Trouwen in gemeenschap van goederen: en je koophuis?

Wanneer je gaat trouwen, kies je ervoor om je leven officieel te delen met de partner waarmee je het huwelijksbootje instapt. Maar, dit betekent niet automatisch dat je er ook voor wilde kiezen om al je bezittingen met deze persoon te delen. Momenteel gaan deze zaken hand in hand, maar dat gaat volgend jaar veranderen. Trouwen doe je dan niet automatisch meer in gemeenschap van goederen. Hoe werkt dat met een koophuis en hypotheekschuld?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
29 mei 2019
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 29 mei 2019
- Leestijd: 5 minuten

Wanneer je gaat trouwen, kies je ervoor om je leven officieel te delen met de partner waarmee je het huwelijksbootje instapt. Maar, dit betekent niet automatisch dat je er ook voor wilde kiezen om al je bezittingen met deze persoon te delen. Momenteel gaan deze zaken hand in hand, maar dat gaat volgend jaar veranderen. Trouwen doe je dan niet automatisch meer in gemeenschap van goederen. Hoe werkt dat met een koophuis en hypotheekschuld?

Trouwen in gemeenschap van goederen

Tot 2018 is het zo dat wanneer je gaat trouwen, je automatisch ook je bezittingen en schulden deelt. Maar dit is niet meer van deze tijd, vindt ook de politiek. Want hieronder vallen ook de centjes uit je eerste spaarvarken en je met moeite bij elkaar gespaarde euro’s van je eerste bijbaan. Huwelijkse voorwaarden afspreken? Dat kan, maar het vastleggen hiervan bij de notaris kost wel een hoop extra geld. 

Trouwen

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Vanaf 2018 wordt elke nieuwe echtelijke verbintenis gesloten op huwelijkse voorwaarden. Want niet iedere bruid(egom) to be is ermee bezig, maar het wel of niet verdelen van bezit is van groot belang bij een huwelijk. Wil jij juist wel trouwen in gemeenschap van goederen? Dan moet je dat vanaf 2018 apart aangeven en regelen bij de notaris. Andersom dus! Maar hoe zit het met een koophuis in gemeenschap van goederen?

Samen de hypotheekschuld

Als je trouwt in gemeenschap van goederen, dan deel je alle bezittingen, maar ook de schulden. Een gekocht huis is dus automatisch van jullie beiden, net als de hypotheekschuld. Daarbij wordt niet gekeken naar wie het huis destijds aanschafte. Immers, wat van jou is, is van je partner en andersom.

Trouwen en koopwoning zónder gemeenschap van goederen

Vanaf 2018 wordt dit dus de nieuwe standaard, dat scheelt weer een bezoekje aan de notaris! Je kiest er bij deze optie voor om wel je leven officieel te delen, maar niet automatisch (al) je bezittingen. Dus ook je huis en hypotheekschuld niet. Wil je dat juist wel? Dan ga je naar de notaris. Alle schulden en bezittingen die jullie gezamenlijk opgebouwd of aangeschaft hebben, vallen wel onder jullie gezamenlijk goed.

Het nieuwe trouwen

Deze wetswijziging moet voorkomen dat een van jullie, zonder dat je daarbij hebt stilgestaan toen jullie gingen trouwen, de helft van je vermogen moet afstaan in het geval van een scheiding. Daarnaast wordt voorkomen dat, in het geval dat een van de twee komt te overlijden, de achtergebleven partner niet automatisch moet opdraaien voor de hypotheekschuld. Maar dit betekent ook dat hij of zij niet automatisch kan blijven wonen in het huis. Let hier goed op!

Voor- en nadelen gemeenschap van goederen

Iedere situatie is anders, en daarom is het belangrijk om een afgewogen beslissing te maken of jullie wel of niet je bezit automatisch willen verdelen. Hieronder volgt een opsomming van de voor- en nadelen van het wel of niet kiezen voor gemeenschap van goederen als je een koophuis hebt.

Boedelmenging hypotheek

Door te trouwen in gemeenschap van goederen, zijn jullie allebei eigenaar van het huis en gezamenlijk verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Dit heet ‘boedelmenging’ en heeft als voordeel dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als jullie huis als gezamenlijk bezit wordt gerekend.

Samen een hypotheekschuld

Bedenk van tevoren goed of het wel verstandig is dat jullie allebei verantwoordelijk zijn voor de hypotheekschuld. Want als dit eenmaal zo geregistreerd staat, gaat je geldverstrekker ervan uit dat er maar liefst twee verantwoordelijken zijn voor de schuld. Alleen het van tevoren vastleggen van huwelijkse voorwaarden in een uitsluitingsclausule, waarbij het huis en de hypotheek uitgesloten zijn van het gedeelde goed, zorgt ervoor dat slechts een van jullie aansprakelijk is voor de hypotheek.

Koopwoning na overlijden

Mocht een van jullie komen te overlijden, dan kan de ander gewoon in het huis blijven wonen zonder dat de nabestaanden van de overleden partner daar iets aan kunnen doen. Dat is een fijne zekerheid. Maar, hierdoor is de overgebleven partner wel automatisch verantwoordelijk voor de gehele hypotheekschuld. En het is lastig om ineens in je eentje datzelfde bedrag op te moeten hoesten. Onthoud dit, wanneer jullie een keuze maken en laat het vastleggen in een testament.

Scheiden en een koophuis

Als jullie gaan scheiden en in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, hebben jullie allebei recht op de helft van het huis, tenzij anders aangegeven. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier een oplossing voor te vinden, zoals het huis verkopen of een van de twee uitkopen. Dit is voor veel (ex)-partners een knelpunt en daarom is het van groot belang dat er van tevoren goed is nagedacht over deze mogelijke situatie en dat er afspraken vastgelegd zijn.

Tips voor het wel of niet kiezen voor gemeenschap in goederen

Zowel het trouwen in gemeenschap van goederen als het apart houden van bezittingen heeft dus zo z’n voor- en nadelen. Hier enkele tips om uit te zoeken wat voor jullie de beste optie is.

- Maak het bespreekbaar. Het is erg belangrijk om hier open over te praten met je partner, zodat jullie samen een beslissing kunnen maken die voor jullie beiden het beste is en goed voelt. Bespreek ook wat er gebeurt in geval van een scheiding. Niet leuk, wel belangrijk.

- Duik in je eigen financiële verleden. Heb je ooit een schenking gehad die je juist wel of niet wil delen? Wil je alles delen behalve je huis? Je kunt ervoor kiezen om in gemeenschap van goederen te trouwen, maar enkele bezittingen erbuiten te laten middels een uitsluitingsclausule.

- Als je ervoor kiest om niet in gemeenschap van goederen te trouwen, maak dan een plan voor wanneer een van de twee komt te overlijden. Dit is van groot belang om ervoor te zorgen dat de nabestaande niet in de problemen komt.

Als je niet gaat trouwen

Wel van plan om samen te gaan wonen, maar nog niet klaar om te trouwen? Dan is een samenlevingscontract misschien een optie. In onze gratis checklist 'Samenlevingscontract' lees je onder andere: 

  • hoe je een samenlevingscontract opstelt;
  • waarom een verblijvingsbeding zo belangrijk is;
  • wat er nog meer goed is om te vermelden.Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Dit staat er in een samenlevingscontract  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek