Hoeveel kan ik sparen voordat ik vermogensbelasting betaal?

Het is altijd slim om spaargeld achter de hand te hebben. Voor onverwachte kosten en natuurlijk voor later. Wil jij geld sparen bij de bank? Je kunt belastingvrij sparen, maar boven een bepaald bedrag betaal je belasting over je vermogen: de vermogensrendementsheffing. Wat is dit precies en hoeveel kun je sparen voordat je vermogensbelasting moet gaan betalen? 
Gepubliceerd
30 november 2017
Laatst geüpdatet
3 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 november 2017
- Laatst geüpdate: 3 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Het is altijd slim om spaargeld achter de hand te hebben. Voor onverwachte kosten en natuurlijk voor later. Wil jij geld sparen bij de bank? Je kunt belastingvrij sparen, maar boven een bepaald bedrag betaal je belasting over je vermogen: de vermogensrendementsheffing. Wat is dit precies en hoeveel kun je sparen voordat je vermogensbelasting moet gaan betalen? 

GettyImages-145591246-2-235145-edited.jpg

Wanneer betaal je belasting over je vermogen?

Je betaalt in 2023 vermogensbelasting als je meer dan € 57.000 aan spaargeld hebt (2022: € 50.650). Ben je getrouwd of heb je geregistreerd partnerschap? Dan mogen jullie samen € 114.000 belastingvrij sparen.

Wat is vermogensbelasting?

Vermogensbelasting is belasting die je betaalt over het fictieve rendement dat je behaalt op je vermogen. Maar wat is precies je vermogen en wat is je fictieve rendement? De Belastingdienst ziet jouw spaargeld, beleggingen en andere bezittingen - zoals een tweede huis minus eventuele schulden (van minimaal € 3.000) - als je totale vermogen.

Over dit vermogen behaal je rendement, zo is de logica van de huidige wetgeving. Want je belegt om winst te maken en over je spaargeld krijg je spaarrente. Er wordt dus standaard met een percentage gerekend, een fictief rendement, om te bepalen hoeveel belasting je betaalt. Over dat rendement heft de Belastingdienst de vermogensbelasting. In 2023 is dat 32%. Dit percentage zal in de komende jaren stijgen naar 34%.

Vermogensbelasting berekenen

Er is veel gedoe rondom de berekening van dat fictieve rendement. Het werkelijke rendement bij veel spaarders lag de afgelopen jaren immers veel lager dan waar de Belastingdienst in hun berekening vanuit ging. In de toekomst gaat de fiscus belasting heffen over het daadwerkelijk behaalde rendement. Maar tot het zover is, worden er nog allerlei ingewikkelde rekenmethodes gehanteerd.

Om erachter te komen hoeveel vermogensbelasting jij over 2022 en 2023 moet betalen, kun je het beste onze tool invullen. 

Bereken hoeveel vermogensbelasting je moet betalen (2022 & 2023)

Vrijstelling vermogensbelasting

Er zijn ook nog mogelijkheden om kans te maken op bepaalde vrijstellingen en verlagingen van vermogensbelasting. Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

  • Je spaart geld voor een uitvaartverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. In dit geval mag je in 2023 tot een maximaal bedrag van € 7.913 vrij sparen.
  • Je hebt de pensioenleeftijd bereikt voor 1 januari 2016. Tot 2015 kon je heffingsvrij vermogen hoger zijn als je de AOW-leeftijd bereikte, omdat je in aanmerking kwam voor ouderentoeslag. Door deze toeslag werd de heffingsvrije grens verhoogd, waardoor je dus uiteindelijk minder belasting hoefde te betalen.
  • Bezit jij groene spaarproducten en/of groene beleggingen? Dan hoef je in 2023 tot een bedrag van € 65.072 geen vermogensbelasting betalen. Met fiscaal partner is dit € 130.144.
  • In 2022 mag je maximaal € 560 aan contant geld vrijstellen van vermogensbelasting. Met een fiscaal partner is dit bedrag € 1.120. Hoeveel dit in 2023 is, is nog niet bekend. 

Slim sparen met meerdere spaarrekeningen

Denk jij erover om je geld veilig op een bank te zetten? Kijk dan eens naar een bankrekening bij Knab. Je kunt namelijk:

  • kosteloos zoveel spaarrekeningen openen als je wilt;
  • meer rendement uit je geld halen dankzij slimme alerts;
  • een spaarvorm kiezen die bij je past.

Sparen bij Knab

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoeveel vermogensbelasting betaal jij in 2022 & 2023?  Bereken nu

Iedereen kan beleggen bij Knab