Ongehuwd samenwonen in een koophuis, hoe pak je dat aan?
Gepubliceerd
4 februari 2020
Laatst geüpdatet
11 mei 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 4 februari 2020
- Laatst geüpdate: 11 mei 2020
- Leestijd: 2 minuten
Ga je samenwonen met je partner? Dan kan het handig zijn om een aantal zaken vast te laten leggen. Zeker als je voor een koophuis kiest. Zo kun je eventueel minder gezellige juridische gevolgen voorkomen.
De eigendomsakte als je samen koopt
Als je samen een huis koopt, kun je het op naam van jullie allebei laten zetten. Dat kan in de eigendomsakte die je door de notaris laat opmaken. Hierin kun je ook laten vastleggen wie welk gedeelte van de hypotheek aflost. Dit kan fifty-fifty zijn, of naar rato als een van jullie meer verdient en meer wil inbrengen.
Die eigendomsverhouding is belangrijk om over na te denken. Want als de dit officieel fifty-fifty is, wordt extra inbreng niet gecompenseerd. Ook al betaalt een van jullie in werkelijkheid meer af aan de woning. Verkopen jullie het huis, dan wordt dat bedrag wel gewoon in tweeën gesplitst. Stof tot nadenken dus.
Als een van jullie al een koophuis heeft
Misschien heb je al een huis en trekt je partner bij je in, of andersom. Officieel betaalt degene die ‘erbij komt’ dan niet mee aan je hypotheek, want zijn naam is er niet aan verbonden en hij heeft dus nergens recht op. Als dat oneerlijk voelt, kun je hier afspraken over maken in een samenlevingscontract. Dat kan overigens ook met iemand die niet je partner is, maar bijvoorbeeld een familielid of vriend.
Overweeg een samenlevingscontract
Een samenlevingscontract - ook wel samenlevingsovereenkomst - kun je zelf opstellen of je kunt het door de notaris laten doen. Een notaris kost natuurlijk geld, maar je weet dan wel zeker dat je samenlevingscontract op orde is. Je neemt in dit contract sluitende afspraken op. Hiermee voorkom je dat jij of je partner met lege handen staat - mocht het samenwonen minder gezellig uitpakken.
Hoofdelijke aansprakelijkheid met een samenlevingscontract
Nog even over die sluitende afspraken. Die gelden tussen jullie onderling. Ga je samen een hypotheek aan, dan kan de bank dus alsnog bij jullie allebei aankloppen als de hypotheek niet wordt betaald. Gaan jullie uit elkaar en betaalt de een zijn deel van de hypotheek niet? Dan ben jij volgens de bank ook hiervoor verantwoordelijk. Ja, óók als in de samenlevingsovereenkomst staat dat jullie beide moeten betalen.
Toch is deze overeenkomst wel belangrijk. Want afspraken die hierin staan, moeten onderling worden nageleefd. Je kunt dus wel geld van je (ex-)partner vorderen.
Bezittingen verdelen bij overlijden
Tja, ook dit is minder fijn om bij stil te staan, maar wel belangrijk: wat als een van jullie komt te overlijden? Ook al wonen jullie al dertig jaar samen, je bent niet automatisch erfgenaam van elkaar. Dat betekent dat je bezittingen naar je familie gaan als je hier niets voor regelt, in plaats van naar je partner. Wil je dat jouw partner erfgenaam is van jullie huis en bezittingen? Dan kun je een verblijvingsbeding laten opnemen in jullie samenlevingscontract. Dan gaan de gezamenlijke bezittingen in ieder geval naar je partner.
"Nog een tip: wil je alles meteen optimaal regelen, laat dan bij de notaris ook je testament maken. Je bent er nu toch."
- Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab
Wil je meer weten over een samenlevingscontract? Bekijk dan onze gratis checklist 'Samenlevingscontract'.
Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.