Beleggen: 5 misverstanden op een rij

Beleggen? Dat doen toch alleen maar rijke mensen met veel verstand van de beurs? Als je er nog niet mee bezig bent, vind je beleggen misschien een (te) spannend idee. Maar wist je dat je niet per se elke dag de beurskoersen hoeft te checken om te beleggen? En dat je ervoor kunt kiezen om minder risico te nemen met je beleggingen? Om je gerust te stellen, hebben we vijf misverstanden voor je op een rijtje gezet.
Gepubliceerd
8 februari 2018
Laatst geüpdatet
30 september 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 februari 2018
- Laatst geüpdate: 30 september 2021
- Leestijd: 3 minuten

Beleggen? Dat doen toch alleen maar rijke mensen met veel verstand van de beurs? Als je er nog niet mee bezig bent, vind je beleggen misschien een (te) spannend idee. Maar wist je dat je niet per se elke dag de beurskoersen hoeft te checken om te beleggen? En dat je ervoor kunt kiezen om minder risico te nemen met je beleggingen? Om je gerust te stellen, hebben we vijf misverstanden voor je op een rijtje gezet.

misverstanden over beleggen: man leest krant

Misverstand 1 - Om te beleggen heb je veel geld nodig

In tegendeel, ook met een wat smallere beurs kun je prima beleggen. Bijvoorbeeld vanaf € 100 bij Knab. Beleggen is echt niet alleen voor de allerrijksten bestemd! Belangrijk is wel dat je zeker weet dat je het bedrag dat je belegt voor langere tijd kunt missen. Geld uitgeven dat je niet hebt is niet slim, geld beleggen dat je niet hebt ook niet.

Misverstand 2 - Je kunt in één klap al je geld kwijtraken

Risico’s horen bij beleggen. Maar al je geld in één keer kwijtraken? Dat zal niet snel gebeuren, tenzij jij bijvoorbeeld al je vermogen investeert in één bedrijf dat vervolgens failliet gaat. Wanneer jij je beleggingen wereldwijd spreidt over zowel aandelen als obligaties, beperk je de risico’s. Let er alleen wel op dat je met het nemen van minder risico, over het algemeen ook minder rendement ontvangt op je belegging. En onthoud: je kunt ook met een klein bedrag beleggen.

Lees meer over rendement en risico van beleggen in ons artikel 'De basics van beleggen'.

Misverstand 3 - Je moet de hele dag de beurs in de gaten houden

Wanneer je gaat beleggen, hoef je daar heus niet elke dag mee bezig te zijn. Het kan, maar het hoeft niet. Door je geld bijvoorbeeld te beleggen via Knab Beheerd Beleggen, heb jij er bijna geen omkijken naar. Wij maken de beleggingskeuzes namelijk voor je. Wil jij zo veel mogelijk op de hoogte blijven? In de meeste gevallen kun je op een app of website zien hoe het met je geld gaat, zo ook bij Knab.

Juist het constant checken van je beleggingen kan ervoor zorgen dat je de verkeerde keuzes maakt. Reageer jij direct op een dalende koers en verkoop je een belegging, dan hoeft dat niet altijd de juiste keuze te zijn. Maar helemaal niet op de hoogte zijn van de financiële markt, is ook niet altijd handig. De keuze is aan jou, doe wat voor jou het beste voelt.

Misverstand 4 - Je moet veel verstand hebben van de beurs

Ook hier geldt: beleggen is voor iedereen. Of het je nou begint te duizelen bij het zien van alle cijfertjes of dat jij op verjaardagsfeestjes graag praat over dalers en stijgers van de dag. Weet je niet zoveel van beleggen en heb je ook geen zin of tijd om je er voor de volle 100% in te verdiepen? Juist dan is het verstandig om je geld te laten beleggen door een partij die de beleggingskeuzes voor jou maakt.

Misverstand 5 - Wanneer je instapt is heel belangrijk

We moeten je helaas uit de droom helpen: het perfecte moment om in te stappen op de beurs bestaat niet. Als het goed gaat op de beurs, koop je misschien je aandelen te duur in. Duiken de cijfers juist in het rood? Je weet niet of het laagste punt al bereikt is en je juist geld verliest.

Je loopt nu eenmaal risico als je gaat beleggen, maar je kunt het risico wel beperken door het instapmoment te ‘spreiden’. Daarmee bedoelen we dat je bijvoorbeeld kiest voor periodiek beleggen, oftewel dat je elke maand tegen een vast bedrag belegt.

Beleggen iets voor jou?

Waar je ook voor kiest, beleggen is mogelijk met ieder budget. Bekijk ons handige stappenplan beginnen met beleggen voor tips en info. Zelf aan de slag gaan met beleggen? Via Knab Beleggen kun jij voor € 100 starten.

Check Knab Beheerd Beleggen

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze schrijft al jaren over financiële onderwerpen zoals hypotheken en belastingen én deelt ook graag haar kennis over content marketing en SEO.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen

Iedereen kan beleggen bij Knab