Bijkomende kosten huis kopen: waar moet je op rekenen?

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je eerste huis kopen! Je kunt haast niet wachten om alles naar je eigen smaak op te knappen en in te richten. Maar.. eerst nog een woning vinden! Voordat je serieus gaat zoeken wil je weten wat je te besteden hebt. Als je dat gaat berekenen, kom je erachter dat je veel meer geld nodig hebt om een huis te kopen dan een woning zelf daadwerkelijk kost. Maar welke bijkomende kosten huis kopen kun je verwachten? In dit artikel zetten we het voor je op een rij.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
27 december 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 27 december 2019
- Leestijd: 3 minuten

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je eerste huis kopen! Je kunt haast niet wachten om alles naar je eigen smaak op te knappen en in te richten. Maar.. eerst nog een woning vinden! Voordat je serieus gaat zoeken wil je weten wat je te besteden hebt. Als je dat gaat berekenen, kom je erachter dat je veel meer geld nodig hebt om een huis te kopen dan een woning zelf daadwerkelijk kost. Maar welke bijkomende kosten huis kopen kun je verwachten? In dit artikel zetten we het voor je op een rij.

Bijkomende kosten

Bijkomende kosten huis kopen: wat kun je verwachten?

Een eigen huis is kostbaar, maar dan heb je ook wat. Voor een eigen woning betaal je wel meer dan alleen de koopsom. Hoeveel meer? Reken op gemiddeld 6%, maar het hangt van een heleboel dingen af.

Vrij op naam of kosten koper?

Ten eerste hangen de bijkomende kosten af van het feit of je een woning vrij op naam (v.o.n.) koopt of kosten koper (k.k.).

v.o.n. 
Nieuwbouw koop je meestal v.o.n. maar soms staan ook bestaande woningen v.o.n. te koop. In dat geval betaal je geen overdrachtsbelasting en geen notariskosten voor de eigendomsoverdracht.

k.k.
Koop jij een woning kosten koper? Reken er dan op dat de overdrachtsbelasting (2% over de koopsom van de woning) en de notariskosten voor de eigendomsakte voor jouw rekening zijn (ongeveer € 500).

Meer over het verschil tussen v.o.n. en k.k. lees je hier.

Bijkomende kosten voor financiering

Regel jij je hypotheek via een hypotheekadviseur? Dan betaal je kosten voor het advies en afsluiten van je hypotheek. Ook als je je hypotheek direct bij een bank regelt, bijvoorbeeld die waar jij je betaalrekening hebt, moet je deze kosten betalen. 

Notariskosten
De notaris stelt de hypotheekakte op voor het aangaan van jouw lening. De rekening daarvoor valt op jouw deurmat. Reken erop dat je hier rond de € 500 aan kwijt bent.

Hypotheekofferte
Als het nodig is je hypotheekofferte te verlengen, kan dat meestal niet gratis. Als de hypotheekrente in de tussentijd gestegen is moet je bereidstellingsprovisie betalen. Ga uit van 0,25% over de hoofdsom als je de oorspronkelijke hypotheekofferte (met lage rente) wilt houden.

NHG
Sluit jij je hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je afsluitkosten van 0,7% van de hypotheeksom.

Starterslening
Koop jij je eerste woning met behulp van een Starterslening? Dan betaal je hiervoor ook afsluitkosten. Dat is een vast bedrag van € 750. Deze lening kun je niet afsluiten zonder NHG en hiervoor betaal je ook 0,7% afsluitkosten over het bedrag van de Starterslening. Daarnaast rekent de notaris kosten voor het opmaken van de hypotheekakte van deze tweede lening.

Verrekeningen 

Als je een bestaande woning koopt, moet je de vorige eigenaar compenseren voor lasten die hij al vooruit heeft betaald voor de periode dat de woning van jou is. Dit zijn bijvoorbeeld gemeentelijke lasten en heffingen die al voor het hele jaar betaald zijn.

Deze verrekeningen verschillen natuurlijk per situatie en worden via de notariële nota met jou verrekend. Neem je die mooie houten vloer over of andere roerende zaken? Dan maak je hier tijdens de prijsonderhandeling afspraken over met de verkoper.

Vergeet deze bijkomende kosten niet!

Heb jij jouw nieuwe paleisje bemachtigd met de hulp van een aankoopmakelaar? Dan betaal je de makelaarscourtage via de nota van de notaris. En als jij in een nieuwbouwhuis gaat wonen krijg je ook bijkomende kosten voor je rekening, bijvoorbeeld voor meerwerk, bouwrente en renteverlies.

En dan staat de verhuizing zelf je natuurlijk ook nog te wachten. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, maar meestal ontkom je er niet aan ook hier toch wat geld aan uit te geven. Behalve kratten bier voor je sjouwende vrienden en de huur van een boedelbak, kunnen verf, laminaat en een behangetje aardig in de papieren lopen. 

Waar betaal je de bijkomende kosten van?

Zo zie je maar: als huizenkoper kun je met een heleboel bijkomende kosten te maken krijgen. Niet allemaal gaan ze op voor elke situatie, maar sommige zijn onvermijdelijk. “Maar die bijkomende kosten, die betaal je toch gewoon vanuit je hypotheek?” Niet dus. Want sinds 2018 kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je bovenop de koopsom k.k. geen bijkomende kosten kunt betalen vanuit je hypotheek. Alles wat daar nog bij komt betaal je uit eigen zak.

Wil jij een handig overzicht van alle bijkomende kosten die komen kijken bij een woning kopen en hypotheek afsluiten? Download dan gratis onze checklist 'Bijkomende kosten'.Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek