Beginnen met beleggen, wanneer kan dat een goed idee zijn?

Heeft sparen nog wel zin? Op het moment dat de spaarrentes laag zijn, vraag jij jezelf dit vast af. Misschien is het een beter idee om iets te doen met je geld. Beleggen, bijvoorbeeld. Maar wanneer begin je daarmee? Is het niet beter om even af te wachten tot de aandelen stijgen, of koop je dan juist te duur in? Beginnen met beleggen: wij geven je enkele tips & tricks.
Gepubliceerd
25 augustus 2017
Laatst geüpdatet
17 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 17 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Heeft sparen nog wel zin? Op het moment dat de spaarrentes laag zijn, vraag jij jezelf dit vast af. Misschien is het een beter idee om iets te doen met je geld. Beleggen, bijvoorbeeld. Maar wanneer begin je daarmee? Is het niet beter om even af te wachten tot de aandelen stijgen, of koop je dan juist te duur in? Beginnen met beleggen: wij geven je enkele tips & tricks.

beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen: vanaf ieder bedrag

Beginnen met beleggen is spannend. Zeker als je het idee hebt dat je meteen met een groot bedrag zou moeten beginnen. Maar dat hoeft niet per se. Vaak kan je al met een klein bedrag beginnen, denk aan € 100. Wel is het daarbij belangrijk om ook op de kosten te letten. Soms betaal je kosten per bedrag dat je inlegt of betaal je bepaalde minimale vaste kosten over je belegd vermogen. Als je een klein bedrag inlegt, kunnen de kosten uiteindelijk relatief hoog zijn, en dat gaat ten koste van je rendement.

Geld missen voor de langere termijn

Een hele belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: kan ik mijn (spaar)geld voor een langere periode missen? Als je bijvoorbeeld verwacht op korte termijn te verhuizen of een grote bruiloft wilt houden, is het verstandig om je geld te laten staan op een spaarrekening. Daar kun je immers ieder moment bij. Beleg dus ook geen geld dat eigenlijk bedoeld is als financiële buffer voor als de auto stukgaat of een onverwachte belastingaanslag. Lastig om te bepalen wat een goede buffer is? Het Nibud heeft daar een handig hulpmiddel voor.

Heb je geen dure plannen, een goede financiële buffer en je extra spaargeld al een tijdje niet aangeraakt? Dan zou je kunnen overwegen om een gedeelte te voor de lange termijn te beleggen. Mits je bereid bent om wat risico te nemen uiteraard.

Op naar de beurs

Je bent op weg naar je eerste echte investering. Maar wanneer? Helaas bestaat er geen gouden periode waarin je zeker weet dat je geld gaat verdienen. Eigenlijk weet niemand wat een goed moment is om te beleggen. Zijn de beurzen al een paar weken aan het stijgen? Dan ben je misschien al te laat en betaal je te veel geld voor je belegging. Heeft de beurs last van een flinke dip? Je weet nooit zeker of het laagste punt al bereikt is en dus ook hier is het lastig het juiste moment te kiezen. Beleggen betekent risico’s nemen.

Spreid je inlegmoment

Of je het beste vandaag of morgen kunt beginnen met beleggen, kan niemand je vertellen. Eigenlijk heeft het dus ook geen zin om hierover na te denken: het optimale moment om te beginnen met beleggen bestaat immers niet. Eng of moeilijk? Als jij bijvoorbeeld je kansen spreidt en kiest voor periodiek beleggen, beperk je de risico’s. Dan leg je gedurende langere tijd, bijvoorbeeld maandelijks, een bedrag in. Zo heb je kans dat je je aankopen doet op zowel de duurdere maar ook de goedkopere momenten.

Op safe of meer risico

Wil je zoveel mogelijk op safe spelen, kies dan een defensieve strategie. Zo’n strategie bevat vaak meer obligaties. Deze zijn over het algemeen stabieler dan aandelen, maar leveren vaak ook iets minder rendement op. Bereid om meer risico te nemen? Dan is een meer offensieve strategie wellicht iets voor jou. Zo’n strategie bevat juist weer meer aandelen. Het kan zijn dat je op de korte termijn verlies maakt, maar over het algemeen maak je op de langere termijn wel meer kans op een hoger rendement.

Focus op de Lange termijn

Als je gaat beleggen, hoef je de beurs dus niet per se op de voet te volgen. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat je beleggingsstrategie continu aanpassen op basis van het beursnieuws niet meer rendement op hoeft te leveren. Het is beter om vast te houden aan een visie voor de langere termijn en niet mee te gaan in bepaalde hypes of in te spelen op korte termijn ontwikkelingen. De kans is aanwezig dat dit verkeerd uitpakt. Een verstandige manier van beleggen kan dus juist zijn om het heel saai te houden en een gespreide portefeuille voor een lange termijn aan te houden.

Kennis over beleggen

Je weet nu zeker dat je de beurs wil betreden, maar twijfelt alleen nog over dit: moet ik me niet eerst beter inlezen over beleggen voor ik eraan begin? Natuurlijk staat het je altijd vrij om je eerst meer te verdiepen in de beleggingswereld voor je een deel van jouw spaargeld in de waagschaal stelt. Dat is juist heel verstandig. Misschien vraag je je wel af: wil ik mijn geld zelf beleggen of laten beleggen door een vermogensbeheerder?

Je geld laten beleggen door Knab?

Liever niet zelf beleggen? Laat je geld beheren door een professional. Beleg bij Knab en haal meer uit je geld.

Ga naar Knab Beheerd Beleggen

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, of je bereid bent risico’s te nemen en je doelen. Denk er dus goed over na.Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen

Iedereen kan beleggen bij Knab