Hoeveel kan ik sparen voordat ik vermogensbelasting betaal?

 • Gepubliceerd: 30 november 2017
 • Laatst geüpdate: 7 november 2019
 • 2 minuten

Het is altijd slim om spaargeld achter de hand te hebben. Voor onverwachte kosten en natuurlijk voor later. Wil jij geld sparen bij de bank? Je kunt belastingvrij sparen, maar boven een bepaald bedrag betaal je belasting over je vermogen: de vermogensrendementsheffing. Wat is dit precies en hoeveel kun je sparen voordat je vermogensbelasting moet gaan betalen? En hoe zit dat met de wijzigingen die in 2022 ingaan?

GettyImages-145591246-2-235145-edited.jpg

Wanneer betaal je belasting over je vermogen?

Je betaalt in 2019 vermogensbelasting als je meer dan € 30.360 aan spaargeld hebt. Ben je getrouwd of heb je geregistreerd partnerschap? Dan mogen jullie samen € 60.720 vrij sparen. In 2020 ligt dit bedrag iets hoger. Per persoon mag je € 30.846 belastingvrij sparen. Samen met je fiscaal partner ligt dat bedrag op € 61.692. Lees hier meer over vermogensbelasting 2020.

Wat is vermogensbelasting?

Vermogensbelasting is belasting die je betaalt over het fictieve rendement dat je behaalt op je vermogen. Maar wat is precies je vermogen en wat is je fictieve rendement? De Belastingdienst ziet jouw spaargeld, beleggingen en andere bezittingen zoals een tweede huis min eventuele schulden (van minimaal € 3.000) als je totale vermogen.

Over dit vermogen behaal je rendement, zo is de logica van de huidige wetgeving. Want je belegt om winst te maken en over je spaargeld krijg je spaarrente. Er wordt dus standaard met een percentage gerekend, een fictief rendement, om te bepalen hoeveel belasting je betaalt. 

Vermogensbelasting berekenen voor 2019

Stel, jij en je fiscale partner sparen samen € 85.000 bij elkaar in 2019. Jullie mogen dit jaar samen € 60.720 belastingvrij sparen - dit wordt ook wel het heffingsvrije vermogen genoemd.

Over de € 24.280 die boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, wordt het fictieve rendement berekend. In dit voorbeeld rekent de Belastingdienst met een gemiddeld fictief rendement van 1,935%. Dat komt neer op een bedrag van € 469. Hierover betaal je vervolgens 30% aan belasting, afgerond € 141.

Benieuwd hoeveel vermogensbelasting jij precies over 2019 moet betalen? Lees dan het artikel over vermogensbelasting in 2019 en bereken het zelf met onze handige tool.

Vrijstelling vermogensbelasting

Er zijn ook nog mogelijkheden om kans te maken op bepaalde vrijstellingen en verlagingen van vermogensbelasting. Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

 • Je spaart geld voor een uitvaartverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. In dit geval mag je in 2019 tot een maximaal bedrag van € 7.188 vrij sparen. 
 • Je hebt de pensioenleeftijd bereikt voor 1 januari 2016. Tot 2015 kon je heffingsvrij vermogen hoger zijn als je de AOW-leeftijd bereikte, omdat je in aanmerking kwam voor ouderentoeslag. Door deze toeslag werd de heffingsvrije grens verhoogd, waardoor je dus uiteindelijk minder belasting hoefde te betalen. 
 • Bezit jij groene spaarproducten en/of groene beleggingen? In 2018 hoef je tot € 57.845 geen vermogensrendementsheffing te betalen. In 2019 is dit bedrag € 58.539.
 • Ook als jij je geld opzij zet voor een aanvullend pensioen op een spaarrekening of lijfrente, kan dit tot een bepaald bedrag met belastingvoordeel.
 • Je mag in 2019 maximaal € 534 aan contant geld vrijstellen van vermogensbelasting. Met een fiscaal partner is dit bedrag € 1.068.

Vermogensbelasting vanaf 2022

Het fictieve rendement is de laatste jaren aan de hoge kant voor spaarders. Je ontvangt namelijk helemaal niet zoveel spaarrente meer, dus je werkelijke rendement is waarschijnlijk lager dan het fictieve rendement waarmee wordt gerekend door de Belastingdienst.

Vanaf 2022 gaat dit systeem op de schop. Er wordt gerekend met een lager rendement op spaargeld. Ook wordt de eerste € 400 die je aan rendement behaalt op je vermogen, helemaal niet belast. In de praktijk betekent dit dat je wel € 440.000 belastingvrij kunt sparen!

Beleggers komen er minder goed vanaf. Voor hen wordt een veel hoger percentage aangehouden om het fictief rendement te berekenen, waardoor zij een stuk sneller aan die € 400 zullen komen. Zij betalen dus al snel meer vermogensbelasting.

Bereken zelf wat deze nieuwe plannen betekenen voor jouw vermogen met de vermogensbelasting 2022 calculator.

Geld sparen met een van de hoogste spaarrentes van Nederland

Denk jij erover om je geld veilig op een bank te zetten? Kijk dan eens naar een bankrekening bij Knab.  Je kunt namelijk:

 • kosteloos zoveel spaarrekeningen openen als je wilt;
 • meer rendement uit je geld halen dankzij slimme alerts;
 • meteen inzicht in jouw vermogen krijgen met het gratis Financieel Plan, inclusief handige persoonlijke tips om vermogen op te bouwen en te besparen. 

Start met sparen

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Altijd een goede spaarrente krijgen? Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab