Hoe verloopt de overdracht van je woning bij de notaris?

In de koopakte die je hebt getekend is ook de datum opgenomen waarop de woning echt van jou wordt. Deze officiële overdracht van de woning vindt plaats bij de notaris. Je tekent dan de leveringsakte en hypotheekakte. Hoe gaat dat in z’n werk?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geüpdatet
8 augustus 2019
Leestijd
1 minuut
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 8 augustus 2019
- Leestijd: 1 minuut

In de koopakte die je hebt getekend is ook de datum opgenomen waarop de woning echt van jou wordt. Deze officiële overdracht van de woning vindt plaats bij de notaris. Je tekent dan de leveringsakte en hypotheekakte. Hoe gaat dat in z’n werk?

Proces bij de Notaris

Wat is de leveringsakte? 

De leveringsakte, ook wel transportakte genoemd, wordt opgesteld door de notaris. Hiermee wordt het eigendom van de woning overgedragen van de verkoper naar jou, de koper. De akte wordt getekend door jou, de notaris en de verkoper.

Wat is de hypotheekakte? 

Naast de leveringsakte teken je de hypotheekakte. Hierin wordt vastgelegd dat jij de woning als onderpand geeft aan de geldverstrekker, in ruil voor de geldlening. Jij, de notaris en de geldverstrekker tekenen deze akte. De geldverstrekker is hierbij vaak vertegenwoordigd door een medewerker van het notariskantoor.

Officieel van jou

De notaris zorgt dat het afschrift van de leveringsakte en de hypotheekakte worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Zodra dat is gebeurd, is het huis officieel van jou!

De sleuteloverdracht

De datum van passeren is vaak ook de dag waarop de sleuteloverdracht plaatsvindt. Ook dit gebeurt bij de notaris, zodat de overdracht rechtsgeldig is. Bij de overdracht zijn jij, de verkoper en de notaris aanwezig. Neem voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt nog even een kijkje in de woning om te zien of alles volgens afspraak is achtergelaten.

Kosten notaris

Uiteraard betaal je de notaris voor zijn werkzaamheden. Omdat er geen vaste tarieven zijn, is het verstandig om tarieven te vergelijken voordat je een notaris kiest. Reken op een bedrag tussen de € 500 en € 1.500.

Wil jij goed beslagen ten ijs komen? In dit gratis e-book 'Voorlopig koopcontract'lees je precies wat je tijdens de overdracht kunt verwachten. Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek