Werkgeversverklaring hypotheek: 4 misverstanden waar je niet meer intrapt

Je hebt het prima naar je zin op je werk. De collega’s zijn leuk en zelfs de maandagochtenden vallen wel mee. Je salaris mag er ook best wezen. Sterker nog, je hebt je loonstrook even bekeken, en die ene koopwoning? Die zou jij je best kunnen veroorloven. Wel met hypotheek natuurlijk. Je weet dat je flink wat documenten nodig hebt als je een hypotheek aan wilt vragen. Maar bij het koffiezetapparaat hoor je dat er aan de werkgeversverklaring nogal wat haken en ogen zitten… Zijn die geruchten waar? Wij leggen het uit.
Laatst geüpdatet
10 september 2020
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 10 september 2020
- Leestijd: 3 minuten
Je hebt het prima naar je zin op je werk. De collega’s zijn leuk en zelfs de maandagochtenden vallen wel mee. Je salaris mag er ook best wezen. Sterker nog, je hebt je loonstrook even bekeken, en die ene koopwoning? Die zou jij je best kunnen veroorloven. Wel met hypotheek natuurlijk. Je weet dat je flink wat documenten nodig hebt als je een hypotheek aan wilt vragen. Maar bij het koffiezetapparaat hoor je dat er aan de werkgeversverklaring nogal wat haken en ogen zitten… Zijn die geruchten waar? Wij leggen het uit.

Werkgeversverklaring 2

Werkgeversverklaring: hypotheek aanvragen

Ben jij in loondienst en vraag je een hypotheek aan? Dan heb je een werkgeversverklaring nodig. Hiermee wordt jouw bruto jaarinkomen aangegeven. Voeg je laatste loonstrook toe en je hebt het inkomen waar je hypotheek op gebaseerd wordt. Het is natuurlijk logisch dat er zo nauwkeurig gekeken wordt naar je inkomen. Op basis hiervan weet de hypotheekverstrekker of jij je lening wel terug kunt betalen. De werkgeversverklaring mag - op het moment dat jij je de offerte ontvangt - niet ouder zijn dan drie maanden. 

De verklaring van je werkgever is dus een belangrijk onderdeel van je hypotheekaanvraag. Toch zijn er flink wat misverstanden over dit document. Lees maar mee.

1. “Ben je niet in vaste dienst? Dan heb je geen kans op een hypotheek”

Heb jij een contract voor een bepaalde tijd? Maar wat nou als je voor een huis gaat kijken? Houdt een tijdelijk contract je in dit geval tegen? Nee, gelukkig niet. Je werkgever kan een intentieverklaring afgeven. Met de intentieverklaring geeft je werkgever aan dat hij of zij van plan is om jou in vaste dienst te nemen als je hetzelfde blijft functioneren én als er niks verandert binnen het bedrijf. Je inkomen wordt dan alsnog meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek.

Hoe zit dat voor zzp’ers?
Ben je zzp’er? Ook dan kun je gewoon een hypotheek aanvragen. De bank kijkt dan naar de cijfers van je bedrijf over de afgelopen drie jaar. Hieruit wordt opgemaakt of jij de hypotheeklast kunt dragen. Nog geen drie jaar zelfstandige? Sommige hypotheekverstrekkers zijn soepeler voor zzp’ers. Bespreek je situatie met een hypotheekadviseur om te zien wat er mogelijk is voor jou.

2. “De werkgever is verplicht om mee te werken”

Je werkgever is niet verplicht om mee te werken aan de werkgevers- en intentieverklaring. Maar wees gerust: de meeste werkgevers zullen niet moeilijk doen over de werkgeversverklaring. Het is de intentieverklaring waar ze sneller problemen mee hebben. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat de werkgever angstig is dat hij of zij door de intentieverklaring wettelijk verplicht wordt om jou een vast contract aan te bieden.

Intentieverklaring verplicht je werkgever tot niks
In zo’n geval kun je aan je werkgever laten weten dat jij als werknemer geen rechten kunt ontlenen aan de verklaring. Zelfs al verklaart je werkgever de intentie te hebben om jou in vaste dienst te nemen, als puntje bij paaltje komt hoeft hij of zij dit niet te doen.

Ondanks dat er geen verplichtingen aan de intentieverklaring vastzitten, wordt deze niet altijd gegeven. Zeg dan maar dag tegen die droomwoning. Of niet…?

3. “Geeft je werkgever je geen intentieverklaring? Dan kun je een hypotheek wel schudden”

Heb je aan je werkgever duidelijk gemaakt dat jij geen rechten aan de intentieverklaring kunt ontlenen, maar wil hij of zij alsnog geen verklaring afgeven? Gelukkig betekent dat niet het einde van jouw huizenjacht. Overleg met je hypotheekadviseur of je als flexwerker aangemerkt kan worden. De hypotheekverstrekker kijkt dan naar je inkomen van de laatste drie jaar. Er zijn dus meer wegen die naar jouw droomwoning leiden.

4. “Er kan niets misgaan bij het invullen van de verklaring, je werkgever weet wel hoe dat moet”

Vindt jouw werkgever het geen probleem om de werkgeversverklaring voor je in te vullen? Mooi! Dan zijn alle problemen uit de weg. Tenminste, dat zou je denken... Wist je dat het invullen van deze verklaring in heel veel gevallen fout gaat? Het is een officiële verklaring, dus alles moet in orde zijn. Ach, dat is toch niet zo lastig?

Hypotheekaanvraag onnodig verlengen
Think again. De regels zijn enorm strikt, een stempel op de verkeerde plaats of het gebruik van twee verschillende kleuren inkt wordt al afgekeurd. Wat betekent dat voor jou? Eén foutje en je zult het formulier opnieuw in moeten laten vullen. Een gemiddelde hypotheekaanvraag duurt al zes weken, dit wil je natuurlijk niet nog langer laten duren. Als je de financiering snel rond moet krijgen, kan dit kostbare dagen kosten.

Maar dat gaat jou niet overkomen! Dankzij dit gratis e-book 'Werkgevers- en intentieverklaring' ben jij op de hoogte van alle ins & outs rondom de werkgevers- en intentieverklaring. Zo lees je over: 

- uitleg over de werkgevers- en intentieverklaring;

- waar je bij het invullen op moet letten;

- een model werkgeversverklaring om direct te gebruiken.



Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.



Deel via:

Lever foutloos de werkgevers- en intentieverklaring aan  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek