Samen een huis kopen: wat moeten we vastleggen?

  • 2 minuten
  • 10 januari 2019

Jij en je lief wonen al een tijdje samen en zijn daar heel gelukkig mee. Inmiddels willen jullie graag wat groter gaan wonen en dus kijken jullie uit naar een koopwoning. Jullie zijn niet getrouwd, maar is dat niet onhandig als jullie samen een huis kopen? Of kan dat prima zonder het huwelijksbootje in te stappen? Dat kan zeker wel, maar het zou wel mis kunnen gaan als een van jullie twee overlijdt. Iets vastleggen bij de notaris als jullie samen een huis kopen, is dus geen slecht idee. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

samen_een_huis_kopen

Samen een huis kopen: alles goed geregeld?

Als jullie samen een huis kopen, worden jullie allebei eigenaar van de woning. Hebben jullie op dat moment nog geen officiële samenlevingsvorm? Dat kan natuurlijk een bewuste keuze zijn en het is een mogelijkheid om dit gewoon zo te laten.

Maar wat gebeurt er als een van jullie twee onverhoopt overlijdt? Als jullie hier niks over hebben vastgelegd, kan de situatie nóg vervelender worden dan die sowieso al is. Stel dat jouw partner doodgaat, dan zouden zijn nabestaanden - de officiële erfgenamen van de woning - jou zó de deur uit kunnen bonjouren. Om zeker te zijn dat de achterblijvende partner in het huis kan blijven wonen als een van jullie twee overlijdt, moet je dus wel iets op papier laten vastleggen.

Getrouwd of geregistreerd samenwonen

Een optie is een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaan. En dat kan dan ook weer op verschillende manieren, namelijk:

  1. 1. In gemeenschap van goederen
  2. 2. Op huwelijkse voorwaarden/ partnerschapsvoorwaarden

Gemeenschap van goederen


Een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen betekent dat jullie samen alle bezittingen en schulden delen. Een koopwoning is dus automatisch van jullie beiden, net als de hypotheekschuld. Dat geldt ook als jij of je partner al alleen een huis heeft gekocht en hypotheek heeft afgesloten, voordat jullie gingen trouwen. Mocht een van jullie twee overlijden, dan kan de andere partner in het huis blijven wonen zonder dat de nabestaanden van de overleden partner daar iets tegen kunnen doen. Anderzijds is de achterblijver ook automatisch verantwoordelijk voor de openstaande hypotheekschuld. Om te waarborgen dat die afbetaald kan worden eist de hypotheekverstrekker dat jullie een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Voorwaarden

Willen jullie bepaalde bezittingen en schulden niet samen delen? Dan kunnen jullie trouwen of registreren onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Deze voorwaarden moeten voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking worden opgesteld. Het kan ook daarna nog, maar dan hebben jullie wel toestemming nodig van de rechtbank.

Ongehuwd samenwonen

Om samen een woning te kopen, is het niet per se nodig om te trouwen of een partnerschap aan te gaan. Het is in dat geval wel handig om een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract staat vaak dat de inboedelgoederen gemeenschappelijk zijn, of deze nu samen of alleen aangeschaft zijn. Maar let op: als jullie ongehuwd samen een huis kopen, kunnen jullie alleen maar samen woningeigenaar zijn als jullie in de notariële leveringsakte van het huis allebei als koper worden opgenomen.

In het samenlevingscontract kunnen kun je een clausule opnemen die voorkomt dat jij of je partner uit het huis gezet kan worden door de andere erfgenamen in geval van overlijden. Dit heet een verblijvingsbeding.

Verblijvingsbeding in leveringsakte

Hebben jullie geen tijd meer om voor de overdracht van jullie woning bij de notaris een samenlevingscontract, huwelijk of partnerschap aan te gaan? Vraag dan aan de notaris of in de leveringsakte een verblijvingsbeding opgenomen kan worden. Let op: dit moet je de notaris ruim vóór de overdracht laten weten, omdat hij de leveringsakte al opstelt voordat de overdracht plaatsvindt.

Jullie hebben al een officiële samenlevingsvorm

Waren jullie al officieel partners voordat jullie een huis kochten? Check dan vóór de overdracht van jullie woning, of een update van jullie samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden nodig is.

Indien jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, wordt automatisch de woning en ook de hypotheekschuld verdeeld over jullie beiden. Dat gebeurt ook als jullie wel onder voorwaarden getrouwd of geregistreerd zijn, maar hierin niks staat over een gezamenlijke woning of hypotheek. Let op! Dit gaat vanaf 2018 veranderen. Je deelt dan dus niet meer automatisch al je bezittingen en schulden - ook je huis en hypotheekschuld niet. 

Krijgen jullie binnenkort de sleutels van jullie nieuwe woning? Zorg dan dat jullie ook de woonverzekeringen alvast geregeld hebben. Hoeven jullie daar niet meer over na te denken!


Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Regel bij Knab online je woonverzekeringen  Vergelijk je voordeel