Jaarlijkse kostenpercentage hypotheek: wat is het en wat heb je eraan?
Gepubliceerd
11 februari 2019
Laatst geüpdatet
7 juni 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 11 februari 2019
- Laatst geüpdate: 7 juni 2019
- Leestijd: 2 minuten
Als je een hypotheek aanvraagt, ontvang je van de geldverstrekker een renteaanbod. Hierop staat onder andere de jaarlijkse kostenpercentage hypotheek. Maar wat betekent dit percentage eigenlijk? In dit artikel krijg je antwoord op veelvoorkomende vragen over het JKP.
Wat is het jaarlijkse kostenpercentage hypotheek?
Het Jaarlijkse kostenpercentage (JKP) is een extra percentage dat je vindt op je renteaanbod en op - als je akkoord gaat met het aanbod - de hypotheekofferte. Dankzij dit percentage krijg jij een duidelijk beeld van wat de hypotheek je in totaal gaat kosten. Het percentage is opgemaakt vanuit twee delen, namelijk:
-
de kosten die je jaarlijks betaalt aan aflossing en rente voor je hypotheek;
-
de kosten die je maakt om de hypotheek te verkrijgen. Je notaris- en taxatiekosten vallen hier ook onder, evenals je overlijdensrisicoverzekering.
Alle geldverstrekkers gebruiken dezelfde manier van berekenen, waardoor je het kan gebruiken om eventueel verschillende offertes met elkaar te vergelijken.
Waarom bestaat het JKP?
Het jaarlijks kostenpercentage is ingevoerd, zodat op Europees niveau geldverstrekkers met elkaar vergeleken kunnen worden. Echter roept het vragen op, omdat klanten vaak niet goed snappen waar dat percentage vandaan komt.
Het idee van het JKP is dat jij als consument beter wordt geïnformeerd over de kosten van een hypothecair krediet en om je beter te beschermen tegen overhaaste keuzes, omdat je dankzij dit percentage in staat bent om verschillende aanbiedingen en hypotheekoffertes makkelijker te vergelijken.
Wat heb ik aan het JKP?
Als je een hypotheek afsluit, zijn de totale kosten voor de hypotheek hoger dan enkel het bedrag dat je leent om een huis te kopen. Het totaal van de bijkomende kosten is echter niet altijd zichtbaar. Via het JKP is dit voor jou inzichtelijk, omdat je in één oogopslag - in procentpunten - ziet wat je eigenlijk betaalt.
Je ziet dus een percentage staan, dat lijkt op het afgesproken rentepercentage van je hypotheek. Echter is dit percentage hoger dan dat van de rente, omdat hierin ook de bijkomende kosten voor de lening zijn meegenomen, zoals de oversluit- en advieskosten. Daardoor kan best eens blijken dat die goedkope hypotheek toch niet zo goedkoop is, omdat het jaarlijks kostenpercentage hoger is door de aanvullende kosten. Dat kan je goed gebruiken bij het vergelijken van verschillende hypotheekaanbieders.
Hoe wordt het JKP berekend?
De hoogte van het percentage hangt af van allerlei factoren. Dit verschilt dus per hypotheekaanvraag. Om het percentage te berekenen wordt gekeken naar de hoogte van de verschillende bijkomende kosten, denk hierbij aan:
-
advies en bemiddeling;
-
eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
-
taxatie;
-
inschrijving kadaster;
-
overlijdensrisicoverzekering;
-
opstalverzekering.
Al deze kosten worden bij elkaar opgeteld, zodat berekend kan worden wat je nou echt allemaal kwijt bent voor je hypotheek.
Meer informatie over het JKP in jouw situatie
Zoals gezegd, kan het JPK je helpen bij het vinden van de voordeligste hypotheek. Maar er zijn natuurlijk meer factoren die belangrijk zijn bij de keuze voor een geldverstrekker. Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het aanvragen van hypotheek? Download dan ons gratis e-book 'Eerste hypotheek aanvragen'.
Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .