Vrijstelling van overdrachtsbelasting: hoe zit dat?

Sinds 2021 zijn starters op de woningmarkt vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Hoe dit precies werkt en wanneer je als huizenkoper in aanmerking komt voor deze vrijstelling, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
23 oktober 2020
Laatst geüpdatet
27 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 22 oktober 2020
- Laatst geüpdate: 27 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

Sinds 2021 zijn starters op de woningmarkt vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Hoe dit precies werkt en wanneer je als huizenkoper in aanmerking komt voor deze vrijstelling, lees je in dit artikel.

starter krijgt vrijstelling van overdrachtsbelasting

Vrijstelling overdrachtsbelasting: starters en doorstromers

Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en koop je een huis met een woningwaarde van € 440.000 of lager? Dan heb je geluk! Je komt dan in aanmerking voor de eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting. Je mag hier maximaal één keer gebruik van maken.

Tot het einde van 2020 betaalde je als starter en jonge doorstromer net zoals alle andere huizenkopers 2% overdrachtsbelasting. Sinds 2021 is dit percentage van 2% verlaagd naar 0% met als doel starters en jonge doorstromers een betere kans te geven om een huis te kopen.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting

Je komt als starter en jonge doorstromer in aanmerking voor de vrijstelling, als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo geldt de vrijstelling alleen voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar, moet je zelf in de gekochte woning gaan wonen en mag je nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling. Ook mag de woningwaarde niet hoger zijn dan € 440.000

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, dien je een verklaring af te geven waarin je als koper verklaart dat je aan de voorwaarden voldoet. Deze verklaring geef je af aan de notaris.

Is je partner of ben alleen jij ouder dan 35 jaar?

Wanneer je samen een huis koopt en een van de twee ouder is dan 35 jaar, betaalt degene die ouder is wel de 2% overdrachtsbelasting. Dit percentage betaal je over het deel van de woning waarvan je eigenaar bent. Zijn jullie beide voor de helft eigenaar? Dan betaal je dus samen 1% aan overdrachtsbelasting.


Maura Oude Avenhuis
Maura Oude Avenhuis is Content Marketeer bij Finzie. Met haar passie voor content en de financiële dienstverlening schrijft zij nuttige blogs die jou verder op weg kunnen helpen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek