Eigen huis? Denk aan heffingen en belastingen

Het is best fijn om een eigen huis te hebben, maar er zit natuurlijk ook een prijskaartje aan. Zo zit er op de meeste huizen in Nederland wel een hypotheek. Helaas houdt het bij een hypotheek niet op. Jaarlijks worden we geconfronteerd met veel extra belastingen en heffingen. In dit artikel lees je welke dat zijn.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geüpdatet
16 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 16 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Het is best fijn om een eigen huis te hebben, maar er zit natuurlijk ook een prijskaartje aan. Zo zit er op de meeste huizen in Nederland wel een hypotheek. Helaas houdt het bij een hypotheek niet op. Jaarlijks worden we geconfronteerd met veel extra belastingen en heffingen. In dit artikel lees je welke dat zijn.

Eigen huis

Eigen huis en de gemeentelijke heffingen en belastingen

Vanuit de gemeente krijg je te maken met allerlei heffingen. Gemeenten hebben veel vrijheid in het bepalen van de hoogte van deze heffingen. De verschillen kunnen dus groot zijn. 

De gemeentelijke woonheffingen zijn in het kort:

  • Onroerende zaak belasting. Over onroerende goederen, zoals woningen en bedrijfspanden, moet in Nederland belasting worden betaald. De OZB is een percentage van de WOZ-waarde. Betalen we dan ook minder door de lagere huizenprijzen? Nee, helaas: Gemeenten mogen jaarlijks het percentage vaststellen tot een bepaald maximum. Dalen de huizenprijzen, dan wordt de OZB verhoogd en vice versa. Zo blijft het inkomen van de gemeente stabiel;
  • Rioolheffing;
  • Huisvuilheffing, ook wel reinigings- of afvalstoffenheffing genoemd;
  • Tenslotte kennen we nog de waterschapsbelasting. Eigenlijk is dit geen gemeentelijke belasting. Deze belasting wordt bepaald door het Waterschap en is ook weer gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning. 

Twee typen heffingen

Er zijn twee verschillende typen heffingen: de algemene belastingen, zoals onroerende zaak belasting, en de gemeentelijke heffingen, zoals de rioolheffing. De algemene belastingen worden toegevoegd aan de algemene middelen van de gemeente. De gemeente mag deze middelen besteden zoals zij zelf wenst.

Voor de heffingen geldt dit niet. De opbrengst van deze heffingen mag nooit meer zijn dan de daadwerkelijke kosten die de gemeente nodig heeft voor het uitvoeren van de bijbehorende taken. Ook de burgers hebben dus belang bij het efficiënt werken door gemeenten. Als gemeenten vaker zouden samenwerken, zouden de kosten omlaag kunnen. Helaas gebeurt dit niet altijd of gaat er een lange tijd overheen. Het komt nog te vaak voor dat wij al lange tijd ons afval keurig gescheiden weggooien en dat het bij de verzameling toch nog op een grote afvalhoop wordt gegooid!

Eigenwoningforfait

Ook de Belastingdienst wil profiteren van jouw eigenwoningbezit. Dit doen ze via de inkomstenbelasting. Het eigenwoningforfait zorgt er als het ware voor dat het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek kleiner wordt doordat je een bedrag moet optellen bij je inkomen uit werk en woning (box 1). Het eigenwoningforfait is een percentage van de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. De eigen woningforfait loopt op tot 0,6% voor woningen met een WOZ waarde tussen de € 75.000 tot € 1.040.000, maximaal € 6.240 als je een huis hebt in deze categorie (en dat zal gelden voor het overgrote deel van de eigen woning bezitters).

Houd rekening met stijgende lasten bij eigen huis

Een ding is zeker; als je van plan bent een huis te kopen, houdt het niet op bij het berekenen van je hypotheeklasten en (verzekerings)premies. Ook is het fijn om van te voren te weten met welke heffingen je te maken krijgt. Zo kan je een gedegen inschatting maken van je maandlasten. Die bereken je overigens gemakkelijk met onze maandlasten tool, kost je slechts twee minuten en is helemaal gratis.Barbara Kwant
Dit artikel is geschreven door Barbara en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij jouw geldzaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoeveel gaat het nieuwe huis maandelijks kosten?  Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek