Vaste lasten verlagen in 11 simpele stappen

Het is altijd weer een pijnlijk moment, is het niet? Die dag dat al je vaste lasten in één keer van je rekening afgeschreven worden. Apart van elkaar lijken ze mee te vallen, maar samen is het toch wel heel veel geld. Geen zorgen, je kunt je vaste lasten verlagen in 11 simpele stappen.
Gepubliceerd
9 mei 2018
Laatst geüpdatet
2 september 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 mei 2018
- Laatst geüpdate: 2 september 2022
- Leestijd: 3 minuten

Het is altijd weer een pijnlijk moment, is het niet? Die dag dat al je vaste lasten in één keer van je rekening afgeschreven worden. Apart van elkaar lijken ze mee te vallen, maar samen is het toch wel heel veel geld. Geen zorgen, je kunt je vaste lasten verlagen in 11 simpele stappen.

Vaste lasten verlagen-136104-edited

Vaste lasten verlagen begint met overzicht

Tja, een beetje logisch is het wel. Voor je begint met besparen, is het goed om te weten waar jij nou precies je geld aan uitgeeft. En natuurlijk hoeveel. Spit je betaalrekening door en check wat precies je maandelijkse uitgaven zijn. Vergeet hierbij ook niet de jaarlijkse of kwartaaluitgaven die je doet. Ook daar kun je immers op besparen. Heb jij je uitgaven allemaal op een rijtje? Dan kunnen we aan de slag!

1. Besparen op boodschappen

Dit is misschien wel waar je het eerste aan denkt als we het hebben over vaste lasten verlagen. Terecht, want onbewust geven we vaak veel meer uit aan boodschappen dan we denken. En meer dan nodig is. Hoog tijd om die eens nader te bekijken dus. 

Maak jij genoeg gebruik van aanbiedingen? En koop je wel voornamelijk seizoensproducten? Vaak is het verstandig om een keer per week boodschappen te doen, in plaats van om de dag of zelfs elke dag. Zo koop je precies wat je nodig hebt en raak je niet in de verleiding om meer te halen dan nodig.

2. Wees kritisch over je uitgaven

Koop je een kopje koffie als je nog een paar minuten over hebt voor je trein vertrekt? Of een lekker broodje in de kantine als je geen zin hebt in de meegebrachte lunch? Hoe vaak zit je op het terras te genieten van een drankje? Alles bij elkaar kan dit oplopen tot een behoorlijk bedrag.

Sla die koffie over en neem een flesje water of gevulde thermoskan mee in je tas, eet gewoon die lunch - is waarschijnlijk nog gezonder ook - en duik het park in als je de neiging hebt om het terras op te zoeken.

3. Check je verzekeringen

Weet jij eigenlijk wel hoe jij verzekerd bent? Het kan best zijn dat je veel te veel premie betaalt voor bijvoorbeeld je inboedelverzekering. Of misschien heb je wel een laptop of tv verzekerd die ooit inderdaad duur was, maar inmiddels niet zoveel waard meer is. Dan kan die verzekering ook omlaag. Of misschien zelfs wel helemaal weg.

4. Zet abonnementen stop

Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n nieuw tijdschrift of de krant vers van de pers. Maar je bent natuurlijk druk druk druk en voor je het weet ligt er een flinke stapel in het hoekje “nog te lezen”. Een tijdschrift is vaak niet iedere editie even interessant en de krant van een paar dagen oud lees je waarschijnlijk ook niet meer. Klinkt bekend? Overweeg dan om af en toe een losse editie te kopen en zet dat dure abonnement stop.

5. Zet lidmaatschappen stop

Ditzelfde geldt voor bepaalde lidmaatschappen. Een beetje een pijnlijke vraag misschien, maar hoe vaak ga je nu echt naar de sportschool? Kun je dan niet beter af en toe een rondje hardlopen of oefeningen doen met behulp van YouTube? Kost je niks! Ditzelfde geldt overigens voor het lidmaatschap van bijvoorbeeld de dierentuin of bioscoop. Ga eens bij jezelf na hoe vaak je deze gebruikt.

6. Verlaag je mobiele en tv-abonnement

Maak jij elke maand je belminuten op? En je internet? Het kan soms best wat geld schelen om deze bundels te verlagen. Check dan ook gelijk wat voor pakket je eigenlijk hebt. Vooral bij internet, tv en bellen. Want bel jij nog wel met een vaste telefoon? Nee? Uit je pakket ermee! En heb je al die extra tv-zenders echt nodig of kun je het ook wel af met een basispakket?

7. Verander van energiemaatschappij

Ja, je moet vaak weer de meterstanden doorgeven en even uitzoeken waar je het goedkoopste uit bent. Maar jaarlijks veranderen van energiemaatschappij loont. Al is het alleen al omdat je meestal een goede welkomstbonus krijgt.

8. Overweeg energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen kun je zo groot maken als je zelf wilt. Van een hr++ cv-ketel en spouwmuurisolatie tot de verwarming een paar graden lager zetten en de lichten handmatig aan en uit doen. Zo’n timer is natuurlijk handig, maar als je een paar uur later thuis bent dan gedacht, is het zonde dat de lichten en verwarming aan staan.

En wist je dat stekkers die in het stopcontact zitten áltijd stroom verbruiken? Ja, ook als het betreffende apparaat uit staat. Eruit halen dus! 

9. Verlaag je waterverbruik

In de categorie energiebesparende maatregelen, valt eigenlijk ook je waterverbruik. Je kunt ervoor kiezen om een waterbesparende kraan en douche aan te schaffen, maar beginnen kan ook klein. Door de kraan dicht te draaien als je jouw tanden poetst bijvoorbeeld. En wist je dat een gemiddeld huishouden €80 per jaar kan besparen door vier minuten minder te douchen?

10. Neem je auto onder de loep

Rijd je in een diesel of een benzine-auto? Diesel is goedkoper, maar je betaalt wel meer belasting. Rijd je niet zoveel? Dan is een benzine-auto voor jou voordeliger. Ook de verzekeringspremie verschilt per auto, bijvoorbeeld door hoe groot, zwaar en energiezuinig de auto is. Ben je hartstikke blij met je auto? Check dan wel even of je autoverzekering niet goedkoper kan. Geen zorgen, dat kan heel gemakkelijk met deze Verzekeren Adviestool. https://mijn-verzekeren.knab.nl/car

11. Bespaar op je hypotheek

Tot slot een niet zo simpele stap, maar wel eentje die in één klap heel veel geld op kan leveren: je hypotheek aanpassen. Je kunt je hypotheek oversluiten naar een andere partij, maar dit kost veel geld. Check dus eerst bij een hypotheekadviseur of je misschien je risico-opslag kunt verlagen. Hierdoor kan je rentepercentage flink omlaag gaan.

Ook extra aflossen op je hypotheek kan je maandlast drastisch verlagen. Mocht je nog een spaarpotje hebben liggen, dan is dit misschien een goede bestemming. Ook hier geldt: check het bij een hypotheekadviseur. In verband met hypotheekrenteaftrek kan het namelijk ook zijn dat je onderaan de streep helemaal niet goedkoper uit bent.

Duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven

Heb jij helemaal geen zin om zelf bij te houden wat je allemaal uitgeeft? Snappen we. Daarom krijg je bij je Knab betaalrekening een gratis online huishoudboekje. Zo zie je precies wat er iedere maand binnenkomt en wat je allemaal weer uitgeeft. Als je dat wilt, kunnen we je aan de hand daarvan nog meer slimme bespaartips geven.



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën