Inboedel- en opstalverzekering: welke verzekering dekt wat

Je wil natuurlijk dat je huis in goede staat blijft en er niets geks mee gebeurt. Daarom onderhoud je het huis, door bijvoorbeeld te verven en de boel netjes te houden. Toch kan er altijd wat gebeuren, maar daar kun je woonverzekeringen voor afsluiten: de inboedel- en opstalverzekering. Maar met welke verzekering is welk gedeelte van je woning verzekerd?
Gepubliceerd
13 februari 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 13 februari 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Je wil natuurlijk dat je huis in goede staat blijft en er niets geks mee gebeurt. Daarom onderhoud je het huis, door bijvoorbeeld te verven en de boel netjes te houden. Toch kan er altijd wat gebeuren, maar daar kun je woonverzekeringen voor afsluiten: de inboedel- en opstalverzekering. Maar met welke verzekering is welk gedeelte van je woning verzekerd?

inboedel-en-opstalverzekering

Inboedel- en opstalverzekering: de woonhuisverzekeringen

De inboedel- en opstalverzekering zijn twee verschillende verzekeringen. Ze vullen elkaar echter wel aan, omdat ze beide een deel van je huis verzekeren:

  • de opstalverzekering verzekert je woning zelf en alles wat eraan vast zit, zoals de garage en de keuken; 
  • je inboedelverzekering verzekert je huisraad, zoals je meubilair en kleding. 

Stel: je krijgt stormschade of er breekt brand uit. Bij schade aan je muur en het plafond vergoedt de opstalverzekering de schade. Schade aan je kleding, televisie en het tapijt wordt vergoed door de inboedelverzekering.

Wat valt onder je inboedelverzekering?

Met de inboedelverzekering verzeker je simpel gezegd je inboedel. Dus je huisraad, de spullen die je hebt. Een chique benaming hiervoor is ‘roerende zaken’. Om te weten of iets bij je inboedelverzekering past, moet het verplaatsbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan je meubilair, keukengerei, PC en muziekinstrumenten.

Deze verzekering kan eigenlijk altijd wel van pas komen. Of je nou op kamers gaat of als je al een eigen koophuis hebt. Je hebt nou eenmaal een inboedel, hoe groot of klein deze ook is. 

Wat valt onder je opstalverzekering?

Waar de inboedelverzekering al je roerende zaken verzekert, doet de opstalverzekering dit voor je onroerende zaken. Hieronder vallen de woning, maar ook de garage, badkamer en het vastgeplakte PVC aan de vloer. Dit zit vast aan de woning en hoort daarom bij de opstal. Eigenlijk alles wat echt vastzit aan je huis en je niet mee kan nemen zonder slopen, valt onder opstal.

Let op: je zou denken dat het fundament van je woning onder de opstalverzekering valt. Dit is niet altijd zo, sommige verzekeraars nemen de fundering niet mee in hun dekking. Vraag dit na bij je verzekeraar, want in zo’n geval kun je een extra clausule opnemen voor je fundament.

Woonverzekeringen als je in een appartement woont

Als je in een appartement woont, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit doet de VvE (Vereniging van Eigenaren) voor je. Hiervoor betaal je maandelijks een bijdrage. Bij de opstalverzekering voor je appartement gaat de verzekeraar ervan uit dat alle appartementen evenveel waard zijn.

Als jij een luxe keuken hebt, krijg je hier geen extra vergoeding voor in geval van schade. Om dit te dekken kun je het eigenaarsbelang meeverzekeren met je inboedelverzekering.

Woonverzekeringen als je huurt

Als je huurt, geldt hetzelfde als bij een appartement: je hoeft geen opstalverzekering af te sluiten. Dit valt namelijk onder de verantwoordelijkheid van de huurder. Aangezien je inboedel (waarschijnlijk) wel van jezelf is, ben je zelf wel verantwoordelijk voor een inboedelverzekering.

Je kunt bij je inboedelverzekering het huurdersbelang meeverzekeren. Als je dan aanpassingen aanbrengt in de huurwoning, bijvoorbeeld een nieuwe vloer, krijg jij hier bij schade een vergoeding voor. 

Twee verzekeringen bij één verzekeraar

Veel verzekeraars bieden pakketten aan. Dit betekent dat je zowel je opstal- als inboedelverzekering bij één verzekeraar kan afsluiten en daar korting voor krijgt. 

Je beide verzekeringen bij één verzekeraar onderbrengen is sowieso handig. Als je schade hebt aan zowel je inboedel als het huis zelf, bijvoorbeeld door brand, lekkage of inbraak, handelt één partij dit af. Zo kan er geen gesteggel ontstaan over wie verantwoordelijk is voor welke schade. 

Benieuwd welke verzekeringen nog meer handig zijn om af te sluiten als je een koophuis hebt? Je vindt het in ons gratis e-book 'Verzekeringen'



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën