Verschil tussen v.o.n. en k.k.: hoeveel geld scheelt je dit?

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 27 september 2018
  • 2 minuten

De afgelopen jaren heb je lekker genoten van je huurwoning in de stad. Je vindt het heerlijk om op zo’n locatie te wonen en niet zelf al het onderhoud te hoeven doen. Maar na lang dromen staat je besluit nu echt vast: je gaat er werk van maken eindelijk een eigen huis te kopen! Nadat je je budget hebt bepaald, kun je gericht op zoek naar een woning in jouw prijsklasse. Dat een vraagprijs soms vrij op naam (v.o.n.) is en soms kosten koper (k.k.) weet je inmiddels. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen v.o.n. en k.k. voor jouw portemonnee? Het antwoord op deze vraag vind je in dit blog.

Verschil v.o.n. en k.k.-492522-edited.jpg

Verschil tussen v.o.n. en k.k.

Een koopwoning kost altijd meer geld dan alleen de koopsom. Veel huizenkopers schakelen de hulp in van experts, zoals een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur, die natuurlijk een rekening sturen. Er zijn ook bijkomende kosten die je verplicht bent te maken als je een bestaande woning k.k. koopt, zoals overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris die de overdracht regelt.

Als je een woning vrij op naam koopt, hoef je een aantal kosten niet zelf te betalen die bij kosten koper wel voor jouw rekening zijn. Het verschil tussen v.o.n. en k.k. zit in deze kosten:

  1. Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom)
  2. Notariskosten leveringsakte
  3. Notariskosten voor jouw inschrijving bij het Kadaster


Koop je een woning kosten koper? Dan zijn de bovengenoemde kosten voor jouw rekening. Koop je een woning vrij op naam? Dan betaal jij deze kosten niet; er komen dus minder bijkomende kosten bovenop de koopsom. 

Hoeveel scheelt v.o.n. of k.k. in je portemonnee?

Als huizenkoper is het natuurlijk belangrijk om zicht te hebben op de kosten die je kwijt gaat zijn aan het kopen van een huis. Reken er bij een v.o.n. woning op dat er bovenop de koopsom 3% bij komt. In het geval van kosten koper komen er bovenop de koopsom nog 6% bijkomende kosten.

Rekenvoorbeeld:

Stel: je hebt een leuke woning gezien met een vraagprijs van € 200.000 v.o.n. Daar komen nog 3% aan bijkomende kosten bij, dus je betaalt dan in totaal € 206.000. 

Bij een woning waarvoor € 200.000 k.k. wordt gevraagd, komt er 6% bovenop aan bijkomende kosten. Je betaalt dan € 212.000.

grafiek.rekenvoorbeeld.12_V2.jpg

In 2015 mag je maximale hypotheek 103% van de woningwaarde bedragen. De 3% extra kosten die je kunt verwachten bij een woning die je v.o.n. koopt kun je dus mooi meefinancieren in je hypotheek! Koop je een woning k.k.? Dan mag je maximale hypotheek ook maar 103% van de woningwaarde zijn. Komen je bijkomende kosten op 6% extra uit? Dan kun je dus niet al deze bijkomende kosten betalen van je hypotheek en moet je een deel met eigen geld betalen. 

Is een woning v.o.n. kopen voordeliger dan k.k.?

Goed, je weet nu dat je voor een woning vrij op naam op minder bijkomende kosten hoeft te rekenen dan een woning kosten koper. Toch is een woning vrij op naam kopen niet per definitie een betere deal dan een woning kosten koper.

Linksom of rechtsom moet de eigendomsoverdracht bij de notaris natuurlijk toch ergens van worden betaald, dus die kosten zijn verwerkt in de vraagprijs vrij op naam. Net als de belasting, die met 21% btw veel hoger is dan de lage 2% overdrachtsbelasting. Daarnaast valt bij een nieuwbouwwoning meestal niet te onderhandelen over de vraagprijs, iets wat je bij een woning die kosten koper te koop staat wel kunt proberen. Laat je dus niet teveel afleiden door een vraagprijs vrij op naam als je op zoek bent naar jouw droomwoning!

Meer weten over alle kosten waar je mee te maken krijgt als je een huis koopt en hypotheek afsluit? Dit gratis e-book Hypotheek afsluiten geeft je een goed overzicht.

 Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek