Gezamenlijke spaarrekening openen: ideaal met je partner of vrienden

Gaan jij en je partner binnenkort samenwonen? Gefeliciteerd! Maar bij samenwonen komt wel het een en ander kijken. Naast alles rondom een verhuizing, moet je ook rekening houden met allerlei administratieve taakjes. Adressen overzetten, instanties op de hoogte stellen… En misschien gaan jullie ook wel een gezamenlijke spaarrekening openen. Dat is namelijk erg handig. Hoe dat precies werkt? Wij leggen het uit. 
Gepubliceerd
2 november 2017
Laatst geüpdatet
30 augustus 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 2 november 2017
- Laatst geüpdate: 30 augustus 2019
- Leestijd: 2 minuten

Gaan jij en je partner binnenkort samenwonen? Gefeliciteerd! Maar bij samenwonen komt wel het een en ander kijken. Naast alles rondom een verhuizing, moet je ook rekening houden met allerlei administratieve taakjes. Adressen overzetten, instanties op de hoogte stellen… En misschien gaan jullie ook wel een gezamenlijke spaarrekening openen. Dat is namelijk erg handig. Hoe dat precies werkt? Wij leggen het uit. 

Hypotheek-met-kortere-looptijd-999164-edited.jpg

Gezamenlijke spaarrekening openen: waarom?

Als jij met je partner gaat samenwonen, is het wel zo fijn om een gezamenlijke rekening te hebben. Daar kun je bijvoorbeeld allebei iedere maand een bepaald bedrag op storten voor huur- of hypotheeklasten, boodschappen en etentjes. Maar jullie willen misschien ook wel samen een vermogen opbouwen, of sparen voor die ene prachtige nieuwe bank. Dan is het slim om ook voor een gezamenlijke spaarrekening te kiezen. Want samen sparen, dat gaat dubbel zo snel!

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te sparen voor:

  • Een nieuw huis of een verbouwing
  • Een financiële buffer voor later
  • Een spaarrekening voor je kind(eren)
  • Een mooie reis naar het buitenland

Gezamenlijke vriendenrekening

Hoe dan ook, een extra spaarrekening is nooit mis. En: samen sparen is heus niet alleen voor partners en samenwonenden. Het is bijvoorbeeld ook hartstikke handig om samen met je beste vriend of vriendin te kunnen sparen voor een leuke vakantie of iets anders waar jullie samen geld voor apart willen houden. Als jullie dan ook een gezamenlijke spaarrekening (vriendenrekening) openen, kun je automatisch maandelijks geld op deze rekening overmaken. Voor je 't weet, hebben jullie het bedrag bij elkaar.

Soorten rekeningen

Als je samen met je partner een gezamenlijke spaarrekening opent, kan het zijn dat je voor een ander soort rekening kiest dan als je met een goede vriend(in) spaart. Dat hangt af van de onderlinge vertrouwensband die je hebt met de andere rekeninghouder. Je hebt namelijk vaak keuze uit een ‘en/en rekening’ en een ‘en/of rekening’.

De en/of spaarrekening
Bij een en/of rekening kan iedere rekeninghouder zonder toestemming geld opnemen van de spaarrekening of storten. Deze rekening bieden we aan bij Knab.

De en/en spaarrekening
Bij de en/en rekening heb je toestemming nodig van de andere rekeninghouder(s) om geld op te nemen. Storten mag wel altijd zonder toestemming. Deze rekening bieden niet aan bij Knab.

Gezamenlijk sparen: hoe zit het met belasting?

Je spaargeld moet je opgeven bij je belastingaangifte. Maar wat als je een gezamenlijke spaarrekening hebt? Dat moet je ook aangeven bij de Belastingdienst. Maar let op: je hoeft alleen het gedeelte van het spaargeld op te geven dat jij zelf hebt gestort. Dus niet het volledige bedrag waar je partner/vriend(in) ook aan mee heeft gespaard. Houd daarom gedurende het hele jaar goed bij wat jij over hebt gemaakt naar de spaarrekening.

Gezamenlijk sparen bij Knab

Ook bij Knab kunnen jullie terecht voor een gezamenlijke spaarrekening. Dit gaat om een en/of rekening. En daar zitten flink wat voordelen aan:

  • Bij Knab krijg je een van de hoogste spaarrentes van heel Nederland.
  • Open zoveel betaal- en spaarrekeningen als jullie willen en geef ze een eigen naam.
  • Ontvang beiden een eigen betaalpas en eigen creditcard, zonder extra kosten.

Dat is nog eens handig. En, ook niet onbelangrijk: als je allebei al een Knab rekening hebt, is de gezamenlijke spaarrekening gratis.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Liefde is... samen een rekening openen  Check de gezamenlijke rekening

Iedereen kan beleggen bij Knab