeversverklaringen de eerste keer wordt afgekeurd? Download gratis deze checklist Werkgeversverklaring zodat jij de veelvoorkomende fouten niet maakt.




Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.


Deel via:
Lever foutloos de werkgevers- en intentieverklaring aan  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek