Opstalverzekering afsluiten: zo doe je dat verstandig

  • 2 minuten
  • 2 oktober 2018

Eenmaal de woning van je dromen gevonden en het koopcontract getekend, dan wil je niets anders dan zo snel mogelijk akkoord van je bank op je hypotheekaanvraag. Je komt er echter achter dat er nogal wat geregeld moet worden voor die hypotheek. Zo vraagt de adviseur je of je ook een opstalverzekering hebt afgesloten. Ah, daar had je je nog niet in verdiept. Waarom heb je deze verzekering nodig en waar moet je op letten als je hem afsluit?

Opstalverzekering-931112-edited.jpg

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering verzeker je jouw woning tegen schade door brand, door storm en schade ontstaan door diefstal of inbraak. Het gaat dan niet om de spullen in de woning (waarvoor je een inboedelverzekering afsluit) maar om de woning zelf en alles wat daar aard- en nagelvast aan zit. Denk aan het dak, de badkamer, de keuken, de houten vloer, de leidingen en de centrale verwarming. Kortom: alles wat je niet uit de woning kunt verwijderen zonder te moeten slopen. De fundering is overigens niet altijd standaard meeverzekerd.

Is een opstalverzekering afsluiten verplicht?

Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar als je een koopwoning hebt met een hypotheek, verplicht de bank je om deze verzekering af te sluiten. Het huis is immers onderpand voor hypotheek die de bank jou verstrekt. In het nare geval dat de woning afbrandt, is het onderpand weg. De opstalverzekering moet ingaan op de dag van de oplevering van je woning.

Opstalverzekering afsluiten voor een appartement

Als je een appartement koopt, word je lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) en stort je maandelijks geld op een rekening voor onderhoud van het hele gebouw. Vanuit de VvE wordt de opstalverzekering geregeld. Je kunt, via je eigen polis, ook een extra dekking afsluiten voor zaken uit je eigen woning. Bijvoorbeeld als je een dure badkamer of keuken hebt.

De waarde van de opstal

Om een passende opstalverzekering af te kunnen sluiten, moet de waarde van de opstal worden vastgesteld. Het gaat dan om de herbouwwaarde van de woning: het totaalbedrag dat nodig is om de woning, in dezelfde staat, opnieuw te bouwen. Deze waarde wordt door de verzekeraar bepaald, door middel van de herbouwwaardemeter. In deze taxatie wordt de fundering niet meegenomen. De herbouwwaarde is dus altijd lager dan de waarde van het pand. Tegenwoordig hanteren steeds meer verzekeraars een standaardbedrag waarvoor je verzekerd bent. Soms kun je gebruik maken van een garantie tegen onderverzekering als je het verzekerde bedrag elk jaar laat aanpassen aan de inflatie.

Dit kost een opstalverzekering

Zoals bij elke verzekering, is ook de premie voor de opstalverzekering afhankelijk van een aantal factoren. De inhoud van de woning (m3), de bouwwijze van de woning en de regio wegen het zwaarst voor de hoogte van de premie.

Opstalverzekering afsluiten: kijk en vergelijk

Als je een opstalverzekering wilt afsluiten, heb je ontzettend veel keuzemogelijkheden. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kunnen premies sterk verschillen per regio en verzekeraar. Vergelijk daarom de verschillende opties die er zijn. Dit kun je onderde doen via de digitale, onafhankelijke tool van Knab! Online vergelijken en direct afsluiten. Wel zo handig!


Kione Smits
Dit artikel is geschreven door Kione en wordt je aangeboden door Knab. Het platform waar je online al je financiële zaken kunt regelen; van hypotheek tot aan beleggingen.


Regel bij Knab online je woonverzekeringen  Vergelijk je voordeel

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek