Hypotheek binnen een week: hoe werkt dat?

“Een hypotheek binnen een week!” Je kent de voormalige slogan van de Rabobank vast wel. Dat is natuurlijk aantrekkelijk. De spanning of de hypotheek wel rond komt, hoef je maar een weekje te verduren. Geweldig! Maar op veel websites lees je dat je 4 tot 6 weken hoort aan te houden voor het regelen van de hypotheek. Hoe kan het eigenlijk dat het ineens ook binnen een week kon bij de Rabobank? En is dat alleen daar zo of kun je dit bij meer hypotheekaanbieders voor elkaar krijgen?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
3 juni 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 3 juni 2019
- Leestijd: 4 minuten

“Een hypotheek binnen een week!” Je kent de voormalige slogan van de Rabobank vast wel. Dat is natuurlijk aantrekkelijk. De spanning of de hypotheek wel rond komt, hoef je maar een weekje te verduren. Geweldig! Maar op veel websites lees je dat je 4 tot 6 weken hoort aan te houden voor het regelen van de hypotheek. Hoe kan het eigenlijk dat het ineens ook binnen een week kon bij de Rabobank? En is dat alleen daar zo of kun je dit bij meer hypotheekaanbieders voor elkaar krijgen?Hypotheek binnen een week

Hypotheek binnen een week bij de Rabo

Laten we eerst maar eens inzoomen op het concept waar Rabobank reclame voor heeft gemaakt. Zij garandeerden een hypotheek binnen een week. Daarvoor hadden ze zelf een nieuw proces ingericht waardoor jij er snel terecht kunt voor een adviesgesprek. Maar jij als consument speelt ook een belangrijke rol. Je moet namelijk zelf flink aan de bak om het binnen die tijd geregeld te krijgen.

Proces bij Rabobank

Allereerst voer je een telefonisch ‘voorgesprek’ met een adviseur. Je krijgt hierin te horen welke documenten je moet aanleveren, er wordt een hypotheekdossier voor jou aangemaakt en er wordt een adviesgesprek ingepland. Uiterlijk de volgende dag vul je jouw hypotheekdossier zo ver mogelijk in, inclusief documenten. Hiermee bereidt de adviseur het adviesgesprek voor. Dit gesprek vindt plaats op kantoor bij de Rabobank. De adviseur vertelt je precies wat jouw mogelijkheden zijn en direct daarna ontvang je - binnen een week - de offerte.

Hypotheek binnen een week kan bij meerdere partijen

Het is natuurlijk een heel fijn concept waarmee de Rabobank heeft adverteerd. Maar eigenlijk is het ook weer niet zo bijzonder om een hypotheek binnen één week te regelen. Niet als jij aangeeft haast te hebben, per direct alle benodigde documenten correct aanlevert en online jouw gegevens volledig invult. Dan kun je ook gewoon via een onafhankelijke hypotheekadviseur je hypotheek regelen. 

Geen hypotheek zonder documenten

Rabobank gaf al aan dat de hypotheek binnen die ene week geregeld kan worden mits jij alle benodigde documenten aanlevert. Ergens snel terecht kunnen voor een adviesgesprek is geen probleem je hebt wel op dat moment alle documenten nodig die de geldverstrekker wil inzien om akkoord te geven op jouw hypotheekaanvraag. En dit is lastiger dan je misschien zou denken.

Foutloos én op tijd aanleveren

De meeste hypotheekadviseurs rekenen niet voor niets met een tijdsbestek van 4 tot 6 weken om de hypotheek af te sluiten. De grootste reden is dat er maar weinig mensen alle benodigde documenten in één keer 100% foutloos én tijdig aanleveren. Doe jij dat wel, dan ontvang je zonder problemen snel het definitieve hypotheekaanbod van de geldverstrekker. Een goede voorbereiding is in dit geval misschien wel meer dan het halve werk. Wij helpen je hier vast bij.

Documenten voor de eerste woning

Koop jij je eerste woning? Dan is het in de regel minder lastig om de hypotheek binnen een korte tijd rond te krijgen. Er worden namelijk iets minder documenten van je gevraagd. Wat je sowieso moet kunnen aanleveren zijn recente salarisstroken, de werkgeversverklaring, de koopovereenkomst en het taxatierapport. Vaak is het ook noodzakelijk dat jij je kredieten aflost die geregistreerd staan bij BKR.

Documenten voor de volgende woning

Koop jij je volgende woning? Wederom wordt jou dan gevraagd om recente salarisstroken, de werkgeversverklaring en de koopovereenkomst. Maar jij hebt bijvoorbeeld ook voor je huidige én nieuwe woning een taxatierapport nodig om de hypotheek te kunnen aanvragen. Daarnaast wordt je gevraagd om een aangifte inkomstenbelasting 2012 (dit in verband met het overgangsrecht). Dit kost vaak een aantal weken om aan te vragen bij de Belastingdienst, dus houd daar rekening mee.

Op zoek naar een compleet overzicht van benodigde hypotheekdocumenten? Wij hebben checklists voor als je jouw eerste woning of jouw volgende woning koopt.

Haastige spoed is zelden goed

Het klinkt natuurlijk fantastisch om je hypotheek binnen een paar dagen rond te hebben. Snel zekerheid! Minder stress! Maar het is niet altijd alleen maar voordelig. Het kan namelijk soms druk zijn bij geldverstrekkers die de laagste rentes en beste voorwaarden bieden. Daar kun jij dan niet terecht als jij het per se snel wilt regelen. Je moet dan settelen voor een partij die een hogere rente rekent en daardoor gaan jouw maandlasten natuurlijk ook omhoog. Misschien is het dat jou alsnog wel waard, maar het is wel even goed om hierbij stil te staan.

Overleg met je hypotheekadviseur

De ene geldverstrekker rekent hogere rentes dan de ander. En de ene kan weer sneller schakelen dan de ander. Het kan daarom slim zijn om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur als jij snel een hypotheek wilt regelen. Hij of zij adviseert je bij welke hypotheekaanbieder jij in jouw omstandigheden het beste de hypotheek kunt afsluiten. Je zit dan niet vast aan de producten van één bank, maar kunt gemakkelijk alle geldverstrekkers vergelijken. Een hypotheek sluit je namelijk misschien wel af binnen een week, maar je zit er maar liefst 30 jaar aan vast.

De benodigde documenten

Ben jij van plan om binnenkort je eerste huis te kopen? Grote kans dat je dan ook graag de hypotheek snel geregeld wilt hebben. Bereid je daarom goed voor en zorg dat je alle documenten die de hypotheekadviseur nodig gaat hebben, al klaar liggen. In onze gratis checklist hebben we voor je  op een rijtje gezet welke documenten je allemaal precies nodig hebt! 
Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.


Deel via:
Deze documenten heb je nodig voor advies over je eerste woning  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek