6 dingen die je altijd al wilde weten over hypotheekrenteaftrek

Nu je op zoek bent naar een koophuis, ben je ook aan het verdiepen in de wereld van hypotheken. Als snel komt de term hypotheekrenteaftrek voorbij. Daar heb je al vaker van gehoord. Maar wat is het precies? En hoe gaat het in zijn werking? In dit blog lees je de antwoorden op zes veel gestelde vragen over hypotheekrenteaftrek.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
21 december 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 21 december 2022
- Leestijd: 4 minuten

Nu je op zoek bent naar een koophuis, ben je ook aan het verdiepen in de wereld van hypotheken. Als snel komt de term hypotheekrenteaftrek voorbij. Daar heb je al vaker van gehoord. Maar wat is het precies? En hoe gaat het in zijn werking? In dit blog lees je de antwoorden op zes veel gestelde vragen over hypotheekrenteaftrek.

zzp bruto en netto inkomen-1

1. Wat is hypotheekrente?

Voor het uitlenen van geld vraagt jouw hypotheekverstrekker een vergoeding: hypotheekrente. De som geld die je leent voor een huis is meestal best groot en je doet er lang over deze lening terug te betalen. Hierdoor kan de hypotheekrente oplopen tot een behoorlijk bedrag.

2. Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek is simpel gezegd een fiscale regel die de overheid heeft bedacht om het kopen van huizen en het afsluiten van hypotheken te stimuleren. De hypotheekrenteaftrek moet het bezitten van een woning aantrekkelijker maken, zodat er meer wordt gekocht. Dat is tenslotte goed voor de economie.

3. Hoe werkt het?

Jaarlijks geef je bij de belastingaangifte in box 1 je inkomen uit werk en woning aan. Behalve je inkomen mag je hierin ook aftrekposten invullen, bijvoorbeeld je reiskosten voor woon-werkverkeer. Heb je een eigen woning? Dan mag je de hypotheekrente invullen als aftrekpost in box 1. Daarnaast vul je ook het eigenwoningforfait in. Kort gezegd is dit een drempel voor de hypotheekrenteaftrek.

Na het optellen van het eigenwoningforfait en het aftrekken van de hypotheekrente, valt je belastbaar inkomen lager uit dan je werkelijke inkomen. Omdat er voor de belasting wordt gerekend met een lager inkomen, betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting dan wanneer je geen eigen huis zou hebben.

Met deze tool bereken je heel eenvoudig hoeveel hyotheekrenteaftrek je in jouw geval krijgt. 

Let op: Sinds 2020 wordt hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd, maar daar staat wel een korting op het eigenwoningforfait tegenover. 

4. Wanneer heb je er recht op?

Om de hypotheekrente te mogen aftrekken van je inkomen, moeten je huis en hypotheek aan bepaalde voorwaarden voldoen. De afgelopen jaren zijn de eisen flink aangescherpt, lees in dit blog welke nieuwe regels voor hypotheekrenteaftrek er zijn doorgevoerd. Voldoet je hypotheek niet aan de wettelijke eisen of kom jij je verplichtingen niet na? Dan vervalt je recht.

Kort samengevat moet je aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je hypotheekschuld is bedoeld voor aankoop, verbetering of onderhoud van een huis dat jouw hoofdverblijf is.
  • Sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan ben je verplicht dit binnen dertig jaar helemaal terug te betalen. Je kunt kiezen uit twee aflossingsvormen: annuïtair of lineair. Lees er alles over in het gratis e-book 'Annuïtair of lineair aflossen'
  • Heb jij al een koophuis en je hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2013? Dan heb je ook recht op aftrek als je niet (volledig) aflost op je hypotheek.
  • Dan is er nog de bijleenregeling. Koop je je volgende huis binnen drie jaar nadat je je vorige huis hebt verkocht met overwaarde? Dan ben je verplicht die vrijgekomen overwaarde te investeren in je nieuwe woning. Doe je dat niet en sluit je een volledige nieuwe hypotheek af voor je nieuwe huis? Dan heb je geen recht op aftrek over het deel van je hypotheek wat gelijk is aan het bedrag van die vrijgekomen overwaarde.
  • Je mag sinds 2001 is de hypotheekrente nog maar maximaal 30 jaar aftrekken van je inkomstenbelasting.

Let op: Je kunt pas profiteren van hypotheekrenteaftrek als het bedrag dat je terugkrijgt hoger is dan het eigenwoningforfait

5. Wanneer heb je er geen recht op?

  • Als je na 2013 een nieuwe hypotheek(deel) hebt afgesloten waarop je niet (volledig) aflost, mag je de hypotheekrente niet aftrekken van je inkomen.
  • Heb je twee huizen? Dan mag je alleen de hypotheekrente aftrekken van het huis waar je woont. Is de reden dat je twee huizen hebt dat je gaat verhuizen en je oude huis nog niet verkocht is, of ga je vanwege een relatiebreuk ergens anders wonen? Dan kun je gebruik maken van de verhuisregeling of de scheidingsregeling, waarmee je tijdelijk het recht houdt op aftrek op je oude huis.

6. Wanneer wordt de teruggave uitbetaald?

Je kunt de aftrek een keer per jaar terugvragen, als je belastingaangifte over dat jaar doet. In dat geval krijg je de teveel betaalde hypotheekrente dus achteraf terug van de Belastingdienst. Je kunt er ook voor kiezen elke maand een voorlopige teruggave te krijgen. Houd er wel rekening mee dat naarmate je meer aflost, je steeds minder kunt aftrekken. 

Wil je meer weten over belastingaangifte als woningeigenaar? Download dan onze gratis checklist 'Belastingaangifte'. Zo weet je hoe je alles correct opgeeft en welke kosten je mag aftrekken van je inkomen. Handig! 



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:

Alles weten over hypotheekrente?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek