Hoeveel kan ik sparen voordat ik vermogensbelasting betaal?

Het is altijd slim om spaargeld achter de hand te hebben. Voor onverwachte kosten en natuurlijk voor later. Wil jij geld sparen bij de bank? Je kunt belastingvrij sparen, maar boven een bepaald bedrag betaal je belasting over je vermogen: de vermogensrendementsheffing. Wat is dit precies en hoeveel kun je sparen voordat je vermogensbelasting moet gaan betalen? En hoe zit dat met de wijzigingen die in 2022 ingaan?
Gepubliceerd
30 november 2017
Laatst geüpdatet
30 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 november 2017
- Laatst geüpdate: 30 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Het is altijd slim om spaargeld achter de hand te hebben. Voor onverwachte kosten en natuurlijk voor later. Wil jij geld sparen bij de bank? Je kunt belastingvrij sparen, maar boven een bepaald bedrag betaal je belasting over je vermogen: de vermogensrendementsheffing. Wat is dit precies en hoeveel kun je sparen voordat je vermogensbelasting moet gaan betalen? En hoe zit dat met de wijzigingen die in 2022 ingaan?

GettyImages-145591246-2-235145-edited.jpg

Wanneer betaal je belasting over je vermogen?

Je betaalt in 2020 vermogensbelasting als je meer dan € 30.846 aan spaargeld hebt. Ben je getrouwd of heb je geregistreerd partnerschap? Dan mogen jullie samen € 61.692 belastingvrij sparen. In 2019 lag dit bedrag iets lager, namelijk op € 30.360 per persoon. Samen met je fiscaal partner lag het bedrag op € 60.720.

Lees hier meer over deze wijziging in vermogensbelasting 2020.

Wat is vermogensbelasting?

Vermogensbelasting is belasting die je betaalt over het fictieve rendement dat je behaalt op je vermogen. Maar wat is precies je vermogen en wat is je fictieve rendement? De Belastingdienst ziet jouw spaargeld, beleggingen en andere bezittingen zoals een tweede huis min eventuele schulden (van minimaal € 3.000) als je totale vermogen.

Over dit vermogen behaal je rendement, zo is de logica van de huidige wetgeving. Want je belegt om winst te maken en over je spaargeld krijg je spaarrente. Er wordt dus standaard met een percentage gerekend, een fictief rendement, om te bepalen hoeveel belasting je betaalt. 

Vermogensbelasting berekenen voor 2019

Stel, jij en je fiscale partner sparen samen € 85.000 bij elkaar in 2020. Jullie mogen dit jaar samen € 61.692 belastingvrij sparen - dit wordt ook wel het heffingsvrije vermogen genoemd.

Over de € 23.308 die boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, wordt het fictieve rendement berekend. In dit voorbeeld rekent de Belastingdienst met een gemiddeld fictief rendement van 1,935%. Dat komt neer op een bedrag van € 451. Hierover betaal je vervolgens 30% aan belasting, afgerond € 135.

Benieuwd hoeveel vermogensbelasting jij precies over 2020 of 2019 moet betalen? Bereken het zelf met onze handige tool 'Vermogensbelasting 2020' of 'Vermogensbelasting 2019'. 

Vrijstelling vermogensbelasting

Er zijn ook nog mogelijkheden om kans te maken op bepaalde vrijstellingen en verlagingen van vermogensbelasting. Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

  • Je spaart geld voor een uitvaartverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. In dit geval mag je in 2020 tot een maximaal bedrag van € 7.232 vrij sparen. 
  • Je hebt de pensioenleeftijd bereikt voor 1 januari 2016. Tot 2015 kon je heffingsvrij vermogen hoger zijn als je de AOW-leeftijd bereikte, omdat je in aanmerking kwam voor ouderentoeslag. Door deze toeslag werd de heffingsvrije grens verhoogd, waardoor je dus uiteindelijk minder belasting hoefde te betalen. 
  • Bezit jij groene spaarproducten en/of groene beleggingen? Dan hoef je in 2020 tot een bedrag van € 59.477 geen vermogensbelasting betalen. Met fiscaal partner is dit € 118.954. 
  • Ook als jij je geld opzij zet voor een aanvullend pensioen op een spaarrekening of lijfrente, kan dit tot een bepaald bedrag met belastingvoordeel. Je kunt in 2020 extra vrijstelling krijgen voor € 7.033 per persoon.
  • Je mag in 2020 maximaal € 543 aan contant geld vrijstellen van vermogensbelasting. Met een fiscaal partner is dit bedrag € 1.086.

Nieuwe plannen voor vermogensbelasting

Het fictieve rendement is de laatste jaren aan de hoge kant voor spaarders. Je ontvangt namelijk helemaal niet zoveel spaarrente meer, dus je werkelijke rendement is waarschijnlijk lager dan het fictieve rendement waarmee wordt gerekend door de Belastingdienst. Er wordt daarom nu gekeken naar een manier om vermogensbelasting te berekenen op basis van werkelijk rendement.

Voormalig staatssecretaris Snel had hiervoor een plan opgesteld. Hierin zou worden gerekend met een lager rendement op spaargeld. Ook zou de eerste € 400 die je aan rendement behaalt op je vermogen niet worden belast. Dit zou betekenen dat je wel € 440.000 belastingvrij kunt sparen. Beleggers gingen er echter op achteruit.

De huidige staatssecretaris Vijlbrief heeft dit plan van tafel geveegd. Hij werkt aan een nieuw plan dat vooral 'kleine' spaarders en beleggers moet ontzien. Hij overweegt om de heffingsvrije grens flink te verhogen. Zodra er meer bekend is over deze plannen, zullen we daar uiteraard aandacht aan besteden.

Geld sparen met een van de hoogste spaarrentes van Nederland

Denk jij erover om je geld veilig op een bank te zetten? Kijk dan eens naar een bankrekening bij Knab.  Je kunt namelijk:

  • kosteloos zoveel spaarrekeningen openen als je wilt;
  • meer rendement uit je geld halen dankzij slimme alerts;
  • meteen inzicht in jouw vermogen krijgen met het gratis Financieel Plan, inclusief handige persoonlijke tips om vermogen op te bouwen en te besparen. 

Start met sparen

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab