Werkgeversverklaring en intentieverklaring: wat zijn de verschillen?

  • 3 minuten
  • 10 januari 2019

Misschien heb je van je Knab-hypotheekadviseur gehoord dat je, als je in loondienst bent, een werkgeversverklaring nodig hebt om een hypotheek te krijgen. Heb je een tijdelijk contract of proeftijd? Dan kun je ook niet zonder intentieverklaring. Wat staat erin? Heb je ze allebei nodig? De hoogste tijd om deze vragen te beantwoorden. En natuurlijk vind je hier ook een handig modeldocument om direct te downloaden.

Werkgeversverklaring en intentieverklaring (1).png

Wat is een werkgeversverklaring?

In een werkgeversverklaring wordt, in combinatie met een recente loonstrook, jouw inkomen vastgesteld; het is dus een weergave van jouw inkomenssituatie. De inkomens op de verklaring en op de loonstrook moeten overeenkomen. De verklaring wordt ingevuld door de werkgever en wordt altijd gevraagd door de bank als je een hypotheek wilt afsluiten. 

Wanneer heb je een verklaring nodig?

Je hebt hem nodig als je een hypotheek wilt krijgen en je in loondienst bent. Zonder deze verklaring is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. De bank heeft dan namelijk geen inzicht in jouw inkomen en daardoor (te) weinig zekerheid of jij je hypotheeklasten wel kunt blijven betalen.

verschil met de Intentieverklaring

De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Hiermee geeft de werkgever aan het voornemen te hebben om jou in vaste dienst te nemen. Onder de voorwaarden dat je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven. Dit onderdeel hoeft alleen ingevuld te worden als jij in loondienst bent en nog geen vast contract hebt.

Wanneer heb je een intentieverklaring nodig?

Als je een huis wilt kopen en je hebt een tijdelijk contract of je zit in je proeftijd, dan heb je de intentieverklaring nodig. Zonder deze verklaring neemt de bank jouw tijdelijke inkomen niet mee in je hypotheekaanvraag. Bovendien geeft de intentieverklaring de bank de zekerheid dat jij, nu en in de toekomst, een inkomen hebt waarmee je jouw maandlasten kunt blijven betalen. Met deze verklaring toon je dit aan.

Hoe kom ik aan een werkgevers- en intentieverklaring?

Hoewel sommige werkgevers er eentje hebben liggen, hebben wij ook een recent model werkgeversverklaring voor je. Deze verklaring kun je gratis downloaden en voldoet aan de wet- en regelgeving van 2018.  

Handige tips

Let op: jouw hypotheekadviseur van Knab controleert de werkgevers- en intentieverklaringen altijd heel grondig. De geldverstrekker doet dit namelijk ook. Is deze niet correct en volledig ingevuld? Dan moet je een nieuwe verklaring invullen en dat kost natuurlijk tijd. Niet handig als je haast hebt je hypotheek rond te krijgen voordat de ontbindende voorwaarden verlopen. 

Let daarom in elk geval op de volgende zaken:

  • De verklaring mag slechts door één persoon bij je werkgever worden ingevuld, met dezelfde kleur inkt.
  • In het geval van een intentieverklaring (en je dus een tijdelijk contract hebt of in je proeftijd zit): check de begin- en de einddatum van je contract.
  • Zorg dat de verklaringen compleet zijn. Wees er bijvoorbeeld zeker van dat het KvK-nummer van je bedrijf is ingevuld en zorg voor een bedrijfsstempel. Is er geen bedrijfsstempel? Dan heb je een aanvullende verklaring nodig waarop dit staat.

Wist je dat 90% van de werkgeversverklaringen de eerste keer wordt afgekeurd? Download gratis deze checklist Werkgeversverklaring, zodat jij de veelvoorkomende fouten niet maakt.


Kione Smits
Kione werkte bij Knab. Het platform waar je online al je financiële zaken kunt regelen; van hypotheek tot aan beleggingen.


Lever foutloos de werkgevers- en intentieverklaring aan  Download de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek