Waarom is de spaarrente zo laag bij de Nederlandse banken?

  • Gepubliceerd: 20 februari 2018
  • Laatst geüpdate: 30 augustus 2019
  • 2 minuten

Het is een veelgestelde vraag: waarom is de spaarrente zo laag? En waarom blijft de rente maar dalen, terwijl de banken weten dat klanten daar niet blij van worden? Dit heeft grotendeels te maken met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

De oprichter van Knab legt uit waarom banken spaarrentes dalen (1)-473665-edited.jpg

ECB: de bank van de banken

De ECB is de centrale bank voor de Economische en Monetaire Unie. Banken lenen geld bij de ECB én brengen hun tegoeden onder bij de ECB. Net zoals jij dat als consument bij jouw eigen bank doet. De ECB hanteert een bepaalde depositorente. Deze rente bepaalt hoeveel vergoeding de banken ontvangen als ze hun tegoeden bij de nationale centrale bank (DNB) stallen.

De rente van ECB is negatief

Op dit moment is die rente van de ECB -0,40%. Negatief. Banken zijn verplicht om het teveel aan liquiditeiten te stallen bij de DNB. Zo kost het banken dus geld als ze het teveel aan liquiditeiten wegzetten. Kortgezegd is dat de reden dat banken nu niet op te veel spaargeld zitten te wachten.

Waarom geeft de ECB dan die negatieve spaarrente?

De Raad van Bestuur van de ECB bepaalt maandelijks de hoogte van de rente. Met het huidige rentebeleid proberen ze de Europese economie weer aan te zwengelen. We hebben al lange tijd met een lage inflatie te maken, waardoor de economie trager groeit dan gehoopt. Doordat de consument een lage spaarrente ontvangt, hopen ze dat diezelfde consument daardoor meer gaat uitgeven. Dat is goed voor de economie.

Daarnaast wordt het ook aantrekkelijker voor de consument om geld te lenen of hypotheken af te sluiten. Kortom: de ECB wil dat wij gaan consumeren.

Waarom verschillen de rentetarieven dan nog per (consumenten)bank?

De bedrijfskosten verschillen natuurlijk per bank. Heb je een bank met filialen of niet? Dat scheelt nogal. Daarnaast is het afhankelijk van hoe efficiënt de bank het spaargeld kan beleggen. Komt er veel spaargeld binnen en zijn er niet voldoende hypotheken, leningen, obligaties of andere mogelijkheden? Dan moet de bank het overgebleven geld dus stallen bij de centrale bank.

Dit kost een bank aan twee kanten geld: de rente is als gezegd negatief (-0,40%) én de bank betaalt over dat geld wel nog steeds een positieve spaarrente uit aan de klant. Al deze zaken vertalen zich in de spaarrentes die verschillende banken nog bieden aan de klant. Banken als ING, ABN AMRO en Rabobank bieden een lagere spaarrente dan de online banken (zoals Knab) en de spaarbanken.

Wanneer gaat de rente weer omhoog?

Er is niemand die daar een zinnig antwoord op kan geven. Het is duidelijk dat de ECB wil dat consumenten meer geld gaan uitgeven. Als de economie weer aanzwengelt, zullen de rentes van de ECB en de spaarrentes wellicht volgen. Dat gaat wel vaak met enige vertraging. Blijf in ieder geval de rentebesluiten van de ECB volgen. Dan krijg je een goede indicatie. Ook kun je even ons artikel lezen over de verwachting in 2018.

De spaarrente van Knab

Knab biedt een van de hoogste spaarrentes van Nederland. Gegarandeerd. En als je ergens anders voordeliger uit bent met je spaargeld, geven we je een seintje. Wel zo eerlijk. Hier vind je alle informatie over sparen bij Knab.Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab