Wat is een risicoprofiel bij beleggen?

Als je gaat beginnen met beleggen kom je al snel in aanraking met de term ‘risicoprofiel’. Zo’n profiel geeft onder anderen aan in welke mate jij bereid bent om risico te nemen op de beurs. Maar welke risicoprofielen zijn er eigenlijk? En wat betekenen ze voor jou als belegger?
Gepubliceerd
6 september 2018
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 september 2018
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Als je gaat beginnen met beleggen kom je al snel in aanraking met de term ‘risicoprofiel’. Zo’n profiel geeft onder anderen aan in welke mate jij bereid bent om risico te nemen op de beurs. Maar welke risicoprofielen zijn er eigenlijk? En wat betekenen ze voor jou als belegger?

Man zoekt antwoord  op de vraag: wat zijn risicoprofielen?

Beleggen = risico’s nemen

Beleggen en risico’s gaan hand in hand. Het is helaas niet mogelijk om deze risico’s volledig uit te sluiten. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de risico’s van beleggen zoveel mogelijk te beperken. Het bepalen van je risicoprofiel is daar een belangrijk onderdeel van. Maar laten we eerst even beginnen bij het begin. 

Wat is een risicoprofiel?

Een risicoprofiel kun je zien als een weerspiegeling van het type belegger dat jij bent. Het toont aan in welke mate het voor jou financieel verantwoord is om bepaalde risico’s te nemen en in hoeverre jij daartoe bereid bent. Je risicoprofiel bepaalt voor een groot deel de bandbreedte van het risico en het rendement dat jij onder normale marktomstandigheden kunt verwachten.

Wat is het doel van risicoprofielen bij beleggen?

Het doel van risicoprofielen is om jou als belegger niet meer risico te laten lopen dan past bij jouw situatie. Het is voor een financiële instelling een manier om erachter te komen wat voor type belegger jij bent en om jou te helpen beleggen op een manier die voor jou verantwoord is.

Hoe wordt je risicoprofiel bepaald?

Wanneer jij een beleggingsrekening opent, vragen financiële instellingen, zoals Knab, jou om een aantal vragen te beantwoorden. Dit zijn vragen die gaan over jouw financiële situatie, je kennis en ervaring met beleggen, je doelstellingen en je risicobereidheid. Op basis van jouw antwoorden wordt je risicoprofiel bepaald.

Welke risicoprofielen zijn er?

In principe zijn financiële instellingen vrij om zelf risicoprofielen op te stellen en eigen benamingen te kiezen. Er zijn dus geen universele profielen die bij alle aanbieders gelijk zijn. Dit kan het voor beginnende beleggers lastig maken om de risico’s van beleggen op de juiste manier in te schatten. Maar daar is wat op gevonden. 

Risicometer Beleggen

Om alle verschillende profielen wat meer te standaardiseren, hanteert de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de zogenaamde ‘Risicometer Beleggen’. De Risicometer biedt beleggers meer duidelijkheid over de risico’s van beleggen en maakt het makkelijker om de verschillende risicoprofielen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Lees een aantal veelgestelde vragen over de Risicometer Beleggen.

Wat zijn de risicoprofielen bij Knab?

Bij Knab hanteren we vier verschillende risicoprofielen voor beleggen: Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief. Met een Defensief profiel loop je een relatief lager risico waarbij je potentiële rendement gemiddeld gezien ook lager ligt. Met een Zeer Offensief profiel loop je juist een relatief hoger risico en ligt je potentiële rendement gemiddeld gezien ook hoger.

Jouw risicoprofiel wordt bepaald aan de hand van een vragenlijst. DIt doen we om jouw ervaring en kennis over beleggen vast te stellen en te zorgen dat jij geen groter risico loopt dan past bij jouw situatie. Op basis van jouw profiel stellen we een beleggingsportefeuille voor je samen. In een defensieve portefeuille is bijvoorbeeld het percentage obligaties hoger dan in een offensieve portefeuille.

Kan je van risicoprofiel veranderen?

Ja, dat kan. Je kunt bijvoorbeeld altijd switchen naar een profiel met een lager risico dan het profiel dat we voor je hebben bepaald. Overstappen naar een profiel met een hoger risico is echter niet mogelijk, aangezien we je willen beschermen tegen grotere risico’s dan voor jouw situatie verantwoord zijn.

Natuurlijk kan je situatie veranderen, bijvoorbeeld door een financiële meevaller of doordat je je kennis over beleggen hebt uitgebreid. We vragen je daarom minimaal één keer per jaar om de vragenlijst opnieuw in te vullen. Vaker kan ook natuurlijk. Je hebt bij Knab ook de mogelijkheid om je risico af te bouwen naarmate je doelbedrag of je einddatum dichtbij komt.

Meer weten over beleggen?

Op de pagina van Knab Beheerd Beleggen vind je een handig overzicht van de verschillende beleggingsrisico’s. Je vindt hier ook de portefeuillesamenstellingen per risicoprofiel en de rendementen van het afgelopen jaar. Lees ook onze handig stappenplan over waar je op moet letten als je begint met beleggen.

Ontdek beleggen bij Knab

 

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie of je bereid bent risico’s te nemen, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak