Bijkomende kosten huis kopen: hier moet je op rekenen

  • Gepubliceerd: 27 november 2017
  • Laatst geüpdate: 5 juni 2019
  • 2 minuten

Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan alleen de koopsom of de kosten van de woning zelf. Je hebt namelijk ook te maken met bijkomende kosten. Die kunnen wel verschillen per type woning. In de University 'Bijkomende Kosten Huis Kopen' vertel ik je met welke bijkomende kosten je te maken krijgt bij zowel bestaande bouw als bij nieuwbouw.

Bijkomende kosten huis kopen

Je kunt de bijkomende kosten opsplitsen in aankoopkosten, financieringskosten en algemene bijkomende kosten. Ik licht ik ze alledrie toe. 

Bijkomende-kosten-huis-kopen

Aankoopkosten bestaande bouw

Laten we beginnen met de aankoopkosten. Dit zijn de kosten die je betaalt om de woning aan te kopen.

Aankoopkosten: bestaande bouwBij bestaande bouw betaal je natuurlijk de koopsom, oftewel: het bedrag dat je voor de woning betaald. Ga je verbouwen? Dan komen er ook nog verbouwingskosten bij. Daarnaast krijg je altijd te maken met overdrachtsbelasting - 2% van de koopsom - en de kosten voor de leveringsakte. Zo’n akte wordt opgesteld door een notaris.

Aankoopkosten: nieuwbouw
De aankoopkosten voor nieuwbouw zien er anders uit. De laatste twee kosten - de overdrachtsbelasting en kosten voor de leveringsakte - komen bijvoorbeeld niet voor bij nieuwbouw. Ook spreek je niet van een koopsom, maar van een koop-/aanneemsom. Die bestaat uit de grondkosten, de kosten voor de aannemer en eventueel meerwerk. Het laatste kun je door een de aannemer zelf of een andere partij laten uitvoeren.

Financieringskosten

Financieringskosten zijn de eenmalige kosten bij het afsluiten van je hypotheek. Deze zijn altijd aftrekbaar bij je eerstvolgende aangifte inkomstenbelasting. Hiervan krijg je dus een aardig deel terug. Dat is mooi meegenomen!

Kosten bestaande bouw en nieuwbouw
De financieringskosten bij bestaande bouw en nieuwbouw lijken behoorlijk op elkaar. Je hebt in beide gevallen te maken met de kosten voor de hypotheekakte en advies- en bemiddeling. Ook betaal je, als je je hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), borgtochtprovisie. Dit bedraagt in 2019 0,9% van het hypotheekbedrag. 

Het enige verschil is de taxatie. Als je een bestaande woning koopt, laat je altijd een taxatie uitvoeren. Bij nieuwbouw is een taxatie alleen verplicht bij zelfbouw of als je een hele hoge aanneemsom hebt.

Overige bijkomende kosten

Er zijn ook nog wat overige bijkomende kosten. Dat zijn bijvoorbeeld erfpacht, de kosten voor een bouwkundige keuring en een aankoopmakelaar. 

Erfpacht
Koop je een woning waar erfpacht op zit, dan betaal je daar een canon voor. Dat is een jaarlijkse of een maandelijkse bijdrage: een soort huur voor de grond waar de woning op staat. In sommige gevallen kun je de erfpacht afkopen. Vaak is het gunstig om dit te doen bij de aankoop van het huis. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Heb jij een woning op het oog waar erfpacht op rust? Controleer dan altijd even of afkopen voor jou wel of geen goed idee is. Bijvoorbeeld bij je hypotheekadviseur.

Bouwkundige keuring
Het is vaak verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Met zo’n keuring controleert een expert de staat van de woning. Aan de hand hiervan ontvang je een uitgewerkt plan met daarin alle onderhoud die je op korte of lange termijn zou moeten aanpakken om het huis leefbaar te houden.

Aankoopmakelaar
Waar je verder nog mee te maken kunt krijgen, is de kosten van een aankoopmakelaar. Dat noem je ook wel courtage. Hij of zij kan je helpen met alles wat te maken heeft met de aankoop van een huis. Denk aan de bezichtiging, het bieden en het tekenen van de koopovereenkomst. 

De kosten van een koophuis

Goed, al het bovenstaande heeft te maken met de aankoop van de woning en het afsluiten van de hypotheek. Maar als je eenmaal in het huis woont, komen er natuurlijk ook andere kosten kijken. Je moet bijvoorbeeld een opstalverzekering afsluiten en gemeentebelastingen betalen. Daarnaast wil je de woning waarschijnlijk leuk inrichten en moet je verhuizen naar het nieuwe stulpje. Allemaal kosten waar je rekening mee moet houden en waarvoor je dus moet zorgen dat je een goede spaarbuffer achter de hand hebt. 

Bijkomende kosten in een overzicht

Wil jij nog eens rustig lezen met welke bijkomende kosten je allemaal te maken krijgt? Dat kan! In deze handige checklist staan alle bijkomende kosten in een handig overzicht. Downloaden is gratis! Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek