Eigen woning bij trouwen of geregistreerd partnerschap: hoe zit dat?

 • Gepubliceerd: 8 september 2017
 • Laatst geüpdate: 9 augustus 2019
 • 3 minuten

Als je gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat, verandert er veel. Je eigen vermogen (oftewel al je bezittingen verminderd met je schulden) en dat van je partner worden ineens gemeenschappelijk eigendom. Hoe zit het dan met de eigen woning? Wie wordt eigenaar en wat is verstandig om te regelen? Er zijn twee scenario’s denkbaar: één van jullie heeft al een eigen woning en de ander trekt hierbij in of jullie kopen samen een huis. Lees verder over de eigen woning bij trouwen of geregistreerd partnerschap.

 eigen woning bij trouwen

Geregistreerd partnerschap of trouwen: in eigen woning partner

Het kan zijn dat jij al een eigen woning hebt. Jullie kunnen er voor kiezen om daarin samen te gaan wonen en vervolgens te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Gaan jullie trouwen in gemeenschap van goederen? Dan deel je al je bezittingen en schulden en wordt jouw partner na het huwelijk voor de helft eigenaar van het huis. Dit betekent dat je samen verantwoordelijk bent voor de hypotheekschuld: de eventuele aflossing ervan en de betaling van de rente.

Hetzelfde geldt voor geregistreerd partnerschap. Zolang je geen aparte voorwaarden opstelt, worden jij en je partner voor de helft eigenaar van de woning. Of je nu gaat trouwen in gemeenschap van goederen of het partnerschap aangaat, in beide gevallen hoef je niet naar de notaris om dit te regelen. De hypotheekakte hoeft hiervoor namelijk niet te worden aangepast.

Samen een woning kopen

Koop je samen een huis terwijl je al getrouwd of geregistreerd partner bent? Op dat moment worden jullie allebei eigenaar van het huis, tenzij je dit anders vast hebt laten leggen in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Huwelijkse- en partnerschapsvoorwaarden: aanpassing mogelijk

Als je het anders wilt regelen, kan je dat dus in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden aangeven. Dat doe je bij de notaris. In de voorwaarden kun je onder andere vastleggen hoe je de bezittingen verdeelt, wie rentevergoeding betaalt, wat er gebeurt bij een scheiding. Het kan verstandig zijn om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen als de één veel meer vermogen heeft dan de ander.

Samen eigenaar: een voordeel

Als je door te trouwen in gemeenschap van goederen of met een geregistreerd partnerschap samen eigenaar bent van het huis en dus gezamenlijk verantwoordelijk bent voor de hypotheekschuld, dan wordt dat boedelmenging genoemd. Dit heeft als voordeel dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen wanneer jullie huis als gezamenlijk bezit wordt gerekend.

Wat moet je regelen?

Gaan jullie een geregistreerd partnerschap aan of gaan jullie trouwen en is er sprake van een eigen woning? Dan is het goed om eerst stil te staan bij de volgende zaken:

 • Denk goed na over de verdeling van jullie bezittingen als je de stap wilt maken om te trouwen of geregistreerd partner wilt worden.
 • Hoeveel vermogen hebben jullie beide ingebracht toen je de woning? Is er toen een samenlevingscontract opgesteld waarin daarover afspraken zijn gemaakt en wil je die afspraken in stand houden?
 • Heeft één van jullie ooit een schenking van ouders gehad die niet verdeeld mag worden?
 • Wat gebeurt er als één van jullie komt te overlijden? Houd ook daar rekening mee. Laat je vooral goed adviseren als er een groot verschil is in inkomen en vermogen tussen jou en je partner.
 • Wat gebeurt er bij een echtscheiding? Ook hier kun je afspraken over maken en laten vastleggen. Je partner kan bij echtscheiding namelijk ook recht hebben op een deel van jouw pensioen.
 • Ga naar de notaris voor goed advies. Die kan je ook vertellen of een testament raadzaam is voor jullie. Dit is vooral belangrijk als jullie kinderen hebben of willen.
 • Willen jullie kinderen? Dan is het belangrijk te beseffen dat er verschil is tussen trouwen en geregistreerd partnerschap.

Bekijk het voorbeeld van een samenlevingscontract

Gaan jullie samenwonen en wil je weten waar je allemaal op kan letten? Bereid je goed voor met onze checklist Samenlevingscontract. Gratis te downloaden!Kione Smits
Dit artikel is geschreven door Kione en wordt je aangeboden door Knab. Het platform waar je online al je financiële zaken kunt regelen; van hypotheek tot aan beleggingen.


Dit staat er in een samenlevingscontract Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek