Samen een huis kopen met een samenlevingscontract

Jullie zijn onwijs verliefd, wonen al een tijdje samen en zijn toe aan de volgende stap: samen een huis kopen. Maar hoe doe je dat zonder te trouwen? Want die stap is dan gelijk wel weer erg groot. De beste optie is een samenlevingscontract. Wij vertellen je graag hoe dat precies in z’n werk gaat.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
6 januari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 6 januari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Jullie zijn onwijs verliefd, wonen al een tijdje samen en zijn toe aan de volgende stap: samen een huis kopen. Maar hoe doe je dat zonder te trouwen? Want die stap is dan gelijk wel weer erg groot. De beste optie is een samenlevingscontract. Wij vertellen je graag hoe dat precies in z’n werk gaat.

Vrolijk stel wil een huis kopen met een samenlevingscontract

Waarom sluit je een samenlevingscontract af?

Erg romantisch is het niet, zo’n contract vol regels en afspraken. Maar als jullie samen een huis kopen en niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan is het wel erg handig. Want wat als jullie onverhoopt toch uit elkaar gaan? Of één van jullie komt te overlijden? Dan kun je maar beter alles goed geregeld hebben. 

Wat staat er in een samenlevingscontract? 

Er zijn geen wettelijk verplichte onderdelen die in zo’n contract horen te staan, je mag dus helemaal zelf bepalen wat je wel of niet geregeld wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel ieder van jullie bijdraagt aan de huishoudkosten.

Onderdeel van die huishoudkosten zijn ook de hypotheekrente en de aflossing van de hypotheek. Gebruikt één van jullie privévermogen om extra af te lossen op de hypotheekschuld? Dan blijft dit vermogen privé. Wanneer het samenlevingscontract wordt beëindigd, wordt jullie gemeenschappelijke vermogen onderling verdeeld. Degene die heeft afgelost met privévermogen krijgt het afgeloste bedrag dan extra.

Alleen gezamenlijke eigendommen

En wie krijgt welke spullen krijgt als jullie uit elkaar gaan? Die mooie bank of antieke klok die nog van je oma was, wil je natuurlijk wel houden. Ook als er iets gebeurt waardoor jullie niet meer samen gaan wonen. Noteer de spullen die jullie al hebben zodra jullie samen een huis kopen, maar denk ook aan dingen die gekocht worden als jullie er wonen.

Let op: het gaat hier altijd om gezamenlijke eigendommen. Eigendommen die alleen op jouw of op jouw partners naam staan, zijn niet van de ander en hoeven dus niet apart opgenomen te worden in het contract.

Welke punten zijn belangrijk in het contract? 

Goed, je mag dus zelf weten wat er precies in staat. Om je hier een beetje in bij te staan, hebben wij vast wat belangrijke dingen op een rijtje gezet:

  • Hoe de kosten van de boodschappen worden verdeeld
  • Wie de woonlasten, zoals verzekeringen en aflossing van de hypotheek, betaalt
  • Wie eigenaar van welke betaalrekeningen is
  • Hoe de kosten voor het verzorgen en opvoeden van jullie kinderen worden verdeeld
  • Welke bezittingen persoonlijk eigendom zijn en welke gezamenlijk
  • Een verblijvingsbeding
  • Of een schenking aan één van jullie als persoonlijk of gezamenlijk eigendom wordt gezien

    Een complete lijst met wat gebruikelijk is om op te nemen in een samenlevingscontract vind je in onze checklist: dit zet je in een samenlevingscontract. 

Uit elkaar of overlijden

Ook heel belangrijk: wat gebeurt er met jullie spaargeld en natuurlijk met de woning zelf wanneer jullie uit elkaar gaan? Of erger nog: één van jullie komt te overlijden? In het eerste geval moet onder meer bepaald worden hoe het spaargeld verdeeld wordt en wie het huis krijgt. In het geval van overlijden, wil je natuurlijk dat de ander in het huis kan blijven wonen. Hebben jullie geen samenlevingscontract waarin dit vermeld staat, dan gaat woning naar de erfgenamen en kan jouw geliefde wel eens op straat komen te staan.

Verblijvingsbeding in samenlevingscontract

Om bovenstaande goed te regelen kunnen jullie een verblijvingsbeding opnemen in het samenlevingscontract. Dit betekent dat de langstlevende partner automatisch alle gezamenlijke bezittingen krijgt. Hier zit wel een voorwaarde aan: jullie mogen qua leeftijd slechts 5 jaar van elkaar verschillen. Verschillen jullie meer? Dan moet er een vergoeding betaald worden aan de erfgenaam.

> Lees ons andere artikel over ongehuwd samenwonen in een koophuis

Naar de notaris als je samen een huis koopt

Hebben jullie alles samen op papier gezet? Dan kunnen jullie naar de notaris. Dit is overigens niet verplicht, als jullie beide het document tekenen is het ook rechtsgeldig. Toch is het verstandig om een notaris te raadplegen, al is het alleen al omdat hij soms nog dingen weet waar jullie niet over hebben nagedacht.

Daarnaast vereisen sommige instanties een notarieel samenlevingscontract, als je een bepaalde pensioenregeling wilt bijvoorbeeld. Maar let wel op: de notaris is helaas niet gratis. Voor het samenstellen van een samenlevingscontract betaal je tussen de € 200 en € 500.

Verschil samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

Uiteindelijk registreren jullie dus alle afspraken die jullie onderling maken in een wettelijk document. Maar wat is dan het verschil met een geregistreerd partnerschap? Jullie hebben bij een geregistreerd partnerschap of wanneer jullie trouwen automatisch een aantal rechten en plichten tegenover elkaar, zoals onderhoudsplicht van de kinderen tot 21 jaar. Daarnaast worden alle bezittingen verdeeld, tenzij je huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden vastlegt.

Ook belangrijk: bij een huwelijk of partnerschap hebben jullie beide automatisch ouderlijk gezag over jullie kinderen. Bij een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder dit. Let er dus op dat de man het kind erkent en ouderlijk gezag aanvraagt om officieel de vader te worden en dat jullie het gezamenlijk gezag opnemen in het samenlevingscontract.

Zelf een samenlevingscontract opstellen?

Hebben jullie je droomwoning gevonden? Spannend! Want nu is het tijd om echt aan de slag te gaan met de hypotheek én het samenlevingscontract. No worries, wij hebben een handige checklist 'Samenlevingscontract' voor je opgesteld zodat je helder hebt wat er allemaal precies in zo'n contract kan staan.



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Dit staat er in een samenlevingscontract  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek