Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Misschien zijn jullie het constant op-en-neer reizen zat of brengt de één al bijna alle tijd door in het huis van de ander. Wat de reden ook is: jullie gaan officieel samenwonen. Houd er rekening mee dat dit niet enkel een kwestie is van je tandenborstel pakken en de kledingkast herindelen. Wat moet je regelen als je gaat samenwonen en waar moet je op letten? Wij zetten het voor je op een rij. 
Gepubliceerd
7 augustus 2019
Laatst geüpdatet
15 juli 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 2 augustus 2019
- Laatst geüpdate: 15 juli 2022
- Leestijd: 3 minuten

Misschien zijn jullie het constant op-en-neer reizen zat of brengt de één al bijna alle tijd door in het huis van de ander. Wat de reden ook is: jullie gaan officieel samenwonen. Houd er rekening mee dat dit niet enkel een kwestie is van je tandenborstel pakken en de kledingkast herindelen. Wat moet je regelen als je gaat samenwonen en waar moet je op letten? Wij zetten het voor je op een rij. 

Samenwonen

1. Bepaal waar jullie gaan samenwonen

Oke, jullie gaan samenwonen. Maar de vraag is natuurlijk: waar gaan jullie dat doen? Gaan jullie samen op zoek naar een huurhuis of een koopwoning? In het laatste geval delen jullie samen evenveel verantwoordelijkheid voor de woning en de bijbehorende maandlasten. Als jullie samen de hypotheek afsluiten in ieder geval.

Je kan er ook voor kiezen om in te trekken in het koophuis van je partner. In dat geval moeten jullie overleggen hoe jullie de lasten verdelen. Koop jij je in of betaal je een soort maandelijkse huur? Als je je niet inkoopt, is het aan te raden om zelf wat extra geld te sparen, aangezien de ander waarde opbouwt via de woning en het verschil in vermogen anders flink kan verschillen als de woning verkocht wordt. 

2. Maak goede afspraken

Jullie gaan een huishouden delen, dus het is verstandig om hier afspraken over te maken. Jullie zijn tenslotte beiden gewend om je eigen huishouden en financiën op een bepaalde manier te regelen en gaan dat nu samenvoegen. Probeer hierin een middenweg te vinden die jullie beiden aanspreekt en vol te houden is. 

Belangrijk is het verdelen van de financiën als je gaat samenwonen. Dus de verdeling van de vaste lasten, zoals de huur of hypotheek, gas, water, licht, boodschappen, internet en de verzekeringen. Je kan dit op allerlei manieren verdelen, de volgende drie mogelijkheden worden het meest gebruikt: 

  • Ieder de helft. 

Heel simpel, je neemt het totaal van de vaste lasten en deelt dit door de helft.

  • Naar verhouding van inkomen. 

Hierbij kijken jullie hoe het totaal van jullie gezamenlijke inkomen verdeeld is. Breng jij 60% van de inkomsten in en je partner 40%? Dan dragen jullie ook in deze verhouding bij aan de gezamenlijke uitgaven. 

  • Houd hetzelfde bedrag over.

Hierbij spreken jullie beiden af dat jullie bijvoorbeeld elk - na afdracht van de gezamenlijke kosten - evenveel geld op je privérekening overhoudt. Hierdoor legt ook de één eventueel iets meer in dan de ander. 

3. Open een gezamenlijke rekening

Je kan de gezamenlijke kosten natuurlijk betalen vanaf je privérekening. Een gezamenlijke rekening is echter praktischer - bijvoorbeeld voor automatische incasso’s - en overzichtelijker. Dan kunnen jullie beiden geld inleggen en alle gezamenlijke kosten vanaf deze rekening betalen. Ook spontane uitjes, uit eten of naar de sauna, kunnen dan vanaf deze rekening betaald worden. Scheelt weer onderling verrekenen.

Voor gezamenlijke spaardoelen, zoals een vakantie of verbouwing, kunnen jullie een gezamenlijke spaarrekening openen. Zo zien jullie in één oogopslag wat er gespaard is en houd je ook dit overzichtelijk.

4. Controleer jullie verzekeringen

Grote kans dat jullie beiden al enkele verzekeringen hebben lopen. Check deze goed als je gaat samenwonen. In veel gevallen kun je een gezinsverzekering nemen, wat vaak goedkoper is dan apart een verzekering afsluiten. Voor de rechtsbijstandsverzekering bijvoorbeeld, of de reisverzekering. 

De meest strategische manier om de verzekeringen te controleren is de volgende: 

  1. zet alle verzekeringen die jij en je partner hebben op een rij;
  2. bepaal welke verzekeringen opgezegd moeten worden;
  3. bepaal of de dekking van de overgebleven verzekeringen aangepast moeten worden;
  4. check of er nog verzekeringen ontbreken en sluit deze af. 

5. Overweeg jullie relatie officieel te maken

Het kan de moeite waard zijn om jullie relatie officieel vast te leggen. Jullie leggen dan niet alleen vast wat er gebeurt in het geval van een relatiebreuk of overlijden, maar worden ook door de verschillende instanties als een stel gezien. Met alleen samenwonen alleen gebeurt dat niet, daar is echt een contract voor nodig. 

Je kunt regelingen treffen door te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Gaat dat je nog iets te ver? Overweeg dan een samenlevingscontract via de notaris. Hierin leg je bijvoorbeeld vast: 

  • hoe de verdeling is van de kosten; 
  • welke spullen van wie zijn; 
  • de medische volmachten;
  • welke afspraken jullie maken mochten jullie uit elkaar gaan. 

6. Lees je in in het fiscale aspect 

Samenwonen kan invloed hebben op de belasting die je betaalt. Zo wordt je fiscaal partner van elkaar als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn, samen een kind hebben of een huis kopen. Maar als je langere tijd samenwoont, kun je ook fiscaal partners worden. 

Dit biedt voordelen. Fiscaal partners kunnen zelf kiezen hoe sommige aftrekposten toebedeeld worden. De hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld, jullie mogen kiezen wie van de twee de hypotheekrente van het inkomen aftrekt. Ook kun je als partners bepalen hoe de bezittingen in box 3 (spaargeld en beleggingen) onderling verdeeld worden. De moeite waard dus om je in te verdiepen. 

Samenlevingscontract opstellen

Wel samenwonen, maar nog niet toe aan een huwelijk? Dan is het eerder genoemde samenlevingscontract geen slecht idee. Knab heeft voor jou een gratis checklist ‘Samenlevingscontract’ waarin je terugvindt wat je allemaal in zo’n contract kan zetten. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .


Deel via:

Ook interessant voor jou

Dit staat er in een samenlevingscontract  Bekijk de checklist