Vrijstelling van overdrachtsbelasting in 2021: hoe zit dat?

Op Prinsjesdag 2020 kondigde de overheid aan dat starters en jonge doorstromers na 1 januari 2021 vrijstelling krijgen van overdrachtsbelasting. Hoe dit precies werkt en wanneer je als huizenkoper in aanmerking komt voor deze vrijstelling, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
23 oktober 2020
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 22 oktober 2020
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 3 minuten

Op Prinsjesdag 2020 kondigde de overheid aan dat starters en jonge doorstromers na 1 januari 2021 vrijstelling krijgen van overdrachtsbelasting. Hoe dit precies werkt en wanneer je als huizenkoper in aanmerking komt voor deze vrijstelling, lees je in dit artikel.

starter krijgt vrijstelling van overdrachtsbelasting

Vrijstelling overdrachtsbelasting: starters en doorstromers

Koop je in 2021 voor het eerst een woning? Dan kom je als starter op de woningmarkt in aanmerking voor vrijstelling van overdrachtsbelasting. Koop je niet je eerste, maar je volgende huis? En ben je tussen de 18 en 35 jaar oud? Dan heb je geluk! Ook dan kom je namelijk na 1 januari 2021 in aanmerking voor de eenmalige vrijstelling.

Tot het einde van 2020 betaal je als starter en jonge doorstromer net zoals alle andere huizenkopers 2% overdrachtsbelasting. Vanaf 2021 wordt dit percentage van 2% verlaagd naar 0% met als doel starters en jonge doorstromers een betere kans te geven om een huis te kopen.

Voorwaarden vrijstelling in 2021

Je komt als starter en jonge doorstromer in aanmerking voor de vrijstelling, als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo geldt de vrijstelling alleen voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar, moet je zelf in de gekochte woning gaan wonen en mag je nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.

Wanneer je aan deze drie voorwaarden voldoet, dien je een verklaring af te geven waarin je als koper verklaart dat je aan de voorwaarden voldoet. Deze verklaring geef je af aan de notaris.

Is je partner of ben alleen jij ouder dan 35 jaar?

Wanneer je samen een huis koopt en een van de twee ouder is dan 35 jaar, betaalt degene die ouder is wel de 2% overdrachtsbelasting. Dit percentage betaal je over het deel van de woning waarvan je eigenaar bent. Zijn jullie beide voor de helft eigenaar? Dan betaal je dus samen 1% aan overdrachtsbelasting.

Meer weten over jouw mogelijkheden?

Ben jij een starter of doorstromer onder de 35 jaar en wil je in 2021 een huis kopen? Grote kans dat je in aanmerking komt voor de vrijstelling. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met een financieel coach van Finzie en bespreek jouw persoonlijke situatie in een vrijblijvend hypotheekgesprek.Maura Oude Avenhuis
Maura Oude Avenhuis is Content Marketeer bij Finzie. Met haar passie voor content en de financiële dienstverlening schrijft zij nuttige blogs die jou verder op weg kunnen helpen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Maak een afspraak

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek