Huis kopen: wat zijn de bijkomende kosten?

Een huis kopen is duur: waarschijnlijk de grootste uitgave in je leven. Houd er bij de aankoop van een woning rekening mee dat de kosten van een huis niet eindigen bij de hypotheek. En als je eenmaal in het huis woont, zijn er lasten als woningeigenaar. Het is belangrijk om aan deze bijkomende kosten te denken wanneer je een hypotheek afsluit. Met welke extra kosten moet je rekening houden?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Een huis kopen is duur: waarschijnlijk de grootste uitgave in je leven. Houd er bij de aankoop van een woning rekening mee dat de kosten van een huis niet eindigen bij de hypotheek. En als je eenmaal in het huis woont, zijn er lasten als woningeigenaar. Het is belangrijk om aan deze bijkomende kosten te denken wanneer je een hypotheek afsluit. Met welke extra kosten moet je rekening houden?

Huis kopen

Huis kopen: aankoopkosten nieuwbouwhuis

Het hangt ervan af of je een bestaande woning of een nieuwbouwhuis koopt, maar je moet al snel rekening houden met bijkomende aankoopkosten van 4 tot 6% van de aankoopsom. Over het algemeen zijn de bijkomende kosten van een nieuwbouwhuis wat lager. Een nieuwbouwhuis koop je vrij op naam waardoor je geen overdrachtsbelasting betaalt. De notariskosten voor de eigendomsakte zijn meestal al bij de prijs inbegrepen.

Soms moet je wel opdraaien voor bouwrente. Dit is de rente die de aannemer in rekening brengt als het huis nog niet opgeleverd is. Als je een opleveringskeuring laat doen, brengt dit ook extra kosten met zich mee. Verder zijn er de kosten van de bankgarantie.

Aankoopkosten bestaande bouw

Bij bestaande bouw krijg je te maken met de kosten koper. Als je geen starter op de woningmarkt bent, betaal je bijvoorbeeld 2% van de aankoopsom als overdrachtsbelasting. Verder betaal je notariskosten voor de eigendomsakte. Wanneer je een makelaar hebt ingehuurd, betaal je hem of haar makelaarscourtage.

Andere aankoopkosten bij bestaande bouw zijn de taxatiekosten, de eventuele bouwkundige keuring, de bankgarantie en de eventuele overname van roerende goederen als vloerbedekking en gordijnen.

Financieringskosten

Voor het afsluiten van een hypotheek moet je bijkomende kosten betalen. Ten eerste is er natuurlijk de rekening van de hypotheekadviseur. Sommige van deze kosten zijn overigens fiscaal aftrekbaar, waaronder de afsluitprovisie (in 2024 is dat 0,6% van de hypotheeksom) voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie.

Andere bijkomende financieringskosten zijn de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de taxatiekosten voor de financiering. Mocht je daarnaast een offerte willen verlengen, dan betaal je hiervoor bereidstellingsprovisie. Moet je tijdelijk dubbele woonlasten financieren? Dan komen hier ook de kosten en rente van een overbruggingskrediet bij.

Bijkomende kosten voor het huis zelf

Als de hypotheek eenmaal rond is en het huis op jouw naam staat, dan ben je er nog niet. Afhankelijk van de staat van de woning moet je rekening houden met verbouwingskosten en kosten voor achterstallig onderhoud. Als je een klushuis koopt, kunnen de verbouwingskosten flink oplopen. Zelf als de woning in goede staat is zul je veelal een paar muren willen schilderen of behangen.

Natuurlijk komen er ook extra kosten bij voor de inrichting van het huis en eventueel de tuin. Denk ook aan de kosten van energie- en telecomaansluitingen. Soms kun je verbouwingskosten meenemen in je hypotheek, voor andere zaken kun je een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een WOZ-krediet afsluiten.

Verzekeringen voor huiseigenaren

Als huiseigenaar ben je in veel gevallen verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering vergoedt schade aan het huis in het geval van bijvoorbeeld brand of storm. Voor de inboedel moet je een aparte verzekering afsluiten. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. In veel gevallen moet de huiseigenaar ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Houd rekening met heffingen en belastingen

Huiseigenaren zijn verplicht om één keer per jaar onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente te betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de onroerendezaakwaarde van je woning de gemeente waar je huis staat. Andere heffingen en belastingen voor huiseigenaren zijn: rioolheffing, afvalheffing, waterschapsbelasting en eigenwoningforfait.

Erfpacht

Als je zelf niet de eigenaar bent van de grond waarop je koophuis staat, dan betaal je erfpacht voor het gebruik ervan. Hoeveel erfpacht je moet betalen wordt voor langere periodes vastgelegd. Wanneer de erfpacht van jouw woning wordt herzien, kun je echter te maken krijgen met flinke prijsstijgingen. In veel gevallen is erfpacht aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Ook kun je de erfpacht soms voor een lange periode afkopen en de kosten hiervan meenemen in je hypotheek.

Onderhoud koophuis

Als eigenaar van een koophuis draai je vanzelfsprekend op voor het onderhoud ervan. Woon je in een appartement? Dan worden onderhoudswerkzaamheden in samenspraak met de medebewoners van het complex geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je betaalt de VvE een periodieke bijdrage voor de onderhoudskosten.

Een overzicht van alle bijkomende kosten?

Download dan deze gratis checklist Bijkomende kosten huis kopen voor een handig en globaal overzicht van alle bijkomende kosten die je kunt verwachten. Zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw. 

Heb je al een huis op het oog en wil je weten of je deze kan betalen? Vul onze gratis rekentool in! Je ziet direct hoeveel je maximaal kan lenen en wat je eventueel zelf moet inleggen voor de aankoop. 



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek