Hypotheek afsluiten: hoelang duurt dat?

Na flink gespeurd te hebben, heb jij het perfecte huis gevonden. Je hebt zelf al een berekening gemaakt of jij jouw droomhuis kan betalen. Maar hoelang duurt het vervolgens nog om de financiering rond te krijgen? Dat is een groot vraagteken voor je. Wat moet je allemaal regelen en hoelang duurt een hypotheek afsluiten eigenlijk? Zijn er dingen die je nu alvast in orde kan maken om jezelf straks stress te besparen? Geen paniek, we zetten het in dit blog voor je op een rijtje.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
29 april 2021
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 29 april 2021
- Leestijd: 5 minuten

Na flink gespeurd te hebben, heb jij het perfecte huis gevonden. Je hebt zelf al een berekening gemaakt of jij jouw droomhuis kan betalen.  Maar hoelang duurt het vervolgens nog om de financiering rond te krijgen? Dat is een groot vraagteken voor je. Wat moet je allemaal regelen en hoelang duurt een hypotheek afsluiten eigenlijk? Zijn er dingen die je nu alvast in orde kan maken om jezelf straks stress te besparen? Geen paniek, we zetten het in dit blog voor je op een rijtje.

hypotheek afsluiten hoelang duurt dat

Hypotheek afsluiten: hoelang duurt dat?

Reken erop dat een hypotheekaanvraag ongeveer 4 tot 8 weken duurt. We hebben het dan over de periode tussen het adviesgesprek met de hypotheekadviseur en een finaal akkoord op je hypotheek. Maar het kan ook binnen een week al helemaal geregeld zijn. Het hele traject om je hypotheek te regelen, bestaat uit verschillende fases. In sommige fases heb jij zelf invloed op de snelheid van het verloop, maar je bent voor het afsluiten van je hypotheek ook afhankelijk van externe factoren waar jij weinig aan kunt doen. 

Oriënteren op hypotheekadvies: zo lang als je zelf wilt

Voordat je een huis hebt gevonden en je koopcontract hebt getekend, kun jij je alvast oriënteren op hypotheekadvies. Mocht jouw droomhuis zich ineens aandienen, dan kun je snel schakelen. Welke manier van een hypotheek afsluiten past bij jou? Ga je voor advies naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waar je kunt kiezen uit meerdere hypotheekverstrekkers? Of sluit jij je hypotheek liever direct af bij de aanbieder, bijvoorbeeld je eigen bank? Wil je veel zelf doen, of juist veel hulp van een ervaren hypotheekadviseur?

Hypotheekadvies: 1 week

Zodra je het koopcontract van je nieuwe woning getekend hebt, kun je de financiering in orde maken. Het onderpand van je lening -je huis- is in the pocket! En in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract is ook opgenomen op welke datum de overdracht is, voor die tijd moet de hypotheek dus helemaal in kannen en kruiken zijn. 

Jouw situatie in kaart 
Welke vorm van hypotheekadvies je ook kiest, je begint altijd bij het begin: jouw situatie. Dit betreft jouw inkomsten en financiële verplichtingen, gegevens over je huis en er wordt gevraagd naar je toekomstplannen. 

Adviesgesprek
Kort nadat je al je gegevens hebt ingevuld of doorgegeven, kijkt een hypotheekadviseur naar wat jij hebt ingevuld en nemen jullie dit samen door tijdens een adviesgesprek. Samen bespreken jullie welke hypotheek van welke geldverstrekker het beste aansluit op jouw wensen, eisen en mogelijkheden.

Na afloop van het adviesgesprek ontvang je een adviesrapport met daarin de geadviseerde geldverstrekker en hypotheek. Met dit gratis voorbeeld adviesrapport krijg je alvast een beeld van wat je met de hypotheekadviseur bespreekt. 

Kies je hypotheek
Met hulp van je hypotheekadviseur maak je een keuze voor een hypotheek die het beste past bij jouw situatie. Ben je eruit? Dan vraagt de adviseur voor jou het renteaanbod aan bij de geldverstrekker van jouw keuze. Binnen 1 tot 5 werkdagen is jouw renteaanbod meestal binnen. Hierop vind je ook het jaarlijkse kostenpercentage

Kies je verzekering
Vaak ben je verplicht voor je hypotheek een aantal verzekeringen af te sluiten, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Hier helpt je hypotheekadviseur je ook bij zodat deze rond is voordat jouw hypotheek wordt aangevraagd.

Renteaanbod terugsturen: maximaal 2 weken

Renteaanbod ontvangen? Neem deze goed door voordat je je handtekening hieronder zet. Natuurlijk controleert je hypotheekadviseur ook of alles wat jullie besproken hebben in het aanbod terugkomt. Binnen 2 weken moet het renteaanbod ondertekend bij de hypotheekverstrekker binnen zijn.

Documenten aanleveren: 1 dag tot 4 weken

Renteaanbod ondertekend? Check. Kun je dan nu achteroverleunen en afwachten tot de bank finaal akkoord geeft? Nope. Je gaat voor lange tijd een grote verplichting aan. Vandaar dat de hypotheekverstrekker jouw financiële situatie goed onder de loep neemt voordat zij een GO geeft. In deze fase wordt je daarom gevraagd om een aantal documenten aan te leveren als bewijs dat jij deze hypotheeklast kunt dragen. Je verstuurt deze naar je hypotheekadviseur. Hoeveel tijd jou dit kost, hangt voor een groot deel van jouzelf af. Het varieert daarom van 1 dag tot 4 weken.

Definitieve offerte: 1 werkdag tot 2 weken

Alle documenten aangeleverd bij je hypotheekadviseur? Hij zorgt dat ze bij de geldverstrekker worden aangeleverd. Dan heeft de bank 1 werkdag tot 2 weken nodig om alle stukken te beoordelen voordat zij een definitieve hypotheekofferte geeft. Heb je deze ontvangen? Dan is het aan jou en je adviseur om alles weer te controleren en vervolgens binnen 2 weken ondertekend terug te sturen. Je ontvangt hierop 'finaal akkoord', de hypotheek is dan officieel toegezegd.

Naar de notaris

Vervolgens moet alles nog langs de notaris, die uiteindelijk de hypotheekakte opmaakt. Dit kost hem ook +- 8 werkdagen. Tijdens de overdracht van jouw woning bij de notaris onderteken jij deze hypotheekakte, net als de akte van levering van je huis.

Vertraging

Helaas gebeurt het weleens dat het langer duurt om jouw hypotheek te regelen dan gepland. De hypotheekverstrekker checkt alle aangeleverde documenten en kan over elk daarvan met aanvullende vragen komen. Bijvoorbeeld, over het erfpachtcontract of als uit het taxatierapport blijkt dat er sprake is van achterstallig onderhoud in jouw woning. Soms komen er onverwachte apen uit de mouw, zoals bijvoorbeeld een BKR-registratie vanwege je creditcard of de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening.

Het gebeurt ook weleens dat in het adviesgesprek een studieschuld niet wordt gemeld. Komt deze later in het proces alsnog aan het licht? Dan kan dat voor problemen en vertraging zorgen. Het invullen van de werkgeversverklaring gaat meestal niet in één keer goed. Bekijk deze top 3 aandachtspunten maar eens. Dat kan je dus wat tijd kosten. In een heel enkel geval kan een hypotheekaanvraag vertraging oplopen door extreme drukte bij de hypotheekverstrekker. Natuurlijk zal jouw hypotheekadviseur er alles aan doen om te zorgen dat alles zo vlot en soepel mogelijk verloopt. 

Voldoende tijd tot de overdracht

Ga jij binnenkort een huis kopen? Houd er rekening mee dat je vanaf het tekenen van het koopcontract zeker 6 weken de tijd krijgt tot de overdrachtsdatum. Je hypotheek afsluiten kost nou eenmaal tijd en op stress zit je natuurlijk niet te wachten. Gooi je onderhandel-skills dus gerust in de strijd als de verkoper binnen 4 weken van zijn woning af wil.

Goede voorbereiding houdt het tempo erin

Het is slim om als je op zoek gaat naar een koopwoning, van tevoren al je eigen zaakjes netjes op orde te hebben. Verzamel alvast de documenten die nodig zijn voor je hypotheek. Denk aan je salarisstrook, pensioenoverzicht, werkgeversverklaring, kopie van je paspoort en, indien mogelijk, de koopakte en het taxatierapport. Ben je flexwerker of zzp’er? Dan vraagt de hypotheekverstrekker aanvullende documenten op, die je ook alvast kunt verzamelen.

Starterslening

Wil jij gebruik maken van een Starterslening voor de koop van je eerste woning? Deze moet je zelf aanvragen en moet definitief geregeld zijn voordat de bank jou een finaal akkoord kan geven op jouw hypotheekaanvraag. Start de aanvraag van de Starterslening dus ook zodra je het koopcontract getekend hebt, je hypotheekadviseur doet dat niet.

Samen een huis kopen

Koop jij een woning samen met je partner? Dan kunnen jullie nu alvast bespreken of de koop van een gezamenlijk huis ook het moment is om jullie wettelijke samenlevingsvorm te updaten en of jullie een gezamenlijke rekening openen. Hoe meer je van tevoren alvast uitpluist en regelt, hoe sneller je hypotheekaanvraag in orde is!

Documenten verzamelen

Wil je vast alle documenten verzamelen die je nodig hebt voor de aanvraag van je eerste hypotheek? Download dan deze gratis checklist 'Documenten Hypotheekadvies voor je eerste woning'. Toe aan je volgende woning? Daar hebben we de checklist 'Documenten Hypotheekadvies voor je volgende woning' voor gemaakt. 



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:

Deze documenten heb je nodig voor advies over je eerste woning  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek