Depositogarantiestelsel: wat betekent dat eigenlijk?

Weet je nog, vroeger? Toen mensen hun spaargeld liever bewaarden in een oude sok of onder het matras, in plaats van het op de bank te zetten? Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer. Jouw spaargeld staat namelijk veilig op de bank dankzij de Nederlandse Depositogarantie. Dankzij wat? In dit artikel lees je alles over deze garantie en wat dit voor jou betekent.
Gepubliceerd
1 februari 2018
Laatst geüpdatet
8 oktober 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 16 januari 2018
- Laatst geüpdate: 8 oktober 2021
- Leestijd: 3 minuten

Weet je nog, vroeger? Toen mensen hun spaargeld liever bewaarden in een oude sok of onder het matras, in plaats van het op de bank te zetten? Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer. Jouw spaargeld staat namelijk veilig op de bank dankzij de Nederlandse Depositogarantie. Dankzij wat? In dit artikel lees je alles over deze garantie en wat dit voor jou betekent.

Depositogarantiestelsel betekenis-208699-edited.jpg

Zo werkt het depositogarantiestelsel

De Nederlandse Depositogarantie (voorheen het depositogarantiestelsel) is een initiatief van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit stelsel zorgt ervoor dat jij je geld terugkrijgt als jouw bank bijvoorbeeld failliet gaat. Dit geldt zowel voor particuliere als zakelijke rekeningen. Ben je zzp'er of heb je een eenmanszaak? Dan wordt jouw zakelijke en privévermogen bij elkaar opgeteld als er sprak is van een vergoeding.

Het is namelijk zo dat deze garantie binnen de Europese Unie geldt tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Heb je meer geld op je rekening staan en gaat de betreffende bank failliet, dan ben je het overige geld dus wel kwijt. Ook als je het geld verspreid hebt over verschillende rekeningen bij dezelfde bank.

DNB-vergunning

Wel zo fijn dus, zo’n garantie. Maar geldt dit voor alle banken? In principe wel. Alle banken die een vergunning hebben bij DNB vallen onder de Nederlandse Depositogarantie. En iedere bank die haar hoofdkantoor in Nederland heeft, heeft zo’n vergunning nodig.

De website spaarrente.nl heeft een handig overzicht gemaakt van banken die onder het garantiestelsel vallen, daar zie je ook welke banken een vergunning delen. 

Vergunning delen

Wacht even, een vergunning delen? Dat zit zo: sommige banken zijn onderdeel van andere banken, zoals Knab onderdeel is van Aegon bijvoorbeeld en MoneYou van ABN Amro. Meestal vallen dochterondernemingen - in dit geval Knab en MoneYou - onder het DGS van hun moederbedrijf. Dit betekent dat zij in totaal voor € 100.000 verzekerd zijn.

Heb je € 90.000 op een rekening van de één staan en € 75.000 op een rekening van de ander, dan heb je voor € 65.000 dus geen garantie. Heb je meer dan € 100.000 aan spaargeld? Dan is het verstandig om dit op te splitsen tussen banken die verschillende vergunningen hebben - bijvoorbeeld de eerste € 100.000 bij Knab en de tweede € 100.000 bij ING.

Help, mijn bank is failliet!

Zodra je het nieuws krijgt dat jouw bank failliet is, kun je inloggen op een speciale website van DNB. Hier zie je precies of en hoeveel je vergoed krijgt. Vervolgens geef je aan op welk rekeningnummer je de vergoeding wilt ontvangen. Binnen twintig werkdagen ontvang je het bedrag van DNB op die aangegeven rekening.

En/of-rekeningen

Wat nou als jullie een gezamenlijke rekening hebben bij een bank die failliet gaat? Dan zijn jullie allebei gedupeerd en krijgen jullie allebei evenveel vergoed dankzij de Nederlandse Depositogarantie, tot € 100.000 uiteraard.

Bank in het buitenland

Binnen de Europese Unie heb je dus een garantie tot € 100.000, maar hoe zit dat als je een bankrekening hebt uit het buitenland? Dan valt het geld op die rekening onder het depositogarantiestelsel uit dat betreffende land. Zo valt Argenta bijvoorbeeld onder het Belgische garantiestelsel.

Er zijn wel uitzonderingen op de regel. Het kan namelijk zijn dat die bank haar hoofdkantoor in bijvoorbeeld Amerika, maar een deelkantoor in Nederland heeft. In dat geval is het mogelijk dat je alsnog onder de Nederlandse Depositogarantie valt. Check dit altijd goed bij je bank.

Zeker weten dat je spaargeld goed staat?

Dat kan, bij Knab. Niet voor niets won flexibel sparen van Knab al vier jaar op rij het Gouden Spaarvarken voor de meest renderende spaarrekening. Naast een hoge rente, geven we je handige alerts om zoveel mogelijk rendement uit je spaargeld te halen. Als je rood staat op je betaalrekening bijvoorbeeld, of de rente ergens anders hoger is. Wel zo handig!


Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab