Wat is fiscaal partnerschap? En 6 andere vragen beantwoord

Heb je een relatie en wil je gaan samenwonen? Of woon je al een tijdje samen en ben je je aan het verdiepen in de gezamenlijke financiën? Grote kans dat je dan het begrip ‘fiscaal partnerschap’ tegenkomt. Maar wat is het precies, wanneer ben je fiscaal partner en hoe haal je daar dan het meeste uit? We geven hier antwoord op deze veelgestelde vragen.
Gepubliceerd
21 augustus 2018
Laatst geüpdatet
27 februari 2020
Leestijd
Leestijd: 3 minuten
- Gepubliceerd: 15 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 27 februari 2020
- Leestijd: Leestijd: 3 minuten

Heb je een relatie en wil je gaan samenwonen? Of woon je al een tijdje samen en ben je je aan het verdiepen in de gezamenlijke financiën? Grote kans dat je dan het begrip ‘fiscaal partnerschap’ tegenkomt. Maar wat is het precies, wanneer ben je fiscaal partner en hoe haal je daar dan het meeste uit? We geven hier antwoord op deze veelgestelde vragen.

Stel leest zich in in fiscaal partnerschap

Wat is fiscaal partnerschap?

Fiscaal partnerschap wil zeggen dat je ook voor de Belastingdienst officieel partner bent. Tijdens de aangifte inkomstenbelasting is het de bedoeling dat je jouw eigen inkomen en aftrekposten opgeeft. Als je echter getrouwd bent of bijvoorbeeld samenwoont met je partner en kind, lopen jullie financiën vaak door elkaar. En dan is fiscaal partnerschap handig.

Bepaalde inkomsten en aftrekposten kunnen dan over beide partners worden verdeeld:

  • Belastbare inkomsten uit eigen woning (box 1).
  • Belastbare inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2).
  • Bestanddelen van de rendementsgrondslag (box 3).
  • De persoonsgebonden aftrek.

Wanneer ben je fiscaal partner?

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, ben je automatisch fiscaal partner vanaf de datum dat je samen die stap zet. Woonde je voor die dag trouwens al samen, dan ben je direct fiscaal partner voor het gehele kalenderjaar. Als je samenwoont, is het iets minder rechtdoorzee.

Samenwonen en fiscaal partnerschap

Als je samenwoont met iemand, ben je in een aantal gevallen fiscaal partner. Bijvoorbeeld als je samen een kind hebt, als je elkaar aanmeldt voor partnerpensioen, of als je samen eigenaar bent van de koopwoning waarin jullie beide wonen. Ook in de volgende gevallen zijn jullie belastingtechnisch partner:

  • Jullie waren het jaar ervoor al fiscaal partner.
  • Jullie zijn beide meerderjarig en zijn samen een notarieel samenlevingscontract aangegaan.
  • Eén van jullie heeft een kind van de ander erkend.

Kijk voor een compleet overzicht op de website van de Belastingdienst.

Wat zijn de voordelen van fiscaal partnerschap?

Het kan erg voordelig zijn om fiscaal partner te zijn. Zo kunnen aftrekposten meer geld opleveren als je ze opgeeft bij de ander en krijg je soms meer of hogere belastingkortingen als je samen aangifte doet.

Ook heb je samen een hoger heffingsvrij vermogen in box 3. Dit is vooral erg handig als een van de twee nauwelijks vermogen heeft en de ander juist boven de heffingsvrije grens uitkomt.

En wat zijn de nadelen?

Er kunnen ook nadelen kleven aan fiscaal partnerschap. Sommige aftrekposten zijn namelijk lager of loop je zelfs mis. Hypotheekrenteaftrek mag je bijvoorbeeld alleen aftrekken voor één huis. Dit is ongunstig als jij en je partner allebei nog een koophuis bezitten.

Het is dus altijd slim om te checken in het belastingaangifteprogramma op welke manier je het gunstigst uit bent.

Hoe profiteren we het meest van ons fiscaal partnerschap?

Jij en je partner mogen zelf bepalen wie wélk deel aangeeft van bepaalde inkomsten, aftrekposten en het vermogen in de aangifte. Wat het gunstigst voor jullie uitpakt, is volledig afhankelijk van jullie situatie. Om dit te ontdekken, kun je het beste in het scherm 'verdelen' zelf uitproberen of je belasting bespaart door de verdeling te veranderen.

Bij elke aanpassing die je doorvoert, zie je direct of de belasting daardoor afneemt. Handig! Je mag elke post ook gedeeltelijk aan de één en gedeeltelijk aan de ander toedelen. Soms betaal je juist op die manier het minste belasting. Het kost wel even wat extra tijd, maar dan heb je ook wat.

Wat als we een deel van het jaar fiscaal partner zijn?

Heb je niet het gehele jaar een fiscaal partner? Dan kun je er alsnog voor kiezen om wel het hele jaar zo te worden beschouwd. Dit kan soms gunstiger uitpakken, maar soms ook niet.

Wil je weten wat in jullie geval gunstiger is? Vul de belastingaangifte één keer in als voljaarspartners en één keer als deeljaarspartners en check wanneer je samen het minste belasting betaalt.

Wanneer eindigt fiscaal partnerschap?

Als jullie samenwonen, eindigt fiscaal partnerschap simpelweg wanneer jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan ben je volgens de Belastingdienst geen fiscale partners meer als jullie uit elkaar gaan en aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

  • Je advocaat heeft een verzoek gedaan tot scheiding, scheiding van tafel en bed, of om het geregistreerd partnerschap te laten ontbinden bij de rechtbank.
  • Je staat niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente.

Jullie kunnen er overigens wel voor kiezen om gedurende het jaar dat jullie uit elkaar gaan, wel nog volledig als fiscale partners te worden beschouwd.

Haal het meest uit je geld met Knab

Krijg moeiteloos grip op je geldzaken en haal méér uit je financiën, met behulp van de slimme tools en tips van Knab. We zijn er niet alleen voor je als het gaat over het maximaliseren van het geld op je bankrekening, maar helpen je ook om voordeel te behalen op je hypotheek en verzekeringen.

Hoe dat bevalt? Nou, ruim 200.000 mensen gingen je voor en geven ons gemiddeld een 8,6!

Ontdek Knab Plus 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Meer weten? Neem dan gerust even contact met ons op.



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën