Vind de juiste combinatie tussen sparen en beleggen

Er zijn verschillende manieren om meer uit je geld te halen. Bijvoorbeeld door te sparen of beleggen. Welke van de twee het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste overeenkomsten en de verschillen tussen sparen en beleggen. Zo zul je zien dat juist een combinatie van beiden soms zorgt voor een optimale balans.
Gepubliceerd
9 oktober 2018
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 4 minuten

Er zijn verschillende manieren om meer uit je geld te halen. Bijvoorbeeld door te sparen of beleggen. Welke van de twee het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste overeenkomsten en de verschillen tussen sparen en beleggen. Zo zul je zien dat juist een combinatie van beiden soms zorgt voor een optimale balans.

GettyImages-848721078 (1)-343821-edited

Overeenkomsten tussen sparen en beleggen

Sparen en beleggen zijn populaire manieren om vermogen op te bouwen. Wanneer je spaargeld op de bank hebt staan, ontvang je daar rente over, waardoor je vermogen toeneemt. Als je belegt, kun je winst maken wanneer je beleggingen meer waard worden, of wanneer je dividend ontvangt.

Vermogensrendementsheffing

Zowel sparen als beleggen bieden mogelijkheden op vermogensgroei. Over het geld dat je spaart of belegt en dat in box 3 valt, betaal je vermogensbelasting, wanneer je vermogen boven een bepaald bedrag uitkomt. In 2023 ligt de grens op € 57.000 en de grens voor partners op € 114.000. Tot deze grens kun je belastingvrij sparen of beleggen in box 3. Wil je weten hoeveel vermogensbelasting je betaalt in 2022 en 2023? Bereken het met onze handige tool.

Het belangrijkste verschil tussen sparen en beleggen?

Het grootste verschil tussen beleggen en sparen zit hem in het potentiële rendement dat je kunt behalen en vooral in de risico’s die je loopt. Bij beleggen liggen de risico’s namelijk hoger dan bij sparen. Daartegenover staat dat ook de potentiële rendementen bij beleggen hoger liggen dan bij sparen. Zeker met de huidige lage spaarrentes.

De voordelen van beleggen

Als je het hebt over voordelen van beleggen, moet je eigenlijk kijken naar de verschillende beleggingscategorieën die er zijn en de beleggingsstrategie die je hanteert. Zo is de kans op een hoog rendement relatief groter bij aandelen dan bij obligaties.

Over het algemeen kun je stellen dat hoogte van het rendement bij beleggen afhangt onder andere van het economische klimaat, het sentiment op de beurs en jouw risicoprofiel en beleggingsportefeuille.

De nadelen van beleggen

De kans op een hoger rendement heeft ook zijn keerzijde. Wanneer je belegt, loop je namelijk het risico dat je beleggingen minder waard worden waardoor je zelfs je hele inleg kunt kwijtraken. Het kan namelijk bijvoorbeeld gebeuren dat het slechter gaat met de economie, of dat individuele bedrijven minder goed presteren dan je had verwacht.

De risico’s van beleggen kun je helaas niet uitsluiten. Er zijn echter wel manieren om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Zo kun je je beleggingen spreiden (verschillende soorten beleggingen, bedrijven, regio’s etc.) en je kunt ervoor kiezen om periodiek in te leggen. Ook is het verstandig om maar een deel van je vrij beschikbare vermogen te beleggen. Meer informatie over de risico’s van beleggen vind je op de pagina van Knab.nl/beleggen.

De voordelen van sparen

Het grote voordeel van sparen is het relatief lage risico. Zolang je rente ontvangt, kan je spaargeld namelijk niet minder waard worden (afgezien van inflatie). Daarbij kun je bij sparen je vermogensgroei vrij nauwkeurig berekenen. Zeker wanneer je jouw spaargeld vastzet in ruil voor een vast rentetarief. Deze vorm van sparen heet ook wel een spaardeposito. Hierbij zijn er wel vaak kosten voor opnames of vroegtijdige beëindiging.

De nadelen van sparen

Een belangrijk nadeel van sparen is het relatief lage rendement. Op dit moment liggen de spaarrentes laag, waardoor sparen over het algemeen geen hoog rendement oplevert. Veel mensen kiezen daardoor om te beginnen met beleggen. Er bestaat bij sparen ook een klein risico dat de bank waarbij je spaart failliet gaat. Maar zelfs in dat geval ben je dankzij het depositogarantiestelsel gedekt tot een bedrag van € 100.000.

Kiezen tussen sparen en beleggen?

Bij de keuze tussen sparen en beleggen is het belangrijk dat je goed kijkt naar de verhouding tussen risico, rendement en kosten. Veel mensen kijken bij het nemen van een beslissing te veel naar de potentiële rendementen. Hierdoor kun je mogelijk een groter risico lopen dan gezien jouw financiële situatie verstandig en wenselijk is.

Ben jij iemand die zich niet prettig voelt bij het lopen van (grote) risico’s? Of wil jij geld opzij zetten om onvoorziene kosten te kunnen opvangen? Dan kan het verstandig zijn om je geld op een spaarrekening te zetten. Ben jij juist op zoek naar een hoger rendement en beschik jij over geld dat je op korte termijn niet nodig hebt? Dan kan beleggen een aantrekkelijk optie zijn. Een combinatie van sparen en beleggen kan natuurlijk ook.

Het beste van beide werelden

Sterker nog: in de meeste gevallen is een combinatie juist de verstandigste optie. Spaargeld is met name geschikt als buffer voor de korte termijn. Maar sparen levert door de lage rente helaas steeds minder op. Daarom kan beleggen een goede aanvulling zijn. Want waar sparen zorgt voor zekerheid en een financiële buffer voor nu, kan beleggen op de lange termijn zorgen voor een hoger rendement.

Sparen en beleggen bij Knab

Knab biedt diverse mogelijkheden op het gebied van sparen en beleggen. Zo kun je sparen bij Knab met één van de hoogste rentes van Nederland. Daarnaast kun je bij ons je geld laten beleggen door een professional. Voor beide producten heb je een Knab Plus betaalpakket nodig. Meer informatie over wat er in dit pakket zit en wat de kosten zijn, vind je op de pagina van Knab Plus.

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan sparen dan wel beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie of je bereid bent risico’s te nemen, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak

Iedereen kan beleggen bij Knab