Deposito sparen: wat is het en wat levert het op?
Laatst geüpdatet
7 november 2019
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 7 november 2019
- Leestijd: 3 minuten
Het is geen geheim: de spaarrentes zijn behoorlijk laag op het moment. Maar beleggen is niets voor jou en een huis kopen zit er ook nog even niet in. Hoe haal je dan het meeste uit je spaargeld? Misschien is deposito sparen wel iets voor jou. Wat dat precies is en - belangrijker nog - wat het je op kan leveren, lees je in dit artikel.
Flexibel of deposito sparen?
De flexibele spaarrekening is de populairste spaarvorm. Het maakt dan niet uit hoeveel geld je op je spaarrekening hebt staan - hoewel je boven een bepaald bedrag geen rente meer krijgt - en je kunt op ieder moment het geld er weer af halen, zonder dat dit consequenties heeft voor de rente. Op een flexibele spaarrekening ontvang je een variabele rente. Die kan van dag tot dag verschillend zijn.
Bij sparen met een deposito ontvang je een vaste spaarrente. Hoe hoog deze rente is, spreek je van tevoren af. Een tweede verschil tussen deposito en flexibel sparen is dat je bij een deposito, je geld voor een bepaalde periode kwijt bent. Dat wil zeggen: het staat op je rekening, maar je kunt het er niet kosteloos vanaf halen.
Hoeveel moet je minimaal sparen?
In tegenstelling tot flexibel sparen, kent deposito sparen bij de meeste banken wel een minimuminleg. Hoeveel dit is, verschilt per bank. Meestal is dit een bedrag tussen de € 250 en € 2.500. Ook het maximum te sparen bedrag kan variëren per bank. Check dit dus goed voor je ergens een deposito afsluit. Kijk op onze website voor onze tarieven en voorwaarden van deposito sparen.
Hoogte spaarrente
Hoe langer jouw deposito vaststaat, hoe meer rente je vaak krijgt. Je kunt er al voor kiezen om je deposito vast te zetten voor een maand, maar een jaar of zes kan bijvoorbeeld ook. Op onze website zie je dat je wel vier keer zoveel rente ontvangt als je je geld langer dan 5 jaar vastzet, in plaats van 3 maanden.
Het loont om je geld wat langer vast te zetten, maar dan moet je natuurlijk wel zeker weten dat je het kunt missen voor die periode. Heb je om wat voor reden dan ook alsnog tussentijds het geld nodig? Dan kun je het van de rekening afhalen, maar let op: je betaalt dan wel een boete en verliest de hogere rente.
Uitbetaling rente
Leuk, zo’n hogere rente, maar wanneer wordt die bijgestort op je spaarrekening? Ook dat ligt aan hoe lang de periode is dat jij je geld vastzet. Bij een deposito van een jaar of korter, wordt het rentebedrag aan het einde van de looptijd uitgekeerd. Is jouw deposito langer dan een jaar? Dan krijg je de rente elk jaar.
Spaardoelen: sparen voor je kind of voor later?
Omdat je een flink hogere rente krijgt dan bij een normale spaarrekening, is een deposito bij uitstek geschikt voor bepaalde spaardoelen. Het gaat dan om spaardoelen waarvan je weet dat je het geld pas op een later moment nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra toevoeging voor je pensioen of het sparen voor de studie van je kind.
Gebruik een deposito dus niet om te sparen voor een huis, want wie weet wanneer je jouw droomstulpje vindt en dat geld nodig hebt.
Zakelijk deposito sparen
Ook op je zakelijke spaarrekening kun je een deposito afsluiten. De regels hiervoor zijn hetzelfde als voor een particuliere spaarrekening. Echter is de rente die je krijgt wel een stuk lager bij de zakelijke variant. Check dus goed wat voor jou de meest voordelige spaarwijze is.
Sparen met een hoge spaarrente
Of je nou kiest voor deposito sparen of een andere spaarvorm, je krijgt bij Knab een relatief hoge rente. Overigens hoef je bij Knab van tevoren niet te kiezen voor een bepaalde spaarvorm, je krijgt namelijk alles in één pakket. Je opent dan kosteloos zoveel spaarrekeningen als je wilt, met verschillende spaarvormen.
Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.