Wat je moet weten over een samenlevingscontract opstellen

Jullie gaan samenwonen! Bank uitzoeken, gezamenlijke rekening openen, naamplaatje op de brievenbus. Maar hebben jullie al gedacht aan wat er met jullie spulletjes gebeurt als jullie uit elkaar gaan of wanneer je partner komt te overlijden? Een samenlevingscontract opstellen kan deze moeilijke situaties voor zijn met duidelijke afspraken. Maar wat staat er in zo’n contract? En hoe stel je die op?
Gepubliceerd
18 februari 2019
Laatst geüpdatet
22 maart 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 18 februari 2019
- Laatst geüpdate: 22 maart 2024
- Leestijd: 2 minuten

Jullie gaan samenwonen! Bank uitzoeken, gezamenlijke rekening openen, naamplaatje op de brievenbus. Maar hebben jullie al gedacht aan wat er met jullie spulletjes gebeurt als jullie uit elkaar gaan of wanneer je partner komt te overlijden? Een samenlevingscontract opstellen kan deze moeilijke situaties voor zijn met duidelijke afspraken. Maar wat staat er in zo’n contract? En hoe stel je die op?

samenlevingscontract opstellen

Waarom wel of niet een samenlevingscontract opstellen?

Een samenlevingscontract is niet verplicht, maar het kan handig én verstandig zijn om afspraken tussen jullie twee vast te leggen. In het vervelende geval dat jullie uit elkaar gaan of wanneer een van jullie komt te overlijden. Geen dingen waar je graag bij stil wilt staan, maar wanneer het wel gebeurt is het vaak een stuk lastiger om dingen nog goed te kunnen regelen, zelfs voor je pensioen.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract kun je afspraken tussen jou en je partner officieel vastleggen. Je kan zelf bepalen wat die afspraken zijn, zolang het binnen de wet valt. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over:

  • De verdeling van de kosten van jullie huishouden, woonlasten en boodschappen.
  • Jullie bankrekeningen.
  • Wat er met jullie bezittingen gebeurt als jullie uit elkaar gaan.
  • Wie de aflossing van de hypotheek betaalt, en hoe jullie omgaan met de hypotheekrente.
  • De kosten en verzorging van eventuele kinderen.
  • Verblijvingsbeding: mag de ene partner bezittingen houden als de ander komt te overlijden?
  • Jullie spaargeld en hoe is de verdeling daarvan?  

Een complete lijst met wat gebruikelijk is om op te nemen in een samenlevingscontract vind je in onze checklist: dit zet je in een samenlevingscontract. 

Erfenis

In een samenlevingscontract kun je afspraken maken over het nalaten van de gezamenlijke bezittingen, zoals bijvoorbeeld een huis waarin de partner kan blijven wonen na overlijden van de andere partner. Dit heet het verblijvingsbeding. Al het andere privébezit kan niet worden opgenomen in een samenlevingscontract. Voor regelingen over de erfenis moet je een testament laten opstellen.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Het samenlevingscontract kan handig zijn voor stellen die (nog) niet willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen aangaan. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn er automatisch al een aantal regels en verplichtingen opgenomen, afhankelijk van de voorwaarden waar jullie zelf voor kiezen.

Kosten notaris

Een samenlevingscontract is pas bindend wanneer deze wordt ondertekend in het bijzijn van een notaris. De kosten hiervoor liggen meestal tussen de € 200 en € 600. Lees je van tevoren goed in en bepaal welke afspraken jullie willen opnemen voor je bij de notaris langs gaat.

Dit kun je zelf regelen: een gezamenlijke rekening

Of je nu wel of niet voor een samenlevingscontract kiest, een gezamenlijke rekening is altijd een goed idee. Bij Knab heb je voor € 7 per maand een en/of rekening en voor beiden een betaalpas. Ook kun je tot wel vijf betaalrekeningen openen en zoveel spaarrekeningen als je wilt, handig voor potjes maken.Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.Deel via:
Liefde is... samen een rekening openen  Check de gezamenlijke rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën