Klushuis kopen: ben jij zo handig?

Bij een klushuis moet ik altijd denken aan televisieprogramma's waarbij stelletjes de strijd aangaan om een woning zo goed mogelijk te renoveren. Beschouw jij jezelf als een klusser en lijkt het je leuk om een compleet huis op te knappen? In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Arnhem worden vaak klushuizen aangeboden. Je koopt de woning voor een zacht prijsje, maar je moet het huis wel daadwerkelijk opknappen. Waar moet je rekening mee houden bij een klushuis kopen?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Bij een klushuis moet ik altijd denken aan televisieprogramma's waarbij stelletjes de strijd aangaan om een woning zo goed mogelijk te renoveren. Beschouw jij jezelf als een klusser en lijkt het je leuk om een compleet huis op te knappen? In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Arnhem worden vaak klushuizen aangeboden. Je koopt de woning voor een zacht prijsje, maar je moet het huis wel daadwerkelijk opknappen. Waar moet je rekening mee houden bij een klushuis kopen?

Verbouwen

Wat is een kluswoning precies?

In veel gevallen zijn dit voormalige coöperatiewoningen. Vaak maken deze huizen onderdeel uit van een omvangrijker project van gemeente en woningbouwverenigingen om een buurt een nieuwe impuls te geven. Mensen die zich aangetrokken voelen door kluswoningen komen meestal van buiten de buurt, wat bewonerssamenstelling ten goede komt. Kopers zijn bereid en zelfs verplicht om hun nieuwe stek op te knappen.

Hoe werkt het?

Veel opknappers worden casco opgeleverd. Dat houdt in dat de woningbouwcoöperatie zorgt voor de fundering, het dak, de gevels en het trappenhuis. De nieuwe bewoners zijn verantwoordelijk voor de inrichting. Over het algemeen geldt: hoe slechter de onderhoudsstaat van de woning, hoe lager de verkoopprijs.

Aan de plaatsing van een nieuwe keuken en nieuw sanitair valt vrijwel niet te ontkomen. Soms moeten ook waterleidingen en elektriciteit opnieuw worden aangelegd. Omdat het bij kluswoningen meestal om een heel blok gaat, kun je gezamenlijk met je buren bepaalde werkzaamheden goedkoper uitvoeren. Soms is ook renovatie van de buitenkant vereist. Dan is het zeker van belang om samen te werken met de buren.

Voor wie is een klushuis kopen geschikt?

Je hoeft maar één keer naar een programma als 'Het Blok' te kijken, om te begrijpen dat een opknapper kopen alleen een goed idee is als je zelf heel handig bent en vooral ook bereid bent om maanden achtereen in de puinhopen te zitten. Waarschijnlijk gaat al je vrije tijd op aan verbouwingswerkzaamheden. Ga je voor het eerst samenwonen in een kluswoning? Dan kun je spreken van een uitstekende relatietest. Lukt het jullie om samen een huis op te knappen of in ieder geval met een klusgrage partner enkele maanden of misschien zelfs jaren in een bouwkeet te wonen? Dan kunnen jullie daarna ongetwijfeld alles aan.

Vakmensen inhuren

Hoe handiger je bent, hoe meer je kunt besparen op de verbouwingskosten. Maar overschat je eigen vakmanschap niet. Een keuken plaatsen is bijvoorbeeld een heel precies werkje. Het verwijderen en opnieuw leggen van een verkeerd gelegde vloer, is duurder dan in eerste instantie een vakman inhuren. Schroom niet om werkzaamheden uit te besteden. Sommige klussen, denk aan het plaatsen van gasleidingen, kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn als je hierin onervaren bent.

Een klushuis kopen? Dan verzorg je niet alleen de renovatie, maar ook het ontwerp. Je kunt je woning dus volledig naar eigen smaak inrichten. Het is echter wel een goed idee om je ontwerp met een architect te bespreken, zodat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Wat moet er allemaal gebeuren bij klushuis kopen?

Een klushuis lijkt goedkoop, maar bij de prijs is rekening gehouden met de extra renovatiekosten die er nog bij komen. Eerder noemde we de keuken en de badkamer. Het is belangrijk om te weten of het dak en de fundering nog in goede staat zijn. Meestal ontvang je een rapport waarin staat wat er nog moet gebeuren met de woning. Stel zelf een duidelijke en realistische planning op van wat er gedaan moet worden.

Een kluswoning als investering

We kennen allemaal succesverhalen van opgeknapte woningen die met een enorme winst verkocht worden. Maar om alleen voor deze reden een klushuis aan te schaffen is waarschijnlijk geen goed idee. Je kunt er niet op rekenen dat je je huis, inclusief de verbouwingskosten, met winst kan verkopen. Het is ook maar de vraag of de buurt waarin jij je klushuis koopt over een paar jaar echt (nog) zo booming is.

Veel projecten om buurten te verbeteren zijn immers stopgezet of in ieder geval teruggeschroefd. Als je je nu niet thuis voelt in een bepaalde wijk, verwacht dan niet dat dit binnen een paar jaar compleet anders is. Koop je een klushuis? Doe dit dan alleen omdat je er zelf graag wilt wonen, om er je eigen paleisje van te maken. En natuurlijk omdat jij en je eventuele partner van klussen houden.

Klushuis kopen: de hypotheek

Het grote voordeel van een klushuis is de lage prijs. Het kan dus wellicht eenvoudiger zijn om een hypotheek te krijgen. Handig om te weten: ook de verbouwingskosten kun je meenemen in je hypotheek.

Ben je van plan om een klushuis te kopen? Bereken dan alvast je maximale hypotheek. Zo weet je gelijk wat jij maximaal kan lenen. 



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:
Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek